-«Τα γεγονότα συνδέονται με το ρωσικό σχέδιο για τον ελληνικό αγωγό, που θέλουν να ματαιώσουν οι ΗΠΑ».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ρωσικά ΜΜΕ αναδεικνύουν την στάση του νεοδιορισθέντος πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέϊλι, ο οποίος δήλωσε, ότι η κατάσταση στην χώρα προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την προσήλωση της Κυβέρνησης της χώρας στις δημοκρατικές αρχές και αξίες αλλά και του κομισάριου της Ε.Ε. για την διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.300px-Moscow_Kremlin_from_Kamenny_bridge
«Oι ταραχές στα Σκόπια μπορεί να συνδέονται με το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish-Greek Stream»» εκτιμά ο αναλυτής Μάρκο Γκάσιτς, σε συνέντευξή του στο ρωσικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today».

«Προκαλεί καχυποψία κάθε φορά, που οι ΗΠΑ επικρίνουν κάποια Κυβέρνηση, απαιτώντας να λάβει μέτρα ως προς τα νόμιμα δίκαια του λαού»

«Μου προκαλεί καχυποψία κάθε φορά, που οι ΗΠΑ επικρίνουν κάποια Κυβέρνηση, απαιτώντας να λάβει μέτρα ως προς τα νόμιμα δίκαια του λαού. Αναμφίβολα στην περιοχή ανθεί η διαφθορά και πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με αυτό, εδώ δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Το ερώτημα είναι, γιατί τώρα. Οι Αλβανοί εξτρεμιστές αποτελούν ήδη από καιρό πρόβλημα για την περιοχή, σκοπεύουν να δημιουργήσουν την «Μεγάλη Αλβανία», η οποία θα συνενώσει τμήματα κυρίαρχων κρατών. Συνήθως οι ΗΠΑ τους υποστηρίζουν και δεν έχουμε εξαίρεση και αυτή την φορά», διαπιστώνει ο Μάρκο Γκάσιτς, συνδέοντας τις εξελίξεις με την πορεία του υπό σχεδίαση ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

«Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να της αφαιρέσει το ρωσικό σχέδιο του «Turkish-Greek Stream» την αποκλειστικότητα της παροχής φυσικού αερίου στην Ε.Ε. μέσω Κατάρ»

«Еάν ο αγωγός, παρόλα αυτά, κατασκευαστεί, για τις ΗΠΑ αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς επιθυμεί να στείλει αέριο στην Ευρώπη μέσω Κατάρ, πράγμα, που θα τους επέτρεπαν να διακόπτουν την παροχή καυσίμου στην ΕΕ, όποτε το επιθυμήσουν. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να της αφαιρέσει το ρωσικό σχέδιο του «Turkish-Greek Stream» αυτόν τον μοχλό πίεσης. Της χρειάζεται μια εναλλακτική επιλογή και εάν γι’ αυτό χρειαστεί να εμποδιστεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στην ΠΓΔΜ, θα το πράξει. Και για να μην ρισκάρουν, να δημιουργήσουν η Ρωσία και η Ε.Ε.αυτή την δίοδο, τί θα ήταν καλύτερο από την πρόκληση μιας εξαιρετικά ασταθούς κατάστασης»;, αναρωτιέται ο αναλυτής.

«Ισβέστια»: «Η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέα Ουκρανία»

Στον νέο Αμερικανό Πρέσβη στα Σκόπια αναφέρεται εκτενώς και δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Ισβέστια», όπου ο Ολέγκ Μπονταρένκο προειδοποιεί, ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέα Ουκρανία.
Ο Μπονταρένκο υποστηρίζει, ότι ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ Τζες Μπέϊλι, μέχρι την άφιξή του στα Σκόπια, «έστηνε «πλατείες Μαϊντάν» (η πλατεία στο Κίεβο της Ουκρανίας), στην Τουρκία, όμως ο συντονιστής των περιβόητων ταραχών στην πλατεία Ταξίμ δεν πέτυχε την αποστολή του και ανακλήθηκε εσπευσμένως. Τώρα οργανώνει επιχειρήσεις, «Ταξίμ» στα Σκόπια και γι΄ αυτόν τον σκοπό χορηγείται σοβαρή χρηματοδότηση μέσω των δομών του γνωστού σε εμάς Ιδρύματος Σόρος».