(c)elliniki-gnomi.eu

-Επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνεται ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων εξωκοινοβουλευτικών από την “Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος”.
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για το “Πόθεν Έσχες” ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έως τώρα επικρατέστερο σενάριο είναι ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων (Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων κ.ά), πλην των βουλευτών και των Υπουργών, να επιστρέψει στην “Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος”.
Ωστόσο, η σύνθεση της επιτροπής, που θα πραγματοποιεί τους ελέγχους στην Βουλή υπάρχει πρόθεση να αλλάξει σημαντικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια.ypourgeio Oikonomikon
Συγκεκριμένα, τα σενάρια, που εξετάζονται, είναι δύο:
Σε αυτήν να μετέχουν 9 μέλη από 7, που είναι σήμερα και στους τρεις κοινοβουλευτικούς, τους τρεις δικαστές και τον εκπρόσωπο της Τραπέζης της Ελλάδος να προστεθούν δύο ακόμη μέλη, τα οποία θα προέρχονται από Ανεξάρτητες Αρχές όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η ΑΔΑΕ.
Σε περίπτωση, που επιλεγεί το δεύτερο σενάριο, δηλαδή, να μην αυξηθούν τα μέλη, ο Πρόεδρος αυτής δεν θα είναι κοινοβουλευτικός, αλλά θεσμικός, όπως ο επικεφαλής της “Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος”.

Το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο προς κατάθεση στην Βουλή εντός των επόμενων 15 ημερών, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Κατά της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, που έχουν την ευθύνη κατάρτισης του σχετικού νομοσχεδίου, φαίνεται να καταλήγουν σε αυτές τις αλλαγές, αν και στα χέρια τους έχουν φτάσει και άλλες προτάσεις.
Μιά εξ αυτών των προτάσεων είναι, το σύστημα να διατηρηθεί ως έχει, δηλαδή με όλες τις κατηγορίες υπόχρεων, που εξετάζονται έως τώρα από την Βουλή να παραμένουν εκεί, αλλά να προστεθούν στην Επιτροπή επιπλέον δικαστικοί ή μη κοινοβουλευτικοί.
Πάντως, η πιο ριζοσπαστική πρόταση, που “έπεσε” στο τραπέζι των συζητήσεων, ήταν, όλες οι κατηγορίες υπόχρεων να ελέγχονται από την “Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος”, ωστόσο, επειδή διαπιστώθηκε, ότι αυτή «κολλάει» στο Σύνταγμα, που προβλέπει, ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να ελέγχονται από εξωκοινοβουλευτικούς και μόνον, εγκαταλείφθηκε νωρίς.
Το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο προς κατάθεση στην Βουλή εντός των επόμενων 15 ημερών με στόχο να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ