-Ο ίδιος παρουσίασε 4 νέα χρηματοδοτούμενα προγράμματα από τον ΕΣΠΑ και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πουληθούν «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ξένα funds!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αλλαγές στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις με την διαδικασία φαστ τρακ ανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, εξειδικεύοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή. Ωστόσο, ο Υπουργός άφησε ανοικτό παράθυρο και για την πώληση «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds.stathakis-1
Ο κ. Σταθάκης, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις, αποσαφήνισε, πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί νέος φορέας προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά θα αλλάξει ο νόμος, που αφορά τον ρόλο και την λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου, καθώς και του Οργανισμού Enterprise Greece. Μεταξύ των αλλαγών, που επεξεργάζεται το Υπουργείο, είναι να κατέβει το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου μία επένδυση να χαρακτηριστεί στρατηγική και να απολαύσει τις γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησής της, καθώς και να έχει πιο ευέλικτες διαδικασίες.

Αναβαθμίζονται η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων και ο Οργανισμός Enterprise Greece

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομίας, θα αναβαθμιστεί η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων ώστε να αναλάβει την αρμοδιότητα για την υποβολή των προτάσεων στο σχέδιο Γιούνκερ. Τα σχέδια στην ίδια Υπηρεσία θα προωθούνται για άμεση ωρίμανση και αδειοδότηση χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
Θα αναβαθμιστεί, επίσης, η λειτουργία του Enterprise Greece ώστε να υποστηρίζει την υποβολή προτάσεων από φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για την αξιοποίηση των τμημάτων της ακίνητης περιουσίας.

«Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της μεταβίβασης «κόκκινων δανείων» νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε distress funds»

Στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κυβέρνησης και των Θεσμών παρέπεμψε ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, για το αν τελικά τα «κόκκινα» δάνεια θα μπορούν να πουληθούν σε distress funds.
Ο Υπουργός, για πρώτη φορά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, της δυνατότητας μεταβίβασής τους από τις τράπεζες σε funds, ακόμη και για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε σχετική ερώτηση, απάντησε, πως «το θέμα είναι σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς».Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο, που θα αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, είπε, πως θα ετοιμαστεί στο τέλος του χρόνου.

«Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα κατατεθεί στην Βουλή και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2015»

Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα κατατεθεί στην Βουλή και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2015.
Ο νέος νόμος θα δώσει ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις με κλαδικά και γεωργαφικά κριτήρια, όπως είπε ο Υπουργός. Στο επίκεντρό του θα βρίσκονται τα επιχειρηματικά δίκτυα, η νεανική και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι καινοτόμες επιχειρήσεις και οι νέοι επιστήμονες.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμμείς υποθέσεις (επενδύσεις, που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί) του παλιού Αναπτυξιακού Νόμου, ο κ. Σταθάκης είπε, ότι διερευνούνται δύο λύσεις, δηλαδή, είτε η μετάταξή τους σε άλλα κίνητρα, όπως φοροπαλλαγές ή η σύναψη νέου δανείου από την ΕΤΕπ.

Τέσσερα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ , που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, προδημοσιεύονται για διαβούλευση

Τέσσερα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ, που δίνουν επιδότηση ακόμη και 100% για την έναρξη νέων αλλά και την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων, ανακοίνωσαν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης.
Οι δράσεις αυτές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 και σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου προχώρησε στην προδημοσίευσή τους, με σκοπό να γίνει διαβούλευση ενός μήνα και περί τα τέλη του χρόνου να ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής προτάσεων.

Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριβάθμιας Εκπαίδευσης – Νεοφυής επιχειρηματικότητα

Τα προγράμματα, που θα έχουν δύο κύκλους υποβολής προτάσεων, είναι:
1. Η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν γεννηθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 1991 και είναι άνεργοι, είτε ασκούν επαγγελματική δραστηριότητας χωρίς αυτή να είναι με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Επιδοτούνται κατά 100% δαπάνες από 5.000 έως 25.000 ευρώ. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος είναι ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ και ο δεύτερος κύκλος 32,5 εκατομμυρίων ευρώ. Δικαιούχοι είναι 2.200 πτυχιούχοι και σκοπός είναι η δημιουργία και 500 θέσεων εργασίας.
2. Νεοφυής επιχειρηματικότητα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 120 εκατομμύρια ευρώ και θα ενισχυθούν κατά 100% δαπάνες έως 60.000 ευρώ. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν 2.500 νέες επιχειρήσεις με 4.500 νέες θέσεις εργασίας.

Αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στους οκτώ επιλεγμένους κλάδους του επιχειρησιακού προγράμματος «Επανεκκίνηση» – Ενίσχυση μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

3. Αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στους οκτώ επιλεγμένους κλάδους του επιχειρησιακού προγράμματος «Επανεκκίνηση». Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι στα 130 εκατομμύρια ευρώ με δύο κύκλους, ο πρώτος στα 52 εκατομμύρια ευρώ και ο δεύτερος στα 78 εκατομμύρια ευρώ. Θα χρηματοδοτηθούν κατά 40% δαπάνες από 15.000 έως 200.000 ευρώ, ενώ η ενίσχυση θα προσαυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε όσους αυξήσουν το προσωπικό. Σκοπός είναι να χρηματοδοτηθούν 1.600 με 1.800 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
4. Ενίσχυση μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι στα 50 εκατομμύρια ευρώ με τους δύο κύκλους να είναι στα 20 και 30 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα. Το ποσοστό επιδότησης είναι 40% για δαπάνες 15.000 έως 150.000 ευρώ. Το ποσοστό μπορεί να προσαυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες με την αύξηση του προσωπικού. Σκοπός είναι να ενισχυθούν 600 με 700 τουριστικές επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας.

«Δύσκολο να καλυφθούν από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων»

Ο κ. Σταθάκης, ερωτηθείς για το αν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ, απάντησε, πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και των παραχωρησιούχων για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας, το ανεκτέλεστο των έργων αυτών ανέρχεται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ και είναι δύσκολο να καλυφθούν από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ.

«Το πρόβλημα της επένδυσης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές της Χαλκιδικής προκύπτει από το θεσμικό κενό, που υπάρχει στα ορυχεία και την εξορυκτική δραστηριότητα»

Διαφοροποιημένη θέση σε σχέση με αυτή του Υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη για το θέμα της επένδυσης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές της Χαλκιδικής, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις, όταν αναφέρθηκε στην ανάγκη, οι νέες επενδύσεις να έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ερωτήθηκε για την πρόσφατη εμπλοκή, που προκλήθηκε στις Σκουριές: «Σε ό,τι αφορά τις Σκουριές, το πρόβλημα προκύπτει από το θεσμικό κενό, που υπάρχει στα ορυχεία και την εξορυκτική δραστηριότητα. Αυτό έχει επιφέρει διαφορετικές ερμηνείες. Πάντως, στην στρατηγική μας για την προσέλκυση επενδύσεων επιμένουμε στο ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».