Η „ανάργυρος“ ιατρός του Μονάχου κ. Δρ. Αργυρή Παρασύρη-Μπάουερ

Εόρτασε τα εξηκοστά γενέθλιά της.

Μια μικρή προσφορά ευγνωμοσύνης  από τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση.

Με την παρουσία εκατοντάδων συγγενών, φίλων και γνωστών, Ελλήνων και Βαυαρών, εόρτασε στο Μόναχο η από τα Ζωνιανά-Μυλοποτάμου Κρήτης καταγομένη, ιατρός κ. Δρ. Αργυρή Παρασύρη-Μπάουερ τα εξηκοστά γενέθλιά της με ένα πρωτότυπο τρόπο.

Προσκάλεσε από τη Κρήτη το γνωστό μουσικό συγκρότημα „Γιώργος και Νίκος Στρατάκης“ το οποίο και μεταλαμπάδευσε κρητική μουσική και μελωδίες του Ψηρορείτη, με επιστέγασμα τον „Ερωτόκριτο“ και το „Πότες θα κάνει ξαστεριά“.

Η δίωρη μουσική πανδαισία ενθουσίασε τους προσκεκλημένους και απηχούσε ακριβώς την γεμάτη σφυγμό ζωής και έντονη δραστηριότητα της εορταζούσης, στον επαγγελματικό και κοινωνικό της περίγυρο στο Μόναχο.

Μετά τις γυμνασιακές της σπουδές στον τόπο καταγωγής της μετανάστευσε στο Μόναχο, όπου κάτω από δύσκολες για την εποχή εκείνη συνθήκες σπούδασε ιατρική. Μετά από ευδόκιμη υπηρεσία σε ονομαστή πανεπιστημιακή κλινική του Μονάχου άνοιξε δικό της ιατρείο, όπου καθημερινά με πνεύμα επαγγελματικής ευσυνειδησίας και αλτρουισμού, παρέχει ιατρικές συμβουλές σε χιλιάδες συμπατριώτες μας και ασθενείς άλλων εθνικοτήτων στο Μόναχο,

Δεν υπάρχει εκδήλωση ελληνικών φορέων και συλλόγων στο Μόναχο που να μη γεύτηκε την ευγενική, εθελούσια προσφορά της κ. Παρασύρη. Ο Ιερός Ναός των Αγίων Πάντων με τη πλουσιοπάροχη προσφορά της για την βυζαντινή αγιογράφηση του ναού, η πολυετής πολυποίκιλη συνδρομή της στον Κρητικό Σύλλογο Μονάχου, η επί δεκαετίες στήριξη της Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας, οι δωρεές της σε φιλανθρωπικά σωματεία κ.α. αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα της ευρύτητας της κοινωνικής της ευαισθησίας και αυτοθυσίας. Ακόμη και στη φετεινή εορτή των γενεθλίων της, παρεκάλεσε τους προσκεκλημένους αντί δώρων, να χαρίσουν χρήματα για τις επείγουσες κτηριακές εργασίες στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του χωριού της.

Η κ. Παρασύρη θέλησε και με την απόκτηση διπλώματος πιλότου και χειρισμό ιδιωτικού αεροπλάνου να γνωρίσει την ιδιαίτερη πατρίδα της απο ψηλά.  Θέλησε να ξεπεράσει και τον Ψηλορείτη με θάρρος και πίστη ότι η γη που πατούμε είναι ένα πρώτο στάδιο ζωής για αιθέριες αναζητήσεις, πράγμα που ζει και με τη ενεργή συμμετοχή της στη θρησκευτική ζωή και τον τακτικό της εκκλησιασμό στις Ενορίες Μονάχου.

Απέκτησε δύο θαυμάσια τέκνα, τον Νικόλαο και την Ελένη, που έμοιασαν την μητέρα τους στον αυθορμητισμό, και στην αγάπη για τη ζωή. Άριστοι χορευτές κρητικών χορών, πράγμα που διδάχθηκαν από την δασκάλα χορών μητέρα τους, ενθουσίασαν σε ποικίλες ελληνικές και ελληνοβαυαρικές εκδηλώσεις το κοινό και μετέδωσαν πολλαπλά μηνύματα κρητικού και ελληνικού πολιτισμού στη βαυαρική κοινωνία.

Στα γενέθλιά της απηύθηναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος. Όλοι τους τόνισαν με ένθερμα λόγια την ευεργετική προσφορά της εορταζούσης στην παροικία μας στο Μόναχο. Επίσης άκρως συγκινητική ήταν και η προσλαλιά του τέκνου της, Νικολάου.

Παρέστησαν επίσης οι συγγενείς της κ. Παρασύρη, η νύφη της Κατερίνα,  ο γαμπρός της Κωστής με τους γονείς του, ο αδελφός της Νίκος, και άλλοι συγγενείς, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης οι Πρεσβύτεροι Πλούταρχος Κωσταντινίδης και Θωμάς Καραμήτσος μετά των συζύγων των, ο καθηγητής κ. Βασίλειος Φθενάκης, ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, πολλοί ιατροί, συνεργάτες της κ. Παρασύρη στο ιατρείο της, μέλη του Κρητικού Συλλόγου,  κ.α.

Το κρητικό γλέντι στο εστιατόριο ΠΟΛΙΤΕΙΑ διήρκεσε μέχρι τις πρωινές ώρες, όπου η ορχήστρα μετέβη κατ΄ευθείαν στο αεροδρόμιο για επιστροφή στην Κρήτη.

Η Εκκλησία μας εκφράζει και πάλι τις θερμές ευχαριστίες της προς τη ιατρό κ. Παρασύρη για την ολοπρόθυμη αγάπη της στο ενοριακό μας έργο και της εύχεται χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Ο ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Τζώρτζης αφιερώνει, εκ μέρους όλων των κληρικών Μονάχου τον  ακόλουθο εόρτιο ύμνο στην κ. Παρασύρη.

Χαίροις ο της Κρήτης γόνος λαμπρός,

πασχόντων ευεργέτις εν Μονάχω ως ιατρός,

Ω, Αργυρή κοσμία και Εκκλησίας τέκνον,

συν τέκνοις και οικείοις

ζήτε και εύχεσθε

Φωτογραφίες:  η φωτογραφία με την οικογένεια από το facebook της κ. Παρασύρη, οι δύο άλλες από τον κ.Κουγιουμουτζή.