– Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή: “Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της, θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης, ειδάλλως η ζώνη Σένγκεν θα συρρικνωθεί “.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την ίδια στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται λόγος για μερική άρση των κανονισμών της Συνθήκης του Σένγκεν και για έξοδο της χώρας μας από αυτήν για διάστημα δύο ετών, αμετακίνητη εξακολουθεί να παραμένει η ελληνική Κυβέρνηση στις εκκλήσεις των Ευρωπαίων, που μας ζητούν επιτακτικά την φύλαξη των ελληνικών συνόρων, τα οποία έχουν περιπέσει σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης.european_parliament
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ανυποχώρητο, αρνούμενο κάθε συζήτηση για την λήψη οποιοδήποτε μέτρου κοινής φύλαξης των θαλασσίων συνόρων, μέσω των οποίων εισέρχονται χιλιάδες αλλοδαποί, οι οποίοι φθάνουν στα νησιά εντελώς ανεμπόδιστα και στην συνέχεια προωθούνται στην Αθήνα ή και στην Θεσσαλονίκη, με τελικό προορισμό την ελληνοσκοπιανή μεθόριο.

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου

Αφού η ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε να λάβει το οποιοδήποτε μέτρο, η ΕΕ αποφάσισε να ζητήσει από την Ελλάδα την κοινή φύλαξη των συνόρων με την δύναμη της Frontex, τόσο της Ακτοφυλακής, όσο και της Συνοριοφυλακής για να λάβει και πάλι αρνητική απάντηση.
Μετά και από αυτή την εξέλιξη και την συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή, Γκι Φερχόφσταντ, προχώρησε σε αυστηρές δηλώσεις σχετικά με την ανάγκη φύλαξης των ελληνικών συνόρων από την Frontex.
Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή κάλεσε, μάλιστα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, γιατί αρνείται την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, όχι μιας τρίτης χώρας ή κάποιας της Αφρικής, αλλά της Ελλάδας!

Γκι Φερχόφσταντ: “Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της, θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης”

Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών τονίζεται, ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ζώνη Σένγκεν, της οποίας τα εξωτερικά σύνορα να μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της, θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης».
Ο κ.Φερχόφσταντ θεωρεί απαράδεκτη την δικαιολογία, ότι η φρούρηση των ελληνικών συνόρων από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. προσβάλει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, και τονίζει, ότι δεν μπορεί μια χώρα να είναι μέλος της Συνθήκης Σένγκεν και την ίδια στιγμή να αρνείται να διαχειριστεί τα σύνορά της. Ο ίδιος σχολιάζοντας την ελληνική θέση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν συμβεί αυτό, η ζώνη Σένγκεν θα συρρικνωθεί».
Όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές, μπορεί οι αιτιάσεις του κ.Φερχόφσταντ να είναι απαράδεκτες, σε ότι αφορά την παρέμβαση σε εθνικής ασφάλειας ζητήματα ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά αυτή έρχεται μετά από τις ακατανόητες κινήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία αρνείται να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να φυλάξει τα σύνορά της!

Δ. Αβραμόπουλος: “Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα”

Κατά τους αναλυτές, πρόκειται για ένα παράλογο σκηνικό, το οποίο έχει σχέση και με την συμμετοχή της Ελλάδας στην Συνθήκη Σένγκεν. Εάν δεν ήταν η Ελλάδα στην Συνθήκη, τότε κανείς δε θα μπορούσε να πει τίποτα. Πριν από αυτό, όμως, εάν η Ελλάδα έκανε αυτό, που κάθε κράτος κάνει για τους πολιτες του, δηλαδή να φυλάξει τα σύνορά του, δεν θα υπήρχε καν θέμα.
Για το ίδιο θέμα παρενέβη, μάλιστα, και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.
Ο Έλληνας Επίτροπος, αρμόδιος για την μετανάστευση, τόνισε, ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα κράτη-μέλη, θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».

“Οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα και η ΕΕ ελπίζει, πως θα μπορέσει να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές Αρχές”

Όπως είπε ο κ.Αβραμόπουλος, «η ελληνική Κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στην βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».
«Μέχρι την Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα χερσαία σύνορα της χώρας» τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ότι θα μπει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή.
Νωρίτερα, ο Φινλανδός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κατάϊνεν, επανέλαβε, πως οι Ευρωπαίοι είναι «πρόθυμοι να βοηθήσουν» την Ελλάδα και πως η ΕΕ «ελπίζει, πως θα μπορέσει να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές Αρχές».

“Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η ελευθερία μετακίνησης των Ευρωπαίων και αυτό είναι δυνατό, μόνον εάν διαφυλάξουμε τα σύνορα μας”

Ο κ. Κατάϊνεν σε ερώτηση δημοσιογράφου για την άρνηση των ελληνικών Αρχών να δεχθούν βοήθεια από την FRONTEX και την Επιτροπή στην διασφάλιση των συνόρων τους και για το κατά πόσο αυτό δημιουργεί προβλήματα στην παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του Σένγκεν, δήλωσε, πως καταλαβαίνει «την δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας» αλλά όμως η διασφάλιση της ελευθερίας της μετακίνησης των Ευρωπαίων μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν «διαφυλάξουμε τα σύνορα μας».
Αναλυτικά ο Φινλανδός Επίτροπος τόνισε: «Δεν κάναμε την συζήτηση αυτή στο Κολέγιο των Επιτρόπων, τουλάχιστον από όσο γνωρίζω. Όλοι καταλαβαίνουμε την δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη είναι διατεθειμένα να βοηθήσουν τις ελληνικές Αρχές να ασφαλίσουν τα σύνορα τους. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε ενωμένοι στην ζώνη Σένγκεν και ελπίζουμε, πως θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές Αρχές. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η ελευθερία μετακίνησης των Ευρωπαίων και αυτό είναι δυνατό, μόνον εάν διαφυλάξουμε τα σύνορα μας. Είναι σίγουρα μια δύσκολη κατάσταση και όπως είπα, όλοι καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες της Ελλάδας και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε».

Ο Ολλανδός Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα βελτίωσης της νομοθεσίας Φράνς Τίμμερμανς απέρριψε οποιαδήποτε υπόνοια περί συμφωνίας με την Τουρκία για μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού μεταναστών στην ΕΕ

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα βελτίωσης της νομοθεσίας Φράνς Τίμμερμανς απέρριψε οποιαδήποτε υπόνοια περί συμφωνίας με την Τουρκία για μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού μεταναστών στην ΕΕ. Η φήμη αυτή γνωστοποιήθηκε κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας από την γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung”- και έκανε λόγο για 400.000 πρόσφυγες.
Ερωτηθείς για την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας, ο Επίτροπος χαρακτήρισε τις φήμες ως «ανοησίες» και απέρριψε την ύπαρξη τους. Σημειώνουμε, πως ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε λόγο για «εθελοντική» μετεγκατάσταση από την Τουρκία και δεν δεσμεύθηκε σε κάποιον συγκεκριμένο αριθμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ