Στον «αέρα» η ρύθμιση των 100 δόσεων, το»κούρεμα» της αρχικής οφειλής έως 50℅ και το μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων, που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, προϋποθέτει η νέα συμφωνία με τους εταίρους μας. Στην λίστα των μεταρρυθμίσεων, που εστάλη στο Eurogroup τονίζεται, ότι θα βελτιωθεί, σε συνεργασία με τους θεσμούς, η νομοθεσία για τις ρυθμίσεις αποπληρωμής φόρων και εισφορών. Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να αλλάξει τις ρυθμίσεις με τέτοιον τρόπο, που θα υπάρχει διαχωρισμός και αντιμετώπιση μεταξύ αυτών, που έχουν χρεωκοπήσει και δεν πληρώνουν, ενώ διαθέτουν τα σχετικά ποσά και σε αυτούς, που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης προβλέπει την αποποινικοποίηση των μικροοφειλετών με χαμηλά εισοδήματα, ενώ τονίζεται, ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες συλλογής απλήρωτων φόρων. «Δεν αποποινικοποιούνται τα χρέη μεγαλο-οφειλετών στο Δημόσιο, που έχουν περιουσιακά στοιχεία και δεν πληρώνουν» Οπως όλα δείχνουν, από την ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι μεγαλο-οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου με περιουσιακά στοιχεία, οι οποίοι αγνοούσαν όλες τις ρυθμίσεις, που είχαν θεσπιστεί. Αλλαγές αναμένονται και στο «κούρεμα» της αρχικής οφειλής έως και 50% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών. Σύμφωνα με αυτά, που είχε ανακοινώσει η κ. Βαλαβάνη, όσοι οφειλέτες επιθυμούσαν, θα μπορούσαν να γλιτώσουν την μισή οφειλή, εάν πλήρωναν εφάπαξ το ποσό, που χρωστούσαν στο Ελληνικό Δημόσιο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, τα χρέη να είχαν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2013. vouli

Υπενθυμίζεται, ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ανέφερε πρόσφατα, ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί, αλλά με τέτοιον τρόπο, που δεν θα δημιουργήσει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα και κατόπιν συνεννοήσεων με τους εταίρους μας, κάτι που φαίνεται και στο κείμενο που απεστάλη στις Βρυξέλλες. Επίσης, δεν φαίνεται ορατό, προς το παρόν, να περάσει η πρόταση της κ.Βαλαβάνη για μπόνους σε όσους φορολογούμενους ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα δεν γίνεται καμία αναφορά στο σχετικό κείμενο της ελληνικής Κυβέρνησης προς τους πιστωτές της χώρας. Πάντως, μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, σε ισχύ (μέχρι τα τέλη Μαρτίου) βρίσκεται η ρύθμιση των 100 δόσεων, που είχε θεσπίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.