Η Ρωσία διεμήνυσε, ότι τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. θα προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο μόνο μέσω Ελλάδος!
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Με μια δήλωση-βόμβα ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ διαγράφει από τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης την Ουκρανία, ως κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου, δηλώνοντας, ότι οι αγωγοί μεταφοράς φυσικούαερίου, που περνούν από αυτήν θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν εξ ολοκλήρου από τον ελληνοτουρκικό αγωγό.
Στη δήλωσή του ο Αλεξέϊ Μίλερ διεμήνυσε στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., που βρίσκονται στη νότια και κεντρική Ευρώπη, ότι πλέον θα παραλαμβάνουν από την Ελλάδα το ρωσικό φυσικό αέριο, που διέρχεται αυτή την στιγμή από την Ουκρανία και τα καλεί να προχωρήσουν στην δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την παραλαβή του αερίου και μάλιστα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, εντός των «επόμενων ετών».
«Οι όγκοι του ρωσικού φυσικού αερίου, που περνούν μέσα από την Ουκρανία, θα στραφούν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα και η Ευρώπη πρέπει να βιαστεί να κατασκευάσει υποδομές διακίνησης του φυσικού αυτού αερίου στην Ελλάδα, ώστε να είναι σε θέση να το παραλάβει στο νέο «σημείο παράδοσης-παραλαβής», από τα σύνορα με την Τουρκία», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Gazprom
Αυτό πρακτικά σημαίνει την κάθετη αναβάθμιση της Τουρκίας, η οποία μεταμορφώνεται, πλέον, στον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου, όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά όλου του κόσμου, αφού όλοι οι αγωγοί θα περνούν από αυτήν (TAP, Μπακού- Τσεϊχάν, Turkish stream κ.α.), αλλά και την μεγάλη αναβάθμιση της Ελλάδας στην Ε.Ε., αφού η χώρα μας αποκτά κρίσιμη στρατηγική σημασία, σε ότι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ε.Ε.
Ουσιαστικά επιστρέφουμε στον σχεδιασμό του “South Stream” αλλά με παράκαμψη της Βουλγαρίας, προς όφελος της Τουρκίας και της Ελλάδος. Με δεδομένο, ότι η Μόσχα «ούτε θέλει να ακούει» για την Βουλγαρία, λόγω της στάσης και της πολιτικής της απέναντι στους Ρώσους τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα πλέον γίνεται μονόδρομος για την μεταφορά του ρωσικού αερίου στην υπόλοιπη Ε.Ε., πλην των βόρειων χωρών (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία), οι οποίες εξυπηρετούνται από τον “North Stream”.
Παρελθόν είναι ο αγωγός “South Stream”
Στις δηλώσεις του ο κ. Μίλερ επανέλαβε γιά άλλη μια φορά, ότι ο αγωγός “South Stream” είναι παρελθόν, τονίζοντας, ότι «ο νέος αγωγός φυσικού αερίου, που θα περνά από την Τουρκία και θα καταλήγει στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδος, είναι η μοναδική διαδρομή, μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η μεταφορά των 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου, που διακινούνται σήμερα μέσω της Ουκρανίας. Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ενημερωθεί γι” αυτό και τώρα είναι αποστολή τους να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου από τα σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδος».
Κατά τον κ. Μίλερ, η Ε.Ε.«έχει χρόνο μερικών ετών το μέγιστο», καθώς χαρακτήρισε «πάρα πολύ αυστηρό το χρονοδιάγραμμα», εκτιμώντας, ότι για να συμβαδίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες με αυτό, θα πρέπει η κατασκευή νέων αγωγών «να ξεκινήσει ήδη από σήμερα».
Διαφορετικά, υποστήριξε ο Ρώσος αξιωματούχος, «αυτοί οι όγκοι φυσικού αερίου μπορούν να βρεθούν σε άλλες αγορές», υπονοώντας προφανώς τις αγορές της Ασίας και ιδιαίτερα της Κίνας, όπου διαρκώς αυξάνεται η ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο επικεφαλής της Gazprom δήλωσε επίσης, ότι διαμορφώνει την διαπραγματευτική του θέση με την Ε.Ε., έχοντας ως αφετηρία την ιδέα του «ενιαίου αγοραστή», την οποία ανακήρυξαν «οι νέοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών», σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων “Ιντερφάξ”. «Διαμορφώνουμε την στρατηγική και τις περαιτέρω ενέργειές μας με αφετηρία τα σχέδια δημιουργίας στην Ε.Ε. μιας ενεργειακής ένωσης. Για εμας αυτό σημαίνει νέες προκλήσεις και δυνατότητες. Ελπίζουμε, ότι η δημιουργία της ενεργειακής ένωσης ουδόλως θα οδηγήσει σε μείωση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των εξαγωγών φυσικού αερίου» παρατήρησε ο κ. Μίλερ, που θεωρείται από τους πλέον αξιόπιστους διαμορφωτές και εκφραστές της ενεργειακής πολιτικής του Κρεμλίνου
Βέβαια, η αναβάθμιση αυτή της Τουρκίας στον ενεργειακό χάρτη έχει προκαλέσει την δυσφορία της Ουάσιγκτον, καθώς έτσι η γειτονική χώρα αναβιβάζεται σε κύριο εταίρο του ρωσικού φυσικού αερίου, την στιγμή που οι ΗΠΑ επιθυμούν αποδέσμευση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
Ταυτόχρονα, η απόφαση της Μόσχας να διαγράψει το Κίεβο από την γεωπολιτική της μεταφοράς φυσικού αερίου προκαλεί ρήγμα, τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην Ε.Ε., η οποία συμπεριλαμβάνει την Ουκρανία στους σχεδιασμούς της.