-Συνολικά, για 70.726 θέσεις, 43.758 για τα Πανεπιστήμια και 26.968 για τα ΤΕΙ, δήλωσαν συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 105.000 περίπου υποψήφιοι!

Τις βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017 στα Ανώτατα
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Παιδείας. Συνολικά 104.965 υποψήφιοι για τα ΑΕΙ δήλωσαν συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίοι διεκδικούν 70.726 θέσεις και συγκεκριμένα 43.758 για τα Πανεπιστήμια και 26.968 για τα ΤΕΙ.
Πολλές εκπλήξεις για τους υποψηφίους περιλάμβανε η σημερινή ανακοίνωση των βάσεων
εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ή  άνοδος στις βάσεις τωνπεριφερειακών Ιδρυμάτων, σε σχέση με τις Σχολές των κεντρικών (π.χ. η Νομική Θεσσαλονίκης σημείωσε αύξηση σε σχέση με την Αθήνα), αλλά και η ανοδική πορεία στις βάσεις πολλών Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, σε σχέση με την εμφανή πτώση Τμημάτων «αίγλης» σε πληθώρα ΑΕΙ, είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικάμπαραδείγματα.
Στα εφετινά αποτελέσματα καταγράφεται επίσης «βουτιά» σε Πολυτεχνικά και Οικονομικά Τμήματα, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών επιδόσεων σε Μαθηματικά Κατεύθυνσης, στροφή των υποψηφίων στα Παιδαγωγικά, υπερδιαπλασιασμός της ζήτησης, που συνεπάγεται θεαματική άνοδο στο σύνολο των Σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, άνοδος στα μόρια
εισαγωγής σε Τμήματα Χημείας ανά την Ελλάδα (οι υποψήφιοι εφέτος εισάγονται εκεί από δύο διαφορετικά Πεδία), διατήρηση της αίγλης των Τμημάτων Πληροφορικής, αλλά και Στατιστικής, καθώς και δραματική πτώση σε Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως εκείνα της Οικονομικής Επιστήμης, της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, αλλά και το Τμήμα Μάρκετινγκ.

Ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΑΕΙ σημειώνεται στο ΑΠΘ και το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με 4.006 μόρια, ενώ ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ ήταν 1.560 μόρια και συγκεκριμένα, στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας!

Χαρακτηριστικά, αν και πριν από δύο χρόνια, οι υποψήφιοι σπούδαζαν εκεί με μέσον όρο 16 ή και 17, οι βάσεις εισαγωγής εφέτος διαμορφώνονται στο 14 και
15. Την ίδια στιγμή, μόλις δύο Σχολές κατάφεραν να παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με το 2016. Η Βιολογία Αθήνας με 18.335 μόρια και τα ΤΕΦΑΑ Αθήνας
με βάση 17.793.
Ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΑΕΙ σημειώνεται στο ΑΠΘ και το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με 4.006 μόρια, εν συνεχεία στην Ισπανική Φιλολογία με 5.600 μόρια, στην Γαλλική Φιλολογία του ΑΠΘ με 6.596 μόρια, ενώ και η Γεωγραφία του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 7.157 μόρια, αν και είναι ελαφρώς αυξημένη από το 2016 (από 5.941 μόρια).
Ταυτόχρονα, ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ παρατηρείται στην Διοίκηση Επιχειρήσεων με 2.956 μόρια, ενώ ο περσινός χαμηλότερος βαθμός
εισαγωγής σε ΤΕΙ ήταν 1.560 και συγκεκριμένα, στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Τον «χάρτη» των εφετινών Πανελλαδικών εξετάσεων με τη γλώσσα της αριθμητικής έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνοντας, ότι τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιήσει την διαδικασία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών στις Σχολές τους.
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή εφέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.722 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 105.548.

Συνολικά εισήχθησαν εφέτος σε όλες τις Σχολές 74.511 υποψήφιοι

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.
Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Επισημαίνεται, ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.
Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες, με την προϋπόθεση, ότι πέραν των δικαιολογητικών  που απαιτούνται, θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα.
Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες, που ανακοινώνονται.
Τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται, είναι αυτά, που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:
α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στην Γραμματεία της Σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.
Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής, προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες Αρχές για την χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ