Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μετά από την εκτύπωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το “Federal Reserve” στις ΗΠΑ για να επιβιώσει το οικονομικό σύστημα , πολλοί επενδυτές αλλά και οικονομικές αυθεντίες έχουν συμπεράνει, ότι τα θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα, που αντιμετώπισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά την διάρκεια του “κραχ” του 2008 έχουν επιλυθεί οριστικά. Οι μετοχές βρίσκονται εξάλλου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Αλλά οι “μυημένοι” οικονομολόγοι και μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο βλέπουν το θέμα διαφορετικά. Ένας από αυτούς, που καταλαβαίνει την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στις εγχώριες και παγκόσμιες υποθέσεις, είναι ο πρώην Πρόεδρος της “Federal Reserve”, Alan Greenspan.
Ως επικεφαλής της πιο ισχυρής Κεντρικής Τράπεζας του κόσμου για σχεδόν δύο δεκαετίες, θεωρείται αυθεντία στις εμπιστευτικές συζητήσεις και τις μηχανορραφίες της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και σε πρόσφατες εμπιστευτικές του δηλώσεις κατέστησε σαφές, ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και μάλιστα ένα, που θα έχει σημαντικά επικίνδυνες επιπτώσεις στο μέλλον, χωρίς, όμως, να το διευκρινήσει περισσότερο. Στις δηλώσεις του ο Alan Greenspan είπε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί έντονο πρόβλημα πληθωρισμού και νομισματικής υποτίμησης, που θα αφορά το δολάριο και άλλα νομίσματα, και ότι σε μιά πενταετία η τιμή του χρυσού θα είναι σημαντικά υψηλότερη από την σημερινή.Federal-Reserve-Seal-logo
Ο ίδιος επεσήμανε, ότι το φορτίο του χρέους στις ΗΠΑ έχει γίνει τόσο μεγάλο, ώστε αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρξει κάποια νομισματική υποτίμηση.
Τόνισε, επίσης, ότι μπορεί πραγματικά να μην βγούμε από την εποχή των πολιτικών της ποσοτικής χαλάρωσης και των μηδενικών επιτοκίων χωρίς κάποιο σημαντικό γεγονός στην αγορά, υπονοώντας, χωρίς να το κατονομάσει συγκεκριμένα, ότι αυτό μπορεί να είναι, είτε ένα χρηματιστηριακό “κραχ” , είτε μια παρατεταμένη ύφεση, η οποία στην συνέχεια θα προκαλούσε άλλο έναν γύρο νομισματικής αναθέρμανσης της Fed.

“Η απόκτηση υλικών περιουσιακών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για την ζωή μας, εξασφαλίζει τον πλούτο”

Έγκυροι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πολύ βάσιμες τις απόψεις αυτές και εκφράζουν την ανησυχία τους, ότι ο χρηματικός πλούτος στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες μπορεί σύντομα να εξανεμισθεί. Οι ίδιοι εκτιμούν, ότι, ενώ το δολάριο κινδυνεύει, ο χρυσός, οι πηγές τροφίμων, το πετρέλαιο, το ουράνιο και οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας θα κερδίζουν σε αξία, καθώς η κατοχή υλικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούν να εξασφαλίζουν τον πλούτο μας.
Συγκεκριμένα, αυτό για κάποιους σημαίνει αποθήκευση τροφίμων και για άλλους προμήθειες, σε αναμονή της εμφάνισης του γεγονότος στην αγορά, όπως ισχυρίζεται ο Greenspan, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις ροές πιστώσεων και την παράδοση των βασικών εμπορευμάτων. Για άλλους, που μπορεί να κατέχουν σήμερα μετοχές, κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ή και μετρητά, η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους με καλά διοικούμενες εταιρείες, που βασίζονται σε φυσικούς πόρους, δεν θα διατηρήσει μόνον τον πλούτο κατά την διάρκεια της μεταβλητότητας των τιμών συναλλάγματος, αλλά θα δημιουργήσει και πλούτο , καθώς η αξία των πραγματικών υλικών περιουσιακών στοιχείων θα αυξάνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ