«Η Κίνα, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σουηδία και η Νορβηγία αναμένεται να είναι οι χώρες, που θα αντιμετωπίσουν μεγάλη κρίση χρέους τα επόμενα χρόνια, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρει ειδική μελέτη, που δημοσίευσε το περιοδικό «Forbes», υπάρχουν επτά χώρες, που είναι υποψήφιες στα επόμενα χρόνια να εισέλθουν σε ύφεση, ενώ, αν αυτό συμβεί, τότε θα επέλθει παγκόσμια οικονομική κρίση και καταστροφή!
Το «Forbes» εκτιμά, ότι στα επόμενα χρόνια, η κρίση χρέους θα χτυπήσει, τόσο την Ασία, όσο την Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική. Η Κίνα, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ είναι οι τρεις χώρες (το Χονγκ Κονγκ αποτελεί αυτόνομη περιοχή της Κίνας), που θα έχουν κρίση χρέους στην Ασία, ενώ τέσσερις δυτικές χώρες και συγκεκριμένα η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σουηδία και η Νορβηγία, αναμένεται να είναι οι χώρες της Δύσης, που θα αντιμετωπίσουν μεγάλη κρίση χρέους.Forbes-logo
Σύμφωνα με το περιοδικό, οι οικονομικές κρίσεις ξεσπούν ιστορικά, όταν τα επίπεδα ιδιωτικού χρέους ξεπερνούν το 150% του ΑΕΠ μιας χώρας και εφ’ όσον το επίπεδο του χρέους αυτού αυξάνεται 20% στην περίοδο των τελευταίων πέντε (5) ετών.

«Το βασικό πρόβλημα των προαναφερόμενων χωρών είναι, ότι η ανάπτυξη του χρέους αποτελεί σημαντικό τμήμα της ανάπτυξής τους, επομένως η απότομη διακοπή της αύξησής του, κάτι που είναι θέμα ετών, αν όχι μηνών, θα τις οδηγήσει σε επιβράδυνση και τελικώς σε απότομη ύφεση»!

Όπως εκτιμούν ειδικοί οικονομικοί αναλυτές, η μελέτη αυτή, που δημοσιεύει το αμερικανικό περιοδικό, έχει την «σφραγίδα» του κορυφαίου Οικονομολόγου, Steve Keen, και θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, καθώς ο Steve Keen είναι ένας Οικονομολόγος, που έως τώρα έχει επιβεβαιωθεί πάρα πολλές φορές για τις εκτιμήσεις του.
Το βασικό πρόβλημα των προαναφερόμενων χωρών είναι, ότι η ανάπτυξη του χρέους αποτελεί σημαντικό τμήμα της ανάπτυξής τους, επομένως η απότομη διακοπή της αύξησής του, κάτι που είναι θέμα ετών, αν όχι μηνών, οδηγεί σε επιβράδυνση και τελικώς σε απότομη ύφεση τις συγκεκριμένες χώρες. Η μελέτη βασίζεται σε ακριβή στοιχεία, καθώς στηρίζεται σε δεδομένα της BIS, δηλαδή του παγκόσμιου «υπεραφεντικού των τραπεζών». Η μελέτη έχει πάνω από δύο διαστάσεις, καθώς λαμβάνει υπ’ όψιν της, όχι μόνον την δυναμική του χρέους, αλλά και εκείνη των αποταμιεύσεων, οι οποίες φαίνεται, ότι δεν εξελίσσονται ικανοποιητικά. Αυτό αποτελεί άλλον έναν παράγοντα ανησυχίας, καθώς θα μπορούσαν να αποτελούν ένα δυνητικό «μαξιλάρι» στην ύφεση.

«Αν, όντως, υπάρξει πρόβλημα στην Κίνα, η κρίση, που θα χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία, θα συγκρίνεται με έκρηξη βόμβας υδρογόνου στην παγκόσμια οικονομία»!

Υπενθυμίζεται, ότι, τόσο η Αυστραλία, όσο και ο Καναδάς και η Νορβηγία διαθέτουν οικονομίες εξαρτώμενες από την αγορά των εμπορευμάτων (commodities), άρα οι όποιες εξελίξεις στην εκεί αγορά, που μπορεί να υπάρξουν έως τα τέλη του 2016, θα χτυπήσουν άμεσα τις οικονομίες αυτές.
Όμως, αν, όντως, υπάρξει πρόβλημα στην Κίνα, η οποία, κατά τον κορυφαίο οικονομολόγο, αποτελεί την πρώτη υποψήφια χώρα, τότε, λόγω του μεγέθους της οικονομίας αυτής, που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η κρίση, που θα χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία, δεν θα είναι κάτι, που θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί με «ασπιρίνες». Θα συγκρίνεται με έκρηξη βόμβας υδρογόνου στην παγκόσμια οικονομία. Θα μπούμε σε πολύ βαθιά και μακρόχρονη ύφεση, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας. Υπό αυτήν την έννοια, ενδιαφέρον έχει η πρόσφατη εκτίμηση της UBS, ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο θα κινείται σε ένα «εύρος τιμών» μέχρι τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν στα τέλη του έτους στις ΗΠΑ. Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε, ίσως δούμε πολλές επενδύσεις από άλλες αγορές να κατευθύνονται ακριβώς στην αμερικανική αγορά, την μόνη αγορά, που θα μπορούσε να «κρατήσει» τις αποτιμήσεις της, στις αρχές του «Αρμαγεδώνα», λόγω του ισχυρού νομίσματός της, όχι, όμως, για πολύ.