Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην προβεί αυτόν τον μήνα σε καμία πληρωμή νοσηλειών και αιμοκαθάρσεων!
-Οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν, πλέον, να επισκέπτονται για δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας, ούτε περισσότερους από δύο γιατρούς διαφορετικής ειδικότητας, την ίδια ημέρα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αλλεπάλληλα είναι τα χτυπήματα, που δέχονται οι επιχειρήσεις στον χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης, κάτι που ξεκίνησε ήδη από τις αρχές της χρονιάς!
Μετά την μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, την στασιμότητα στις μηνιαίες πληρωμές, τα λιμνάζοντα ληξιπρόθεσμα χρέη, την επιβολή ασφυκτικών πλαφόν και ορίων στις παροχές προς τους ασφαλισμένους και τις μεγάλες περικοπές στα φάρμακα, είχαμε και την
μεταφορά των όποιων ελάχιστων χρημάτων είχαν απομείνει στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων στην ΤτΕ για να εξυπηρετηθούν κρατικές ανάγκες.
Αυτό αποτέλεσε “την σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι”, εντείνοντας, όπως ήταν φυσικό, την ανησυχία, τόσο για την ρευστότητα τους επόμενους μήνες, όσο, κυρίως, για το μέλλον των παρόχων σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης οικονομικής ασφυξίας.

“Κεραυνός εν αιθρία”: Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην προβεί αυτόν τον μήνα σε καμία πληρωμή νοσηλειών και αιμοκαθάρσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα!

Η απόφαση να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος ήρθε την ώρα, που τα χρέη έχουν κυριολεκτικά «πνίξει» τις επιχειρήσεις της υγείας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αφού σε1,8 δισεκατομμύρια ευρώ έφθασαν τα συνολικά χρέη του Οργανισμού προς τους συμβεβλημένους παρόχους της υγείας ενώ 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται, πως είναι οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Και φαίνεται, ότι η συνέχεια θα είναι ακόμα χειρότερη!
Στελέχη από τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών αναφέρουν, ότι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην προβεί αυτόν τον μήνα σε καμία πληρωμή νοσηλειών και αιμοκαθάρσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Η είδηση αυτή έπεσε σαν “κεραυνός εν αιθρία” στους ιδιοκτήτες των κλινικών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, που περίμεναν τις πληρωμές από τον Οργανισμό για να καλύψουν τις υποχρεώσεις του Πάσχα προς τους εργαζομένους.

Από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ζητείται τώρα να παραχωρήσουν το 40% των κλινών τους στην διάθεση των δημόσιων νοσοκομείων και οι ιδιοκτήτες των κλινικών βρίσκονται αυτήν την στιγμή ένα βήμα πριν την έξοδό τους από τον ΕΟΠΥΥ!

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την αναβολή της πληρωμής, ανέφερε πως, παρά τις εξαγγελίες της νέας διοίκησης για «νέα εποχή», τελικά μάλλον η υπόσχεση αυτή έμεινε στην μέση, με τον Οργανισμό να συνεχίζει την ίδια τακτική.
Ωστόσο, το θρίλερ με τον ΕΟΠΥΥ και τις ιδιωτικές κλινικές δεν σταματά εδώ. Υπάρχει συνέχεια στο ζήτημα με τους όρους, που θέτουν, τόσο ο Οργανισμός, όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου οι κλινικές να συνεχίζουν να εξυπηρετούν ασφαλισμένους. Ενώ, λοιπόν, αρχικά ζητούνταν από τα θεραπευτήρια να παραχωρήσουν το 25% των κλινών τους στην διάθεση των δημόσιων νοσοκομείων, ξαφνικά το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 40%, με τους ιδιοκτήτες των κλινικών να βρίσκονται αυτήν την στιγμή ένα βήμα πριν την έξοδό τους από τον ΕΟΠΥΥ. Το τι μέλλει γενέσθαι παραμένει μέχρι αυτή την στιγμή άγνωστο, είναι, όμως, φανερό, πως ο κλοιός γύρω από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις έχει αρχίσει να στενεύει επικίνδυνα.

Για να λάβουν οι ασφαλισμένοι παραπεμπτικό για διαγνωστική εξέταση, που κοστίζει πάνω από 90 ευρώ, θα πρέπει ο αρμόδιος γιατρός να τεκμηριώσει για ποιούς λόγους καθίσταται αναγκαία η διενέργεια της εξέτασης – Μια εξέταση θα επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί μόνον μία φορά κάθε 20 ημέρες!

Την δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ, την αποδεικνύει ακόμα μία απόφαση, που φέρει την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με την οποία γίνονται ακόμα πιο στενά τα περιθώρια για τους ασφαλισμένους, που χρειάζεται να κάνουν κάποια διαγνωστική εξέταση. Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην απόφαση, που ουσιαστικά έκανε πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα, για να λάβουν οι ασφαλισμένοι παραπεμπτικό για διαγνωστική εξέταση, που κοστίζει πάνω από 90 ευρώ, θα πρέπει ο αρμόδιος γιατρός να τεκμηριώσει για ποιους λόγους καθίσταται αναγκαία η διενέργεια της εξέτασης, αλλιώς δεν θα μπορέσει να συνεχίσει στο παραπεμπτικό.
Παράλληλα, μια εξέταση θα επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί μόνον μία φορά κάθε 20 ημέρες. Η επανάληψη της ίδιας εξέτασης για περισσότερες φορές μέσα στο διάστημα αυτό θα επιτρέπεται μόνον ύστερα από «αποδείξεις» στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν, πλέον, να επισκέπτονται για δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας, ούτε περισσότερους από δύο γιατρούς διαφορετικής ειδικότητας, την ίδια ημέρα!

Τα διαγνωστικά κέντρα, εξάλλου, βρίσκονται εδώ και μήνες στο στόχαστρο του Υπουργείου Υγείας. Μόλις στα τέλη του Δεκεμβρίου είχαν υποστεί «ψαλίδι» 43% στους 51 πιο δαπανηρούς για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού κωδικούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως ακόμη βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση για μεγαλύτερες περικοπές, ακόμα και κοντά στο 70%, για να μειωθούν οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων. Και αυτό, γιατί η δαπάνη κατά την χρονιά που πέρασε για τα διαγνωστικά κέντρα άγγιξε τα 530-540 εκατομμύρια ευρώ, πολύ πιο πάνω σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ,που έφθανε τα 302 εκατομμύρια ευρώ.
Στο «μέτωπο» των ιατρικών επισκέψεων, επιπλέον, οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται για δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας. Επίσης, ο γιατρός δεν μπορεί να χρεώσει επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ για έναν ασθενή, που θα επισκεφθεί την ίδια ημέρα περισσότερους από δύο γιατρούς διαφορετικής ειδικότητας.

20090709_nosokomio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ