Ακριβότερα κατά 4,3% θα αγοράσουν τα νοικοκυριά εφέτος τον Οκτωβριο το πετρέλαιο θέρμανσης, από ότι τον περσινό Οκτώβριο και τον Απρίλιο του 2017

– Οι συνολικές δαπάνες για επίδομα θέρμανσης αναμένεται να περιοριστούν εφέτος κατά το ήμισυ και να διαμορφωθούν στα 55 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 110 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι!
-Αντιθέτως, τα νοικοκυριά, που καταναλώνουν φυσικό αέριο, θα πληρώσουν εφέτος λιγότερα για να ζεσταθούν, σε σχέση με πέρυσι!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ως προς την εξέλιξη της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου και των προϊόντων του, η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κάνει εφέτος πρεμιέρα γύρω στα 96-97 λεπτά ανά λίτρο, έναντι 93 λεπτών ανά λίτρο, που ήταν τον Οκτώβριο του 2016 και 97 λεπτών ανά λίτρο, που ήταν η τιμή κλεισίματος τον Απρίλιο του 2017.
Έτσι, για τα νοικοκυριά, που εξακολουθούν να εξαρτώνται από το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέχρι στιγμής διακύμανση των τιμών δείχνει, ότι θα πληρώσουν ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσηςκατά 4,3%, σε σχέση με την τιμή έναρξης τον Οκτώβριο του 2016.  Η τιμή έναρξης, ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να αλλάξει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε αρχίζει η νέα περίοδος διακίνησης του καυσίμου. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης άρχισε να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα από πέρυσι, με την επιβολή του αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Στο μεταξύ, αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης και τους δικαιούχους, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική εγκύκλιος. Το βέβαιο είναι, ότι οι συνολικές δαπάνες για επίδομα θέρμανσης θα περιοριστούν εφέτος κατά το ήμισυ και θα διαμορφωθούν στα 55 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 110 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι. Μένει να διευκρινιστεί, εάν θα αναπροσαρμοστούν το ύψος του επιδόματος (25 λεπτά το λίτρο πέρυσι) ή τα κριτήρια για τους δικαιούχους ή ακόμη και τα δύο σκέλη της εξίσωσης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μείωση της συνολικής δαπάνης για επίδομα θέρμανσης αναμένεται να δυσκολέψει περαιτέρω τα νοικοκυριά, που πιέζονται και από τις δυσβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις και να περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, επηρεάζοντας αρνητικά και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Τα νοικοκυριά, που καταναλώνουν φυσικό αέριο, θα μπορούν εφέτος να ζεσταθούν με κόστος χαμηλότερο κατά 40%, σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και με χαμηλότερη τιμή στο φυσικό αέριο, απ’ ότι στην περινή περίοδο! .

Από την άλλη, περίπου 10.000 είναι τα νοικοκυριά στην Αττική, που επωφελήθηκαν ήδη από την ρύθμιση για την αυτονομία στην σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου και θα μπορούν εφέτος να ζεσταθούν με κόστος χαμηλότερο κατά 40%, σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Σημειώνεται, ότι τα νοικοκυριά, που καταναλώνουν φυσικό αέριο, θα πληρώσουν εφέτος λιγότερα για να ζεσταθούν, σε σχέση με πέρυσι. Η μέση τιμή φυσικού αερίου για θέρμανση πέρυσι ήταν 5,8 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ η αντίστοιχη τιμή του Σεπτεμβρίου εφέτος είναι στα 5,4 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή μειωμένη κατά 6,9%.
Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν όλα τα νοικοκυριά της Ελλάδος τη δυνατότητα αυτού του εναλλακτικού καυσίμου για θέρμανση, παρά μόνο όσα βρίσκονται στις γεωγραφικές περιοχές της Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και Αττικής, όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου.
Στην Αττική, μάλιστα, μέχρι και πέρυσι ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών δεν μπορούσε να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου, παρά μόνον εάν υπήρχε απόφαση της γενικής συνέλευσης των ενοίκων της πολυκατοικίας (50 συν 1). Η κατάργηση της υποχρέωσης του «50 συν 1», σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα επιδότησης μετατροπής των εγκαταστάσεων θέρμανσης, που εφάρμοσε η ΕΔΑ Αττικής, απεγκλώβισε εφέτος χιλιάδες νοικοκυριά και ετσι οι συνδέσεις νέων νοικοκυριών στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Αττική, υπερδιπλασιάστηκαν εφέτος λόγω της δυναμικής τής αυτονομίας.

Η ΡΑΕ έχει καταρτίσει  αναπροσαρμοσμένο σχέδιο τιμολόγησης των τελών του ΔΕΣΦΑ, που προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 7%-8% για τις καταναλώσεις του 2018!

Εξάλλου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει καταρτίσει ήδη αναπροσαρμοσμένο σχέδιο τιμολόγησης των τελών του Διαχειριστού Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.), που αναμένεται να τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, το οποίο προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 7%-8% για τις καταναλώσεις του 2018. Μέσω των μειώσεων θα επιστρέψει στους καταναλωτές το 50% των παραπάνω από τα προβλεπόμενα εγκεκριμένα έσοδα που είχε το 2017 ο ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που κατέθεσε στην ΡΑΕ ο ίδιος ο ΔΕΣΦΑ, τα παραπάνω έσοδα (υπερανάκτηση) ανέρχονται σε 60-70 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο της ΡΑΕ προβλέπει επιστροφή του 50% αυτών περίπου με μειώσεις στα τέλη και για το υπόλοιπο 50% συμψηφισμό με τα ποσά, που θα πρέπει να ανακτήσει ο ΔΕΣΦΑ σε ορίζοντα 20ετίας για παρελθόντα έτη, τα οποία με νομοθετική ρύθμιση έχουν προσδιοριστεί στα 320 εκατομμύρια ευρώ. Οι μειώσεις στις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ θα ισχύσουν από τον Μάϊο του 2018 και αυτό, γιατί ο κανονισμός τιμολόγησης προβλέπει, ότι σε περίπτωση αλλαγής του θα πρέπει να παρέλθει επτάμηνο για να τεθεί σε ισχύ. Η μείωση των τελών δεν αναμένεται να επηρεάσει την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, αφού οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές γνώριζαν από πριν το εγκεκριμένο έσοδο για το 2017 και το 2018. Η υπερανάκτηση εσόδων για τον ΔΕΣΦΑ προέκυψε από την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, πέραν των προβλέψεων, που είχαν καθορίσει το ύψος των τελών.