– Εγκρίθηκε, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών η δυνατότητα επιβολής βίζας εκ μέρους χωρών-μελών για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της μετανάστευσης από τρίτες χώρες.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εξετάσθηκε διεξοδικά στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, η δυνατότητα επιβολής βίζας εκ μέρους χωρών-μελών για την είσοδο στην Ε.Ε. πολιτών από τρίτες χώρες.Fahnen_Europaparlament
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, σχετικά με την είσοδο πολιτών τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρατηρείται μία συνεχιζόμενη αύξηση. Συγκεκριμένα σε στοιχεία του 2010 παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 4% συνολικά από πολίτες κρατών τρίτων χωρών.
Ραγδαία αύξηση στην μετανάστευση πολιτών από τρίτες χώρες παρατηρείται στην Λετονία με 15%, στην Εσθονία με 17%, στην Ισπανία με 7,3% και στην Ελλάδα με 7%, ενώ οι χώρες της Ε.Ε. με την μικρότερη μετανάστευση από πλευράς πολιτών τρίτων χωρών είναι η Ιρλανδία, η Λιθουανία και η Πολωνία.
Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών, που είναι πολίτες εκτός Ε.Ε., προέρχεται από την Τουρκία και το Μαρόκο.

Εάν μια τρίτη χώρα συνεχίσει να επιβάλλει βίζα για πολίτες της Ε.Ε., τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει την δυνατότητα να επιβάλλει την έκδοση της βίζας στους πολίτες της χώρας αυτής

Έπειτα, λοιπόν, από αίτημα πολλών χωρών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετανάστευσης, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδρίασε στις 8 Απριλίου και αποφάσισε να προτείνει προς ψήφιση την επιβολή βίζας στην είσοδο των πολιτών τρίτων χωρών σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση αυτή, αποφάσισε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν την δυνατότητα προσωρινής επιβολής του μέτρου της βίζας, μόνον σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ψηφίζοντας για την αναθεώρηση του κανονισμού έκδοσης της βίζας, οι ευρωβουλευτές εισήγαγαν μια διάταξη, η οποία αναφέρει, οτι σε περίπτωση, που μια τρίτη χώρα συνεχίσει να επιβάλλει τέτοιες πρακτικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει την δυνατότητα να επιβάλλει την έκδοση της βίζας στους πολίτες της χώρας αυτής.

“Η αρχή της αμοιβαιότητας είναι στοιχείο-κλειδί της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις”

Σε δήλωση του για αυτό το θέμα ο Agustín Díaz de Mera, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εισηγητής του νομοσχεδίου, αναφέρει: «Η αρχή της αμοιβαιότητας προβλέπει, ότι κάθε τρίτη χώρα, που χαίρει εξαίρεσης από την έκδοση βίζας για είσοδο των πολιτών της στην Ε.Ε., πρέπει να ανταποδώσει πλήρως και αυτό είναι στοιχείο-κλειδί της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις».
Έπειτα από την έγκριση της αναθεώρησης του κανονισμού έκδοσης της βίζας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα επόμενα βήματα είναι να εγκριθούν αυτές οι αλλαγές από τις Κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία συνιστά λύση για ένα τόσο διαδεδομένο πρόβλημα, όσο είναι η μετάναστευση, καθώς το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. χωρίς διακρίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ