Το Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, μετά από πρόσκληση του «Κύκλου Συζητήσεων για την Ευρώπη του SPD Αμβούργου», ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση, με προσκεκλημένο τον εκπρόσωπο, και ιδρυτικό μέλος, του Συντονιστικού Οργάνου του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Δρ. Γιώργο Βήχα.

Θέμα της συζήτησης, που συντόνισε ο Πάνος Δροσινάκης, αποτελούσε η σημερινή ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας.

Ο κ. Βήχας απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις ανάγκες που τον οδήγησαν, μαζί με άλλους γιατρούς και εθελοντές, να ιδρύσουν τον Δεκέμβριο του 2011 το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, την πορεία τα τελευταία τρία χρόνια και τις προοπτικές, δεδομένης της μέχρι τώρα ασκούμενης πολιτικής.panos1

Η περιγραφή ως «δραματικής» της σημερινής πραγματικότητας στην Ελλάδα, όσον αφορά την κατάσταση στην δημόσια υγεία, μάλλον υποτιμά το μέγεθος της επιχειρούμενης και επιβαλλόμενης καταστροφής!
Η ίδρυση του Κοινωνικού Ιατρείου κατέστη απαραίτητη, όταν μετά την έναρξη εφαρμογής του πρώτου μνημονίου το 2010, άρχισε το 2011 να αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ανασφάλιστων Ελλήνων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ τον Σεπτέμβριο του 2013, οι ανασφάλιστοι πολίτες ανέρχονται σε πάνω από 3 εκατομμύρια, δηλαδή πάνω από το 30% του πληθυσμού. Συνολικά λειτουργούν στην Ελλάδα το 2015 60 κοινωνικά ιατρεία!

Το κοινωνικό ιατρείο στο Ελληνικό ιδρύθηκε με σκοπό την παροχή δωρεάν περίθαλψης σε ανασφάλιστους ασθενείς, στη βάση τεσσάρων αρχών:

1. Ποτέ δεν θα δεχθεί το Ιατρείο χρήματα. Όλες οι προσφορές θα γίνονται σε είδος (τρόφιμα, φάρμακα, μηχανήματα, υλικά, υπηρεσίες κτλ.).

2. Δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε κομματική δραστηριότητα ή εμπλοκή στις δράσεις του.

3. Παροχή εθελοντικής εργασίας χωρίς καμία χρηματική ανταπόδοση σε κανένα επίπεδο.

4. Το Ιατρείο δεν θα αποκτήσει ποτέ νομική υπόσταση (π.χ. σαν ΜΚΟ), διότι θεωρείται ότι καλύπτει προσωρινές ανάγκες, οι οποίες αναμένεται να εκλείψουν σχετικά σύντομα.

Στην πορεία και με βάση τις διαμορφωθείσες ανάγκες, το κοινωνικό ιατρείο αναγκάστηκε αργότερα να παρέχει υπηρεσίες και σε ασφαλισμένους, που αδυνατούν πλέον να καταβάλλουν την ιδία συμμετοχή. Έτσι, ενώ κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, το 2012, στο Ιατρείο εξυπηρετήθηκαν 4.000 περιπτώσεις, το 2013 15.000, το 2014 16.000, και συνολικά το ιατρείο έχει βοηθήσει σε πάνω από 35.000 περιπτώσεις! Από το 2012 άρχισε το ιατρείο να νοσηλεύει παιδιά και βρέφη, που ήταν υποσιτισμένα. Σήμερα το ιατρείο παρέχει βοήθεια με γάλα και τρόφιμα σε 100 οικογένειες με βρέφη, κάθε μήνα (πέρσι το ιατρείο είχε φτάσει να βοηθάει 300 οικογένειες κάποιους μήνες).

Όλο αυτό το διάστημα οι γιατροί και οι εθελοντές του Ιατρείου, 260 σε αριθμό, έδωσαν κυριολεκτικά μάχες με τους υπεύθυνους στα κρατικά νοσοκομεία και στο Υπουργείο Υγείας, ώστε ασθενείς που είχαν άμεση ανάγκη θεραπείας και αδυνατούσαν αντικειμενικά να καλύψουν τα έξοδα να νοσηλευτούν δωρεάν σε κρατικά νοσοκομεία. Πολλές φορές αντιμετώπισαν παγερή αδιαφορία εκ μέρους της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του τότε Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και μία απίστευτη ανοργανωσιά στις υπεύθυνες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Η τακτική της προσπάθειας δήθεν εξοικονόμησης χρημάτων, μέσω της απαξίωσης του δημοσίου συστήματος υγείας, ουσιαστικά θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε δυσανάλογα υψηλό κόστος αποθεραπείας πολλών ασθενών, οι οποίοι τώρα, στα αρχικά στάδια, δεν θεραπεύονται. Η κατάθεση της εμπειρίας του κ. Βήχα και η αναφορά του σε συγκεκριμένα παραδείγματα έδειξαν, ότι δεν ευθύνεται μόνον η Τρόικα για τις αλλαγές στον τομέα υγείας στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι από έξω επιδιωκόμενες αλλαγές βρήκαν πρόσφορο έδαφος στο Υπουργείο και στους πολιτικά υπεύθυνους, οι οποίοι απεδείχθη ότι τελικά επιδιώκουν την παρακμή του δημοσίου και την ανάπτυξη στην θέση του ενός εκτεταμένου ιδιωτικού συστήματος υγείας, με σκοπό το κέρδος αυτών, που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη της παροχής περίθαλψης στα τελευταία χρόνια αναδεικνύει και δημιουργεί δύο υγειονομικές βόμβες για την Ελλάδα και την Ευρώπη:

1.Η παντελής κατάργηση προληπτικής ιατρικής περίθαλψης και παρακολούθησης καθώς και η αδυναμία να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης (65% των ασθενών δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας), θα οδηγήσουν σε λίγα χρόνια πολλές ασθένειες σε έξαρση, η αντιμετώπιση των οποίων θα κοστίσει στο ελληνικό κράτος ποσό πολλαπλάσιο αυτού, που σήμερα υποτίθεται ότι «εξοικονομείται».

2. Η αδυναμία πολλών γονέων να προχωρήσουν στους απαραίτητους εμβολιασμούς των παιδιών τους, θα έχει σε λίγα χρόνια σαν αποτέλεσμα την έξαρση ασθενειών, που με βάση τις μελέτες του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας WHO σήμερα θεωρούνται ακόμη και σε χώρες του τρίτου κόσμου ως εξαλειμμένες. Αυτό το πρόβλημα, φυσικά, δεν θα είναι μόνον ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, δεδομένου ότι μπορεί πολύ εύκολα να γίνει, με διάφορους τρόπους, «εξαγωγή» ασθενειών και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ποιοί, όμως, είναι τα θύματα αυτής της εξέλιξης; Η εμπειρία του κυρίου Βήχα καταδεικνύει, ότι θύματα αυτής της κατάστασης είναι άνθρωποι, που μέχρι τώρα αποτελούσαν τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας με εξασφαλισμένα τα προς το ζην και ζούσαν μία «φυσιολογική ζωή». Κατάντησαν, όμως, παρίες της κοινωνίας, που ντρέπονται να πουν ότι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν γάλα για να ταΐσουν τα βρέφη τους, δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς βασικών αγαθών και, σαν να μην έφτανε αυτό, αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν εγκληματίες, διότι αδυνατούν να καταβάλλουν οφειλόμενους φόρους. Αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μετά την ανεργία είχαν την πρόσθετη «ατυχία» να αρρωστήσουν, έχουν χάσει απολύτως την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και στα κόμματα, δεν βλέπουν στην παρούσα κατάσταση την παραμικρή δυνατότητα να βγουν από την κρίση και ζουν αποκλειστικά και μόνο λόγω της αλληλεγγύης που εισπράττουν από την ελληνική και την ευρωπαϊκή κοινωνία.

Βασική επιδίωξη του κοινωνικού ιατρείου αποτελεί, να ξαναδώσει αξιοπρέπεια και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη και συνιστά έγκλημα εις βάρος ενός ολόκληρου λαού, δεδομένου ότι ποτέ στο παρελθόν δεν εφαρμόστηκε πουθενά μία πολιτική, η οποία τόσο απότομα και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα οδήγησε στην φτωχοποίηση, στην φυσική και την ηθική εξόντωση ενός λαού! Μάλιστα η Γερμανίδα ακτιβίστρια Sarah Luzia Hassel- Reusing, με την στήριξη του κοινωνικού ιατρείου, έχει προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων αυτού του εγκλήματος.

Ο κ. Βήχας ευχαρίστησε τον «Σύλλογο Φίλων Ελληνικού του Αμβούργου» και όλους στο Αμβούργο, που βοήθησαν και συμπαραστέκονται αυτόν και τους υπόλοιπους εθελοντές στο Ιατρείο. Ευχαρίστησε, επίσης, το SPD για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Ανέφερε δε, ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εμπιστεύεται τους εθελοντές των Κοινωνικών Ιατρείων και επιδιώκει μαζί τους την από κοινού εξεύρεση λύσεων σε όλα αυτά τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν, και ιδιαίτερα σε αυτό της περίθαλψης των ανασφάλιστων Ελλήνων.

Ο κ. Βήχας εκπροσωπεί τα Κοινωνικά Ιατρεία της Αττικής και τους εθελοντές τους στην σχετική επιτροπή, που σχηματίστηκε για να αντιμετωπιστεί η διαμορφωθείσα ανθρωπιστική κρίση. Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις και υπολογίζεται, ότι για την περίθαλψη των ανασφάλιστων πρέπει να δαπανηθούν περίπου 500 εκ. ευρώ το έτος.

Η συζήτηση κατέδειξε, ότι αυτά τα προβλήματα στον τομέα της υγείας δεν είναι ένα αποτέλεσμα της κρίσης αυτής καθεαυτής αλλά της πολιτικής που εφαρμόζεται και επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για την επίλυση της κρίσης! Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει και να βρεθούν τρόποι, να απαλυνθεί ο πόνος και να ξαναβρούν οι Έλληνες την χαμένη τους αξιοπρέπεια, μέσα από προγράμματα παροχής περίθαλψης και κοινωνικής βοήθειας, καταπολέμησης της ανεργίας και δημιουργίας προοπτικών ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει ο λαός να ορθοποδήσει και να ανακτήσει ένα μέρος τουλάχιστον της χαμένης του αισιοδοξίας. Έχει μεγάλη σημασία για τον κ. Βήχα και τους εθελοντές στο Ελληνικό, αλλά και για τον «Κύκλο Συζητήσεων για την Ευρώπη στο SPD Αμβούργου», η συζήτηση αυτή να συνεχιστεί, ιδιαίτερα στην Γερμανία και μέσα στο SPD, με σκοπό την σωστή και αντικειμενική ενημέρωση της γερμανικής κοινωνίας για τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα – αλλά και σαν απάντηση στα λιβελογραφήματα μεγάλης μερίδας των γερμανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης – την κατανόηση της ανάγκης να αλλάξει αυτή η πολιτική και τον εξαναγκασμό, τελικά, των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην δρομολόγηση των απαραίτητων αλλαγών.

Για τον Κύκλο Συζητήσεων για την Ευρώπη του SPD Αμβούργου

Πάνος Γ. Δροσινάκης

Για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Δρ. Γιώργος Βήχας

 

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΑΜΒΟΥΡΓΟ 2-10 ΜΑΙΟΥ 2015

Σειρά εκδηλώσεων «Αλληλεγγύη στην Ευρώπη»

Η κρίση στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα – ένας κίνδυνος για την Ευρώπη;

Γιατροί, εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων, κοινωνικών ιατρείων, του ιατρικού επιμελητηρίου καθώς και εθελοντές από την Γερμανία, την Ελλάδα και την Αυστρία θα συζητήσουν με τους παρευρισκόμενους για τα αποτελέσματα της έξωθεν επιβαλλόμενης πολιτικής λιτότητας, την ανθρωπιστική και κοινωνική καταστροφή στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στον ελληνικό πληθυσμό.

Συμμετέχοντες: Δρ. Γιώργος Βήχας, εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

Έρβιν Σριούμπφ, εκπρόσωπος του αυστριακού Συλλόγου για την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα „Griechenlandhilfe“.

Σταμάτης Κιούφης, πρόεδρος του συλλόγου ελλήνων γιατρών στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ΓΕΝΕΣΙΣ.

Ελευθέριος Κλώνος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ένας εκπρόσωπος του Ιατρικού Επιμελητηρίου του Αμβούργου.

Συντονιστές της συζήτησης: Πάνος Γ. Δροσινάκης, Κύκλος Συζητήσεων για την Ευρώπη του SPD Αμβούργου.

Ευτυχία Όλοφσον-Σαβιολάκη, γιατρός, Περιφερειακή Σύμβουλος στο Harburg.

Διοργανωτές: Κύκλος Συζητήσεων για την Ευρώπη και Ομάδα Συνταξιούχων στο Eimsbuettel του SPD Αμβούργου. Ομάδα Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στο SPD Αμβούργου; Σύλλογος Φίλων και Υποστηρικτών του Μ.Κ.Ι. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ στο Αμβούργο.

Χώρος: 1ος όροφος στο κεντρικό κτίριο του SPD, Kurt-Schumacher-Haus, Kurt- Schumacher-Allee 10, 20097 Hamburg Ημερομηνία και ώρα: Σάββατο, 09.05.2015, 15.00 – 17.00

Πληροφορίες: Πάνος Γ. Δροσινάκης,

panos.drossinakis@hamburg.de,

+49 172 40 52 451

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ