(c) ellinikignomi.eu

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Aν βρεθούμε σε τέτοια δύσκολη θέση, όπου θα μας φέρουν οι μικρόμυαλοι και κοντόμυαλοι της Ευρώπης, που θα αλλάξουν την ιστορία της οικονομικής ένωσης της Ευρώπης και μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο, θα προσφύγουμε στον λαό, όχι για εκλογές αλλά για δημοψήφισμα”.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεοπτική συνέντευξη, που παραχώρησε στην εκπομπή “Στον Eνικό” και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, η οποία μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Star, επιβεβαίωσε με αυτή την φράση τις πληροφορίες, ότι “οι εκλογές αποκλείονται (σ.σ. όπως και η “Οικουμενική Κυβέρνηση”), αλλά προκρίνεται το δημοψήφισμα, σε περίπτωση, κατα την οποία η Κυβέρνηση ζητήσει την λαϊκή ετυμηγορία. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε την κατεύθυνση της κάλπης για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση, που δεν υπάρξει αποδοχή των ελληνικών θέσεων από τους δανειστές.

“Θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα, για την Γερμανία και για την Ευρώπη μια εξέλιξη ρήξης και χρεωκοπίας”.

Και στην παρατήρηση του Νίκου Χατζηνικολάου, ότι “το ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει το δημοψήφισμα”, η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν, ότι “Κάνετε λάθος. Το προβλέπει για εθνικό θέμα. Δεν το επιτρέπει για έναν απλό νόμο ή ένα δημοσιονομικό ζήτημα. Αλλά είμαι πεπεισμένος, ότι δεν θα φτάσουμε εκεί”, κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Κατά τα λοιπά υποστήριξε, πως “έχει διαφανεί, ότι η κ. Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση”, τονίζοντας, ότι “θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα, για την Γερμανία και για την Ευρώπη μια εξέλιξη ρήξης και χρεωκοπίας”.
Παράλληλα, χαρακτήρισε την Γερμανίδα Καγκελάριο «εγκλωβισμένη», καθώς δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί, ότι το πρόγραμμα λιτότητας, που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, είναι αποτυχημένο.tsipras

“Πολιτικοί μας αντίπαλοι και ισχυρά κέντρα της Ευρώπης κατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας, πως η Κυβέρνηση θα αποτελέσει απλά μία παρένθεση”

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ καταλόγισε στους πολιτικούς του αντιπάλους και σε ισχυρά κέντρα της Ευρώπης, ότι κατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας, πως η Κυβέρνηση θα αποτελέσει απλά μία παρένθεση.
«Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και καιροφυλακτούν να σκοντάψει η Κυβέρνηση», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για παγίδα.
Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε, ότι η Κυβέρνησή του παρέλαβε την χώρα σε κατάσταση απελπισίας, ενώ έκανε λόγο για έλλειμμα στα Δημόσια Ταμεία, το οποίο στις 24 Φεβρουαρίου θα έφτανε στα 450 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, καταλόγισε στην ΕΚΤ, ότι πήρε μία ανορθόδοξη απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου, αποτρέποντας τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους.

“Οι Ευρωπαίοι δεν τήρησαν την δέσμευσή τους, ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες των τραπεζών, σε ό,τι αφορά το όριο της έκδοσης εντόκων γραμματίων”

Εξηγώντας, τι συνέβη στις 20 Φεβρουαρίου, σημείωσε, ότι σε επικοινωνία του με τον κ. Ντάϊσεμπλουμ, πήρε την δέσμευση, ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες των τραπεζών, σε ό,τι αφορά το όριο της έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Ανάλογη δέσμευση έδωσε ο κ. Ντάϊσελμπλουμ και στον κ. Βαρουφάκη, με τον Πρωθυπουργό να υπονοεί, ότι τελικά η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παραδέχτηκε, πως η Κυβέρνηση ήταν άπειρη, ωστόσο επεσήμανε, ότι τηρεί τους όρους της εχεμύθειας, χωρίς να δίνει ψευδείς πληροφορίες.
«Δουλεύει διαρκώς η “μονταζιέρα” με διαρροή ψευδών ειδήσεων», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, στην εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή του, ανέφερε τα εξής:

α) Για την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

-“Εχει διαφανεί, ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει πρόθεση για να βρεθεί λύση.
-Η Γερμανίδα Καγκελάριος διαχειρίζεται δύο καυτά θέματα: Την Συμφωνία του Μινσκ και την Συμφωνία της Αθήνας
-Μια εξέλιξη ρήξης ή χρεωκοπίας θα ήταν αποτυχία για την κα.Μέρκελ, την Ευρώπη και εμάς.
-Το κριτήριο επιτυχίας ή αποτυχίας είναι διαφορετικό για εμάς και την κα. Μέρκελ.
-Και αυτοί έχουν κοινή γνώμη και πολιτικό κόστος και η κα. Μέρκελ βρίσκεται εγκλωβισμένη στην πολιτική της αδυναμία να παραδεχθεί, ότι στην Ελλάδα επί 5 χρόνια εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα αποτυχημένο, που δεν απέδωσε καρπούς, δεν έπιασε στόχους, σκόρπισε μόνον αποτυχία. Αυτό δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί.
-Βρισκόμαστε σε σκληρή αντιπαράθεση και διαπραγμάτευση.”

β) Για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου

-“Όλοι είχαν προεξοφλήσει, ότι δεν θα υπάρξει λύση στις 20 Φεβρουαρίου.
-Μετά από μεγάλη μάχη να παρθούν πίσω ή να ερμηνευθούν κατά το δοκούν πολλά σημεία συμφωνίας, η 20η Φεβρουαρίου ήταν μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα.
-Δεν καταφέραμε να σκίσουμε μονομιάς το Μνημόνιο,
αλλά πήραμε μια συμφωνία, που δίνει δυνατότητες στην χώρα μας να φύγει από το “e-mail Χαρδούβελη”, δηλαδή τις δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης.
-Θα ήταν πολύ εύκολο να πάω σε συμφωνία και να λύσει την ακινησία. Όμως, δεν είναι μόνον, αν αυτή θα πέρναγε από την Βουλή, αλλά δεν έχω πάρει αυτή την λαϊκή εντολή. Όταν οι λαοί ψηφίζουν, καθορίζουν την τύχη τους.
-Υπήρχε δυσκολία από την αρχή να συμβιβάσουμε κανόνες λαϊκής κυριαρχίας και κανόνες και δεσμεύσεις της Ευρωζώνης.
-Στο παρά 5 το καταφέραμε, γιατί κάποιοι είχαν επιλέξει από πριν να μην πάρουν εξάμηνη παράταση, ώστε η νέα Κυβέρνηση από την αρχή να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και σε πεδίο ναρκοθετημένο.”

γ) Αιχμές κατά πολιτικών αντιπάλων

-“Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι στην Ελλάδα μαζί με κάποια κέντρα στην Ευρώπη έστησαν παγίδα και προπαγάνδιζαν, ότι η νέα Κυβέρνηση θα είναι μια παρένθεση. Ακόμη ευελπιστούν σε αυτό. Προσδοκούν να σκοντάψουμε, ακόμη κι’ αν αυτό σημαίνει, ότι η χώρα θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες.
Δείχνουν, ότι αδιαφορούν, αν θα υπάρχουν επιπτώσεις
Αναρωτιέμαι, υπάρχει έστω ένας ευφυής, που πιστεύει, ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ελληνική οικονομία; -Πότε προλάβαμε να καταστρέψουμε τα υπέροχα;
Όταν στην Βουλή δέχεσαι επίθεση, ότι θα ρίξεις την χώρα “στα βράχια” και θα πάμε σε ειδικό δικαστήριο. Τί είναι αυτό;
Προσδοκία αποτυχίας ή απειλή”;

δ) Γιατί δεν πήραμε χρήματα στις 20 Φεβρουαρίου

-“Τα λάθη και οι παραλείψεις είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Το καλύτερο για την Κυβέρνηση είναι, να μαθαίνει από τα λάθη της. Υπάρχουν λάθη εγκληματικά, λάθη που γίνονται υπό πίεση γεγονότων και λάθη, που γίνονται επειδή κάποιοι σε παραπλανούν.Το συγκεκριμένο λάθος ανήκει στην 3η κατηγορία
Στις 18 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ πήρε μια πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξη απόφαση. Να μειώσει το όριο δυνατότητας τραπεζών να αγοράζουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου
Απέκλεισαν τις τράπεζες από την δυνατότητα να αναχρηματοδοτούν χρέος με 6 δισεκατομμύρια ευρω
Στις 20/2, όταν καταλήγαμε και βλέπαμε, ότι πάμε σε συμφωνία, έθεσα και εγώ και ο Βαρουφάκης αυτό το ζήτημα
Σε επικοινωνία με τον Ντάϊσελμπλουμ, ο Βαρουφάκης στο Eurogroup πήρε δέσμευση, ότι, με το που θα υπάρξει συμφωνία, θα αποκατασταθούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ.
Το λάθος ήταν, ότι πειστήκαμε σε προφορική δέσμευση και δεν απαιτήσαμε γραπτή, όπως είχαμε καταγράψει σε επιστολή 2-3 ημέρες νωρίτερα, που ζητούσαμε επέκταση δανειακής σύμβασης και όχι μνημονίου.
Θεωρήσαμε καλόπιστη την προφορική επισήμανση και ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η απόφαση της 20/2, την οποία ακόμη και τώρα υποστηρίζουμε.”

ε) Για τους εταίρους

-“Όταν μιλάμε για Ευρώπη και εταίρους, δεν είναι όλοι το ίδιο
Δεν έχουν όλοι την ίδια φωνή, την ίδια στάση και στόχευση.
Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, που έχουν και αυτό στο μυαλό τους και άλλες, που έχουν το απλό, ότι μέσα από διαπραγμάτευση και πιέζοντας ή «εκβιάζοντας» την ελληνική Κυβέρνηση με χρηματοπιστωτική ασφυξία θα αναγκάσουν να υποχωρήσει από κόκκινες γραμμές και θα κερδίσουν στην διαπραγμάτευση.”

στ) Για συλλογικές συμβάσεις και κατώτατο μισθό

-“Θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και θα το κάνουμε. Θέλουμε να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό.
Θα το κάνουμε σταδιακά, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους μας. Αλλά θα το κάνουμε. Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες σε αυτό.”

ζ) Για τον ΦΠΑ

-“Δεν είναι εμμονή μας, πέρα από το ότι είναι υφεσιακό μέτρο. Μπαίνοντας στην ευρωζώνη η Ελλάδα είχε κάποια πλεονεκτήματα. Όπως κάθε χώρα.
-Για εμάς ήταν το θέμα των νησιών. Υπάρχει και στο Σύνταγμά μας. Θα το καταργήσουμε;
Ψάχνουμε να βρούμε άλλους τρόπους, γιατί δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα
Η ουσία με τον ΦΠΑ είναι στην εισπραξιμότητα και όχι στην αύξηση του φόρου.
Έχουμε προτείνει να επιβάλουμε ειδικά σε αυτά τα νησιά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με πιστωτική κάρτα για πάνω από 50 ή 70 ευρώ, για να εισπράττει το κράτος τον ΦΠΑ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ