– «Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να χαμηλώσουν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες για δημόσιες επενδύσεις.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στην ανάλυσή του με τίτλο «Η Αθήνα δοκιμάζει τα νερά πριν την επόμενη αξιολόγηση» το γνωστό αμερικανικό Κέντρο στρατηγικών μελετών και αναλύσεων «Stratfor» αναφέρεται σε έκθεσή του στις προκλήσεις, που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, τις εκκρεμότητες αλλά και τις υποσχέσεις.
Μεταξύ άλλων το «Stratfor» υπογραμμίζει, ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να χαμηλώσουν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες για δημόσιες επενδύσεις, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου, στην Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να διαπιστώσει, πόση ευελιξία μπορεί να εξασφαλίσει στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και τι υποσχέσεις μπορεί να πάρει για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους.
Ακόμη σημειώνει, ότι ο «Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θέλει επίσης να πιέσει άλλες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις για στήριξη κατά την Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών αρχηγών κρατών, που θα γίνει στο Παρίσι, στις 25 Αυγούστου».
Από την πλευρά τους, οι δανειστές ζητούν, «η ελληνική Κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία, να αυξήσει τους φόρους, να διευθετήσει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες και να ορίσει ένα Διοικητικό Συμβούλιο, που θα επιβλέπει το νέο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Μέχρι τώρα, η ελληνική Κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μερικά μόνο από τα αιτήματα αυτά» σημειώνει το «Stratfor», υπογραμμίζοντας, ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

«Το Eurogroup υποσχέθηκε στην Αθήνα, πως θα εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, όπως επιμήκυνση των λήξεων, χαμηλότερα επιτόκια και περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων», ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει, μόνον αφ’ ότου τελειώσει το πρόγραμμα διάσωσης, στα μέσα του 2018″

Οσον αφορά στην ελάφρυνση χρέους, το αμερικανικό Κέντρο στρατηγικών μελετών και αναλύσεων αναφέρει, ότι, ναι μεν «κατά την προηγούμενη αξιολόγηση, τον Μάϊο, το Eurogroup υποσχέθηκε στην Αθήνα, πως θα εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, όπως επιμήκυνση των λήξεων, χαμηλότερα επιτόκια και περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων», ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει, μόνον αφ’ ότου τελειώσει το πρόγραμμα διάσωσης, στα μέσα του 2018. «Η ελληνική Κυβέρνηση από την πλευρά της, θα ήθελε αυτό να συμβεί πιο σύντομα. Θέλει, επίσης, να χαμηλώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να έχει περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για δημόσιες επενδύσεις.Υπό τους όρους του προγράμματος διάσωσης, για να λάβει επιπλέον κεφάλαια και να εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Όμως, η Αθήνα θα ήθελε ο στόχος αυτός να μειωθεί τουλάχιστον στο ήμισυ», προσθέτει, εξηγώντας, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.
«Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,7% το β’ τρίμηνο (σε ετήσια βάση) και την ανεργία να αγγίζει το 23,5% τον Μάϊο. Η Αθήνα θα δυσκολευτεί να επιτύχει το επίπεδο της ανάπτυξης του ΑΕΠ που θα μείωνε το βάρος του χρέους της».
«Ωστόσο, η κρίση δεν είναι τόσο άμεση, όσο ήταν πέρυσι και η Αθήνα δεν έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές λήξεις χρέους πριν το τέλος του έτους. Αυτό θα μειώσει το όποιο πλεονέκτημα της Αθήνας, όταν θα διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της για παραχωρήσεις», καταλήγει στην ανάλυσή του το αμερικανικό κέντρο στρατηγικών μελετών και αναλύσεων «Stratfor».

aac86-europe-map