Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» · Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Το2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη των διαδικασιών «απαλλοτριώσεως» των ΑγιορειτικώνΜετοχίων, με την αρχική απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας για την επίταξη 24 ΜετοχίωνΑγιορειτικών Μονών με αφορμή την εγκατάσταση προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής. Αυτό αποτέλεσε το προανάκρουσμα για την, μεταξύ Αγίου Όρους και Ελληνικής Πολιτείας, μίσθωση κατά το επόμενο έτος 63 ΑγιορειτικώνΜετοχίων για δέκα χρόνια στις περιοχές Χαλκιδικής και Σερρών. Ακολούθησαν η αιφνιδιαστική απαλλοτρίωση άλλων 27 Μετοχίων, το ίδιο έτος, η αναγκαστική απαλλοτρίωση 24 ΑγιορειτικώνΜετοχίων της Θάσου και της Λήμνου το 1927 καθώς και νομοθετικές ρυθμίσεις  μίσθωσηςτωναγιορειτικών κτημάτων στο διηνεκές και να νομοθετηθεί με τον 5377 του 1932 «Περί εκτιμήσεως και πληρωμής της αξίας των απαλλοτριωθέντων κτημάτων των Ι. Μονών του Αγίου Όρους». Ο απολογισμός ήταν να δοθεί σχεδόν το σύνολο της Μετοχιακής περιουσίας των Αγιορειτικών Μονών, συνολικής έκτασης άνω των 1.000.000 στρεμμάτων μια τεράστια προσφορά, που έμεινε αδικαίωτη, και ένα μεγάλο εθνικό διακύβευμα.

Με την ημερίδα που διοργανώνει η Αγιορειτική Εστία στις 2 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης με τον τίτλο: «Αναγκαστικές μισθώσεις – “απαλλοτριώσεις” των αγιορειτικώνμετοχίων. Ιστορική προσέγγιση και σύγχρονες νομικές θεωρήσεις» επιχειρείται όχι μόνο η αποτίμηση των ιστορικών γεγονότων και των διαφόρων παραμέτρων τους, αλλά και η εξέτασή τους υπό το πρίσμα νεότερων νομικών αντιλήψεων.

-Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

-Οι εργασίες της Επιστημονικής Ημερίδας θα μεταδίδονται ζωντανά (livestreaming) στο link: www.agioritikiestia.gr/imerida2023

Για την οργάνωση της Ημερίδας το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγιορειτικής Εστίας σύστησε Επιστημονική Επιτροπή που απαρτίζεται από τους:

-Πρόεδρος: Αθανάσιος Καΐσης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

-Μέλη: Γέρων Συμεών Διονυσιάτης / Ιερομόναχος Φιλόθεος Κουτλουμουσιανός/ Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός/ Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος Δ/ντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών/ Διογένης Καραγιαννακίδης, Δρ.Νομικής, δικηγόρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ