Το 2018 είναι πιθανόν να υπάρξει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των καταστροφικών σεισμών σε ολόκληρο τον κόσμο!
-Θεωρούν, ότι η παρατηρούμενη ελάχιστη αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής της Γης μπορεί να προκαλέσει την έκλυση μεγάλης ποσότητας υπόγειας ενέργειας, που εκτονούμενη ενδέχεται να δημιουργήσει έντονα σεισμικά φαινόμενα!

Σε έκθεση, που παρουσίασαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων, Αμερικανοί επιστήμονες απευθύνουν προειδοποίηση, ότι το 2018 είναι πιθανόν να υπάρξει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των καταστροφικών σεισμών σε ολόκληρο τον κόσμο!
Η ανησυχητική αυτή πρόβλεψη των ειδικών επιστημόνων βασίζεται στις διαφοροποιήσεις της ταχύτητας περιστροφής της Γης, εκτιμώντας, ότι αυτό το στοιχείο μπορεί να πυροδοτήσει έντονη σεισμική δραστηριότητα, κυρίως σε πολυπληθείς τροπικές περιοχές.
Όπως αναφέρουν, αν και τέτοιες αλλαγές στην ταχύτητα περιστροφής είναι μικρές – επηρεάζοντας μόνον κατά ένα μιλισεκόντ την διάρκεια της ημέρας – εντούτοις μπορούν να προκαλέσουν την έκλυση μεγάλης
ποσότητας υπόγειας ενέργειας, που εκτονούμενη θα δημιουργήσει έντονα σεισμικά φαινόμενα.
Στη μελέτη τους οι Αμερικανοί επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Κολοράντο και της Μοντάνα εξέτασαν τους σεισμούς μεγέθους μεγαλύτερου των 7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ από το 1900. Αυτό που βρήκαν, είναι, ότι υπάρχουν πέντε περίοδοι, στις οποίες καταγράφηκαν σημαντικά περισσότεροι σεισμοί, σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους. Όπως προέκυψε, «σε αυτές τις περιόδους σημειώνονταν από 25 έως 30 μεγάλοι σεισμοί ανά έτος. Στις άλλες περιόδους ο αριθμός αυτός ήταν της τάξης των 15 μεγάλων σεισμών τον χρόνο».

Οι επιστήμονες υποπτεύονται, ότι ακόμα και οι ελάχιστες αλλαγές στην συμπεριφορά του πυρήνα της Γης θα μπορούσαν να προκαλέσουν σεισμικά φαινόμενα!

Προσπαθώντας να βρουν, γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες διεπίστωσαν, ότι όταν η περίοδος περιστροφής της Γης μειωνόταν έστω και λίγο, τότε υπήρχε αύξηση στον αριθμό των μεγάλων σεισμών!
Σύμφωνα με τους ίδιους, τον τελευταίο 1,5 αιώνα υπήρχαν αρκετές τέτοιες περίοδοι, συνήθως διάρκειας 5 ετών, στις οποίες η ταχύτητα περιστροφής μειωνόταν, και αυτές τις περιόδους τις ακολουθούν έτη με αυξημένο αριθμό ισχυρών σεισμικών δονήσεων.
«Η Γη μας δίνει πέντε χρόνια προειδοποίηση για μελλοντικούς σεισμούς», υποστήριξε ο ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Η τελευταία περίοδος, στην οποία η Γη άρχισε να περιστρέφεται με μειωμένη ταχύτητα ξεκίνησε πριν από τέσσερια χρόνια. «Είναι ξεκάθαρο. Τον επόμενο χρόνο (2018) θα πρέπει να δούμε έναν αυξημένο αριθμό ισχυρών σεισμικών δονήσεων. Εφέτος είχαμε μόνον έξι τέτοιους σεισμούς. Τον επόμενο χρόνο θα μπορούσαμε άνετα να έχουμε 20 τέτοιους σεισμούς» λένε οι συντάκτες της έκθεσης.
Αν και ο ακριβής λόγος για τον οποίο η ταχύτητα περιστροφής της Γης συνδέεται με σεισμική δραστηριότητα, δεν είναι ξεκάθαρος, οι επιστήμονες υποπτεύονται, ότι ακόμα και οι ελάχιστες αλλαγές στην συμπεριφορά του πυρήνα της Γης θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοια φαινόμενα.