(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

«Αν οι αφίξεις συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό και ο διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων παραμείνει κλειστός, το κόστος για την ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ (2% του ΑΕΠ) ετησίως μέχρι το καλοκαίρι»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η προσφυγική κρίση μπορεί να εντείνει τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας, υποστηρίζει η βρετανική τράπεζα HSBC σε πρόσφατη ανάλυσή της.
Όπως αναφέρει η ανάλυση αυτή, «το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων σημαίνει, ότι τώρα υπάρχουν εγκλωβισμένοι περίπου 50.000 πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο δημοσιονομικό κόστος για την ελληνική Κυβέρνηση, και επίσης εκθέτει τις αποκλίσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Στις 18 Μαρτίου επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, για να στέλνει πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες, αλλά η εφαρμογή θα μπορούσε να πάρει καιρό, και είναι αβέβαιο, εάν θα είναι αρκετό για να συγκρατήσει την ροή των μεταναστών.
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την Ελλάδα», επισημαίνει η HSBC, «είναι, ότι η μεγαλύτερη αποπληρωμή χρέους, που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα μας το 2016, έρχεται τον Ιούλιο, όταν θα πρέπει παράλληλα να πληρώσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό», όπως εξηγεί η HSBC, «συμπίπτει με την περίοδο του χρόνου, κατά την οποία οι εισροές προσφύγων έφθασαν το 2015 στο μέγιστο σημείο τους. Αν αυτές οι αυξημένες εισροές επαναληφθούν και τον εφετινό Ιούλιο, θα μπορούσαν να προκληθούν μεγάλα προβλήματα», αναφέρει η HSBC.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σημειώνει η HSBC, είναι, ότι «η προσφυγική κρίση πιθανόν να στοιχίσει στην Ελλάδα τελικά πολύ περισσότερο, απ’ όσο εκτιμάται».

(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

«Αν οι αφίξεις συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό και ο διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων παραμείνει κλειστός, το κόστος για την ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ (2% του ΑΕΠ) ετησίως μέχρι το καλοκαίρι»

Η HSBC αναφέρει χαρακτηριστικά και τα εξής: «Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο του “ξεκινήματος μίας ανθρωπιστικής κρίσης”, η ΕΕ συμφώνησε να εφαρμόσει νέα μέτρα για να υποστηρίξει την Ελλάδα. Αυτά περιλαμβάνουν 700 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας, εκ των οποίων 300 εκατομμύρια ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) τον πρώτο χρόνο, με την υπόσχεση, ότι οι πόροι θα κινητοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προηγουμένως είχε προειδοποιήσει για κόστος 600 εκατομμυρίων ευρώ εφέτος, προσθέτοντας, πως αυτή η εκτίμηση βασίστηκε στην προϋπόθεση, ότι η Ελλάδα ήταν μόνο χώρα transit, αλλά τώρα πρέπει να φιλοξενήσουμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων και “θα πρέπει να αναθεωρηθεί”, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να μείνουν στην Ελλάδα.
Οι εκτιμήσεις της γερμανικής Κυβέρνησης προβλέπουν, ότι κάθε πρόσφυγας στην Γερμανία απαιτεί στήριξη περίπου 13.000 ευρώ τον χρόνο. Αν οι αφίξεις συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό και ο διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων παραμείνει κλειστός, το κόστος για την ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ (2% του ΑΕΠ) ετησίως μέχρι το καλοκαίρι, κατά πολύ περισσότερα από την αρχική εκτίμηση του κ. Στουρνάρα».

Κατά την HSBC, ενέχεται ο κίνδυνος να φθάσει η διαπραγμάτευση μέχρι το καλοκαίρι, στο οποίο οι βασικές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προς τους πιστωτές είναι ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ

Για μία χώρα, που ήδη βρίσκεται σε κρίση, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, υποστηρίζει η HSBC, που σημειώνει, ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει, ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για να ικανοποιήσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να απελευθερωθεί η εκταμίευση της δόσης. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος αλλά και οι δύο πλευρές εμφανίζονται και πάλι να έχουν απόσταση για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2016-2018, όπου οι πιστωτές της Ελλάδας ζητούν περισσότερες περικοπές και το πλαίσιο για τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως αναφέρει ακόμη η ανάλυση αυτή, οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ εκτιμούν, ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Ωστόσο, από την στιγμή, που η ελληνική Κυβέρνηση έχει τώρα μια ισχνή πλειοψηφία με μόλις 3 βουλευτές και καμία μεγάλη πληρωμή χρέους μέχρι τον Ιούλιο, η HSBC θεωρεί, ότι θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο.
Μάλιστα, εκφράζει την ανησυχία για πολιτική αποσταθεροποίηση, παρά το γεγονός, ότι εκτιμά, πως η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει τις εκλογές. Στην ανάλυση καταγράφονται οι τομείς, όπου υπάρχουν οι εκκρεμότητες με τους πιστωτές και επισημαίνονται σημαντικές διαφορές, κυρίως στο ασφαλιστικό και δευτερευόντως στο δημοσιονομικό κενό. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ενέχεται ο κίνδυνος να φθάσει η διαπραγμάτευση μέχρι το καλοκαίρι, στο οποίο οι βασικές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προς τους πιστωτές είναι ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον Ιούλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ