– «Χωρίς αλληλεγγύη, κοινή ευθύνη και δέσμευση δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος για την Ευρώπη».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει να λειτουργεί, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα του 5ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, χαρακτήρισε «καταστροφικό» για όλους το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί. Η Συμφωνία, όπως είπε, έχει συμβάλλει στην μείωση των προσφυγικών ροών, ωστόσο, για να υπάρξει καλύτερη διαχείριση της κατάστασης απαιτείται ένα πιο λειτουργικό σύστημα ασύλου στα νησιά.
Από το βήμα του Συμποσίου, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας έστειλε ένα «ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας» μεταξύ των λαών και των κρατών της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, πως «χωρίς αλληλεγγύη, κοινή ευθύνη και δέσμευση δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος για την Ευρώπη».un avramopoulos
Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη, «ο καθένας από εμάς θα πρέπει να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης», επισημαίνοντας, πως δεν μπορούμε να ασκούμε κριτική χωρίς να προσφέρουμε λύσεις, να απαιτούμε υπευθυνότητα όταν δεν συμβάλλουμε στην πτυχή της αλληλεγγύης ούτε και να θέλουμε αλληλεγγύη «α λα καρτ».
«Τα δημοψηφίσματα έχουν γίνει της μόδας τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία ώστε να μην αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις τις ευθύνες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

“Για να αντιμετωπιστεί αυτή η άνευ προηγουμένου κοινωνική και οικονομική κρίση στην Ευρώπη χρειάζεται μία ισχυρή και αποφασιστική ηγεσία με όραμα, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό”!

Κατά τον κ. Αβραμόπουλο, χρειάζεται «μία καλύτερη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη» και αυτό, που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί αυτή η άνευ προηγουμένου κοινωνική και οικονομική κρίση, που θέτει υπό αμφισβήτηση τα ίδια τα θεμέλια της Ε.Ε., είναι μία ισχυρή, με όραμα και αποφασιστική ηγεσία, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό.
Στην ομιλία του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης αναφέρθηκε και στην Συνθήκη Σένγκεν, χαρακτηρίζοντάς την «ένα σύμβολο του να είσαι και να νιώθεις Ευρωπαίος». Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη προστασίας και υπεράσπισης της Συνθήκης αυτής. «Αν καταρρεύσει θα είναι η αρχή του τέλους για την Ευρώπη. Και αυτό δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή» υπογράμμισε και σημείωσε, πως το οικονομικό κόστος του να μην υπάρχει η Σένγκεν έχει υπολογιστεί γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, «αλλά το πραγματικό κόστος είναι ανυπολόγιστο».
Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας σε ό,τι αφορά την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «ιστορικό επίτευγμα» την συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών για την καλύτερη προστασία των συνόρων, καθώς «η ασφάλεια είναι βασικός πυλώνας της σταθερότητας», ενώ σημείωσε πως «οι πόρτες μας είναι ανοιχτές γι’ αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη διεθνούς προστασίας και θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη με καλή πίστη, αλλά θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, ότι όσοι είναι παράτυποι μετανάστες θα πρέπει να επαναπατριστούν, να γυρίσουν πίσω».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ