– Η επίθεση του Αλβανικού απελευθερωτικού στρατού «KLA», σε Αστυνομικό Σταθμό στο σκοπιανό χωριό Gushincë είναι μόνον το έναυσμα της κλιμάκωσης της κατάστασης”.

Επιμέλεια: Ευθϋμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές και εμπειρογνώμονες στα βαλκανικά ζητήματα, σφοδρή ένοπλη σύγκρουση αναμένεται να ξεσπάσει στα Βαλκάνια με αφορμή τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, στον οποίο έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενα σχετικά μας άρθρα. Η σύγκρουση αυτή φαίνεται αναπόφευκτη, ενώ και η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα τις επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης.
Η δημιουργία της αποκαλούμενης “Μεγάλης Αλβανίας” με την συνδρομή των «ένοπλων δομών του UCK», είναι έτοιμη εδώ και πολύ καιρό. Απλά, αυτό που αναμένόταν ήταν να δοθεί κάποια αφορμή για να ξεκινήσουν οι εξελίξεις σε ολόκληρη την βαλκανική χερσόνησο.
Όπως αναφέρει σε άρθρο της η αλβανική εφημερίδα “lajmpress.com”, «η επίθεση στο χωριό Gushincë, στην δυτική ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται, ότι μπορεί να χρησιμεύσει για να «πυροδοτηθούν» από τους Αλβανούς οι διαδικασίες να ξεκινήσει η νέα αυτή σύγκρουση, καθώς η επίθεση αυτή εμπλέκει ακόμη και Σέρβους ιστορικούς, που συνδέουν την ανάμειξη διεθνών εταίρων, στην προσπάθεια των Αλβανών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόσθετες αμφιβολίες για τα κίνητρα, που υπήρχαν πίσω από αυτήν την καταδρομικού τύπου επιχείρηση εντυπωσιασμού στην ΠΓΔΜ».SKOPIA

“Η επίθεση του Αλβανικού απελευθερωτικού στρατού «KLA», σε Αστυνομικό Σταθμό στο σκοπιανό χωριό Gushincë είναι μόνον το έναυσμα της κλιμάκωσης της κατάστασης, τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στα ίδια τα Βαλκάνια”

Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αποθήκες πυρομαχικών και όπλων των Αλβανών, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από διάφορα φόρουμ στην ΠΓΔΜ, είναι γεμάτες και έτοιμες.
Εξάλλου, όπως γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα του Βελιγραδίου, «Blic», «η επίθεση του αλβανικού απελευθερωτικού στρατού «KLA», σε Αστυνομικό Σταθμό στο σκοπιανό χωριό Gushincë είναι μόνον το έναυσμα της κλιμάκωσης της κατάστασης, τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στα ίδια τα Βαλκάνια».
Το άρθρο θεωρεί, ότι «οι δύο επιθέσεις εναντίον της Σκοπιανής Αστυνομίας» ήταν στην πραγματικότητα ένα σινιάλο, ότι η ηρεμία μεταξύ των Σκοπιανών και των Αλβανών «πέθανε», ενώ το ίδιο υποστηρίζει και η αλβανόφωνη εφημερίδα “lajmpress.com”.

“Οι Αλβανοί έχουν θερμή υποστήριξη από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία την Γερμανία, και την Τουρκία, διότι, χωρίς αυτήν την βοήθεια, δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να υλοποιήσουν τους στόχους τους”

Ο Σέρβος Ιστορικός Τσέντομιρ Άντιτς ανέφερε, ότι η κατάσταση στην Δυτική ΠΓΔΜ δεν μπορεί, παρά να επιδεινωθεί και άλλο, ενώ δεν υπάρχει περϊπτωση να αποκλιμακωθεί.
«Οι Αλβανοί είναι το μόνο έθνος στα Βαλκάνια, που τα τελευταία 200 χρόνια έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια γνήσια «εθνική κατάσταση» (εννοέι στα εδάφη της Μεγάλης Αλβανίας), σε αντίθεση με τους Σέρβους, τους Κροάτες, τους Έλληνες και τους Βούλγαρους.
Την ίδια στιγμή οι Αλβανοί έχουν θερμή υποστήριξη από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία την Γερμανία, και φυσικά την Τουρκία, διότι, χωρίς αυτήν την βοήθεια, δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να υλοποιήσουν τους στόχους τους στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ», δηλώνει ο Τσέντομιρ Άντιτς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην ΠΓΔΜ είναι υπό σχετικό έλεγχο τόσο καιρό, χάρη στην διεθνή επιρροή. Ωστόσο, λόγω των φιλοδοξιών, «για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας», οι εντάσεις δεν πρόκειται να μειωθούν αλλά θα μεγιστοποιηθούν.

“Η Ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας, στα Σκόπια ήταν ένδειξη,, ότι οι φιλοδοξίες των Αλβανών δεν θα σταματήσουν”

«Η δεινή οικονομική κατάσταση προκαλεί μνήμες της δεκαετίας του 90, όταν οι ισχυροί ηγέτες της αλβανικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ είχαν δημιουργήσει μια ισχυρή ένοπλη δύναμη, τον UCK . Είναι ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι, που υποστηρίζουν τώρα την αλβανική νεολαία, να δεσμευθεί στην ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας. Η Ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας, στα Σκόπια ήταν ένδειξη,, ότι οι φιλοδοξίες των Αλβανών δεν θα σταματήσουν», πρόσθεσε ο Άντιτς.
Όπως εκτιμούν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία θεωρήθηκε το πρώτο και μεγάλο βήμα για την δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας”. Από την στιγμή, που αυτός ο κρίκος έσπασε, ήταν αναπόφευκτο, ο αλβανικός εθνικισμός να επιδιώξει το σπάσιμο και των υπόλοιπων κρίκων με την ίδια μέθοδο. Αφού ξεκίνησαν αντάρτικες επιθέσεις στην νότια Σερβία (στο τρίγωνο Πρέσεβο-Μπουγιάνοβατς-Μεντβέντια), όπου υπάρχει μεγάλη αλβανική μειονότητα, έτσι και τώρα θα επιδιώξουν τα ίδια και στην ΠΓΔΜ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ