Την χρόνια εκκρεμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Ίμβρο και την Τένεδο έθεσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στον Έπαρχο και τον Δήμαρχο της Τενέδου, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας του νησιού.

Στον Υφυπουργό το θέμα τέθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο, ο οποίος παρέστη σε αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά και από την Πρόεδρο του Σωματείου των Τενεδίων που κατοικούν μόνιμα εκεί.

Τόσο στην ομιλία του μετά το εκκλησίασμα, όσο και στη πολύ φιλική συζήτηση  που είχε με τον Έπαρχο και τον Δήμαρχο του νησιού, ο ΥΦΥΠΕΞ τόνισε:

«Χάρηκα ιδιαίτερα που και ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος της Τενέδου συμφωνούν απόλυτα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα και μάλιστα ο Δήμαρχος κ. Χακάν Κάν Γιλμάζ, θεωρεί, ότι το καλύτερο σημείο ένωσης με την Ελλάδα είναι η Μυτιλήνη.

Ας μη ξεχνάμε, ότι όλη τη τουριστική περίοδο η Μυτιλήνη συνδέεται ακτοπλοϊκά και με τα Δωδεκάνησα και με τον Πειραιά και με την Καβάλα. Αλλά από τη στιγμή που θα ανοίξουν πύλες εισόδου σε Τένεδο και Ίμβρο, θα είναι εξαιρετικά παραγωγική και μια ακτοπλοϊκή γραμμή, που θα συνδέει αυτά τα νησιά με Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη, επωφελούμενη όχι μόνο του Τουρισμού από την Ελλάδα, αλλά και του μεγάλου τουριστικού ρεύματος από Βουλγαρία και Ρουμανία.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα αυτής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης τα περασμένα χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής η τουρκική διοίκηση, ενώ δηλώνει ότι θέλει, βρίσκει δυσκολίες, οι οποίες ενδεχομένως, να προκαλούνται από τοπικούς τούρκικους ανταγωνιστικούς Φορείς, χωρίς να θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες.

Με βάση τα νέα δεδομένα που έμαθα, θα κάνουμε όλους τους κατάλληλους χειρισμούς».

Σημειώνεται, ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε με έμφαση, ότι η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από την Τουρκία, κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η ροή του Τουρισμού από την Τουρκία, η οποία δεν είναι μόνο οικονομικά επωφελής για τους ελληνικούς προορισμούς, αλλά φέρνει κοντά τους δυο λαούς, και μάλιστα σε μια εποχή εντάσεων στη περιοχή. Νομίζω, είναι επιβεβλημένο να συμβεί και το αντίστροφο» τόνισε ο ΥΦΥΠΕΞ.

Για αυτές τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, που αποκάλυψε ο ΥΦΥΠΕΞ  Τέρενς Κουίκ , δέχτηκε τις ευχαριστίες και του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου, αλλά και των Συλλόγων των Τενεδίων και Ιμβριωτών.

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΤΗΝ ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΤΕΝΕΔΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

«Άκουσα με πολλή προσοχή μετά τον χθεσινό Εσπερινό και τον σημερινό εκκλησιασμό στο Αγίασμα της εορτάζουσας Αγίας Παρασκευής, τις ομιλίεςτόσο του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου, όσο και της κας Πελαγίας Πισιρτζή Προέδρου των Τενεδίων που ζουν στο νησί των προγόνων τους, σχετικά με «την μη πλήρη εφαρμογή στη Τένεδο, εδώ και δεκαετίες, της Συνθήκης της Λωζάννης».

Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας, είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω τα όσα επανειλημμένα για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης τονίζουν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Κοτζιάς.

Κανένας δεν δικαιούται να αμφισβητεί και να μην εφαρμόζει πλήρως Συνθήκες, όπως αυτή της Λωζάννης, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.  Σας διαβεβαιώνω, ότι – όπου υπάρχουν στρεβλώσεις – η Ελλάδα μέσω της Διπλωματίας της και της επικοινωνίας – ζητά πιεστικά τον σεβασμό, την αποδοχή και την πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων».

Αυτά δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Τένεδο, όπου συναντήθηκε με τους λιγοστούς εκεί Έλληνες, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ