http://www.uni-hamburg.de/uhh/profil/bilder.html

Σε συνέχεια μίας πρωτοβουλίας της Συνόδου των Πρυτάνεων των Γερμανικών Πανεπιστημίων και της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, και με την υποστήριξη της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου το πρώτο Συνέδριο για την Επιστημονική Συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας, στις 5-7 Φεβρουαρίου 2015, όπου συμμετείχε πλειάδα καθηγητών από Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Πραγματοποιήθηκαν 11 παράλληλες σειρές συναντήσεων εργασίας στις εξής θεματικές ενότητες: Φυσικές Επιστήμες, με έμφαση στην κλιματική αλλαγή και την υδάτινη οικολογία, Ιστορία, Φιλολογία, Γλώσσες, Γλωσσολογία, Αντικρουόμενες αντιλήψεις της Ιστορίας στη Γερμανία και την Ελλάδα, Βιώσιμες Πόλεις, Οικονομικά, Νομική, Ανθρωπολογία.

http://www.uni-hamburg.de/uhh/profil/bilder.html
http://www.uni-hamburg.de/uhh/profil/bilder.html

Οι ιδιαιτέρως πλούσιες και αποδοτικές εργασίες του τριημέρου κατέληξαν σε συγκεκριμένες προοπτικές διμερών, διεπιστημονικών συνεργασιών. Μεταξύ των προτάσεων για μελλοντική δράση περιλαμβάνονται οι ανταλλαγές καθηγητών, η διενέργεια επιστημονικών συναντήσεων, θερινών σχολείων, συμποσίων και συνεδρίων και η συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα. Πρόκειται για ενέργειες οι οποίες αναμένεται να καταλήξουν σε πιο μόνιμες, μεσο- και μακροπρόθεσμες ερευνητικές συμπράξεις.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας εκπροσώπων των Συνόδων των Πρυτάνεων των δύο χωρών για θέματα επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων ήταν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.

Το ακαδημαϊκό προσωπικό των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ιδιαιτέρως ενεργό εξ αρχής, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγό και συμμέτοχο με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια για την υλοποίηση των δράσεων που συναποφασίστηκαν. Άλλωστε η σημασία της εν λόγω πρωτοβουλίας ξεπερνά την ερευνητική, επιστημονική διάσταση και αποτελεί χρήσιμη απόδειξη της δυναμικής που μπορεί να έχει η ευρωπαϊκή συνεργασία και αλληλεγγύη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ