Με στόχο το ξαναζωντάνεμα παλαιών τρόπων εκφοράς του ποιητικού λόγου του δημοτικού τραγουδιού, το «Μουσικό Πολύτροπο» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. διοργανώνει μουσικοθεατρική παράσταση, με τίτλο: «’Ανάθιμά σι ξενιτιά τόσα φαρμάκια π’όχεις».

Η παράσταση βασίζεται σε παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τις περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 και ώρα 20.30, στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Το «Μουσικό Πολύτροπο» είναι ένα σύνολο φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. που δημιουργήθηκε το 1994 από τον Αν. Καθηγητή, Γιάννη Καϊμάκη. Στόχο είναι να βιώσει την ελληνική δημοτική παράδοση και να τη διαδώσει. Η προσπάθεια έχει χαρακτήρα ερευνητικό, μουσικοπαιδαγωγικό και καλλιτεχνικό. Το «Μουσικό Πολύτροπο» δεν αποδίδει τα τραγούδια στατικά αλλά τα παρουσιάζει σε σκηνική μορφή.

15.000 ηχογραφημένα τραγούδια της δημοτικής μουσικής συμπεριλαμβάνονται στο Αρχείο Ηχογραφήσεων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. που δημιουργήθηκε από το «Μουσικό Πολύτροπο», με την εποπτεία του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., Γιάννη Καϊμάκη.

Το «Μουσικό Πολύτροπο» του Α.Π.Θ. έχει περιοδεύσει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Το “Μουσικό Πολύτροπο” είναι ένα σύνολο φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., που δημιουργήθηκε το 1994 από τον Αναπλ. καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Γιάννη Καïμάκη και ενδιαφέρεται να μεταφέρει σε πράξη τις θεωρητικές γνώσεις των μαθημάτων. Προσπαθεί να βιώσει την ελληνική δημοτική παράδοση και να τη διαδώσει. Στη δική μας παράδοση όμως υπάρχει μια ενότητα λόγου και κίνησης, και αυτός είναι ο λόγος που το «Μουσικό Πολύτροπο» δεν αποδίδει τα τραγούδια στατικά, αλλά τα παρουσιάζει σε μια σκηνική μορφή.xenitia
Η προσπάθεια τους έχει χαρακτήρα ερευνητικό, μουσικοπαιδαγωγικό και καλλιτεχνικό. Προηγείται η συλλογή δημοτικών τραγουδιών από αυθεντικούς εκτελεστές με ηχογραφήσεις που γίνονται επιτόπου από μέλη του “Μουσικού Πολύτροπου” με την εποπτεία του Γιάννη Καïμάκη, Αναπλ. Καθ. Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Ιδιαιτερότητα της ομάδας και καρπός της δουλειάς της είναι η δημιουργία ενός νέου βιώματος και μιας νέας λειτουργικότητας του δημοτικού τραγουδιού.
Επιδιώκει συνειδητά το ξαναζωντάνεμα παλαιών τρόπων εκφοράς του ποιητικού λόγου του δημοτικού τραγουδιού και επικεντρώνει τη μουσικοπαιδαγωγική διαδικασία στη δική μας “ελληνική μουσική γλώσσα”.
Εμφανίστηκε:
Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, σε περιοδείες ή μεμονωμένες παραστάσεις (Θεσ/νίκη, Αθήνα, Κιλκίς, Σέρρες, Αμφίπολη, Σαμοθράκη, Ελευθερούπολη, Γιάννενα, Ξάνθη, Έδεσσα, Λευκάδα, Λαγκαδά, Λαμία, Κατερίνη, Πρέβεζα, Άρτα, Κρήτη, Πελλοπόνησο, Θράκη κ.α.)
Περιόδευσε σε: Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία
Παρουσίασε:
– Το 1995 την παράσταση ο “Κύκλος της Ζωής”
– Το 1999 το “Τραγούδι του νεκρού αδερφού”
– Το 2003 μέχρι το 2013 “Τα Εαρινά”
– Το 2004 μέχρι το 2006 “Το Γεφύρι της Άρτας”
– Το 2003 μέχρι το 2013 “Τα χριστουγεννιάτικα”
– Το 2007 και το 2008 την παράσταση “Μια κόρη ρόδα μάζευε”
– Το 2010 μέχρι το 2012 την παράσταση “Τρεις γάμοι σι μια μέρα”
– Το 2011 και το 2012 την παράσταση “Κόρη μ’ κι αν περπατείς λιανά”
– Το 2012 και το 2013 το μουσικό παραμύθι “ Ένα πουλί καλό πουλί”
– Το 2014 την παράσταση “Ανάθιμά σι ξινιτιά”
Γιάννης Καϊμάκης

Σπούδασε Μουσικολογία και πήρε τον τίτλο του διδάκτορα από το Ludwig-Maximillian Universität του Μονάχου. Παράλληλα έκανε σπουδές κιθάρας, λαούτου και όμποε στο Richard Strauss Konservatorium της ίδιας πόλης. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παλιά μουσική, μεσαι- ωνική και αναγεννησιακή και με τη μουσική των χωρών της Μεσογείου. Βραβεύτηκε από την πόλη του Μονάχου σαν μουσικός της χρονιάς το 1987. Από το 1989 εργάζεται ως μέλος ΔΕΠ στο Τ.Μ.Σ του Α.Π.Θ. όπου δημιούργησε το Αρχείο Ηχογραφήσεων του Τμήματος το οποίο περιέχει πάνω από 15.000 ηχογραφημένα τραγούδια της δημοτικής μας μουσικής. Καρπός του διδακτικού, παιδαγωγικού και καλλιτεχνικού έργου του είναι το “Μουσικό Πολύτροπο”, που προβάλει από την ίδρυση του (1991), με πολλές εμφανίσεις την πολιτιστική δυναμική του πανεπιστημίου μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ένας από τους βασικούς στόχους της ερευνητικής του δουλειάς είναι η συλλογή και μελέτη ελληνικών δημοτικών τραγου- διών και μουσικών οργάνων της Μεσογείου.
Μέλη της ομάδας: Βασιλικούδης Άγγελος, Γκολέση Αθανασία, Ιωαννίδου Ευρυδίκη, Καλα- θάκης Νίκος, Κατσαβός Στέφανος, Κλωτσοτήρα Ανδριάνα, Κλωτσοτήρα Λία, Κατσίπη Άρτεμις, Μάρκου Ανδρέας, Μαστορίδου Δανάη, Μειμαρίδου Ειρήνη, Μιχαήλ Δωροθέα, Νέσσερη Μαρία, Ντόντουλου Βαλασία, Παρρή-Νίκα Δήμητρα, Παπακυριακού Στυλιανή, Παπαδάκη Φωτεινή, Παπαστρατή Δάφνη, Πλασταρά Δέσποινα, Τσικαλάκη Μαρία,, Τίρτα Στέλλα,, Καϊμάκης Γιάν- νης, Χατζηευαγγέλου Ελένη, Παπάς Κώστας.
Η μοίρα του Ελληνικού λαού ήταν από παλιά συνδεμένη και στιγματισμένη από τον ξενιτεμό, που τον κατατρέχει μέχρι και τις μέρες μας περισσότερο από ποτέ. Τραγούδια της Ξενιτιάς υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εμείς, στην παράσταση μας, επιλέξαμε τραγούδια από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο βασίζεται η παράσταση αποτελείται από αυτοτελείς ενότητες αντίστοιχων τραγουδιών που σχετίζονται με το θέμα της ξενιτιάς.

Οι ενότητες αυτές αποτελούνται από τα παρακάτω τραγούδια:

Ενότητα Ι
1. Μέσα στα μαύρα πέλαγα (Ιερισσός Χαλκιδικής)
2. ν-Ιδώ πέρα που πέρασα (Πυλαία Θεσσαλονίκης)
3. Ανάθιμά σι ξινιτιά (Ανατολική Ρωμυλία)
4. Δέρνεις μι μάνη μ’ δέρνεις μι (Θράκη)
5. Ήλιους όταν ανατέλλει (Ιερισσός Χαλκιδικής))
6. Γιάννη μου το μαντήλι σου (Ήπειρος)
Στο πνεύμα του λαϊκού ποιητή τα ξένα συνδέονται με «καταφρουνί μιγάλη, στα ξένα δεν αν- θίζουνε την άνοιξη τα δέντρα, δε λαλούνι τα πουλιά, ζιστός δε λάμπει η γήλιους…». Το γυ- ναικείο στήθος γίνεται χαρτί και το αίμα μελάνι για να σταλεί μήνυμα στον ξενιτεμένο σύζυγο.

Ενότητα ΙΙ
7. Πέρδικά μου παινεμένη (Θάσος)
8. Ο Γιώργης και η Γιώργινα (Ανατολική Ρωμυλία)
9. Μαύρο χελιδόνι (Θάσος)
Στο ερωτικό τραγούδι « Ο Γιώργης και η Γιώργινα του γιο τους ‘ρραβωνιάζουν», η απάρνηση της πρώτης αγάπης είναι ταυτόσημη με τον ξενιτεμό στον «Κάτω κόσμο». Το μαύρο χελιδόνι, κακό μαντάτο από την αραπιά, το άσπρο περιστέρι το καλό μήνυμα από τον τόπο του ξενι- τεμένου.
Ενότητα ΙΙΙ
10. Μια κόρη απί τουν Έλυμπου (Ιερισσός Χαλκιδικής)
11. Άιντε κοιμήσου κόρη μου (Μ. Ασία) Ένα πολύ παλιό τραγούδι από την Ιερισσό, όμως τόσο επίκαιρο, σαν να φτιάχτηκε για να περιγράψει το δράμα των ανθρώπων που ξενιτεύονται και σήμερα μέσα από τη θάλασσα, αναζητώντας έναν καλύτερο τόπο και τρόπο ζωής. Εδώ, η ξενιτιά είναι ατίμωση, εξευτελισμός και άδικος θάνατος.
Ενότητα ΙV
12. Ξένους θα πάει στην ξενιτιά (Ανατολική Ρωμυλία) H ξενιτιά στο δημοτικό τραγούδι είναι «βαρύτιρ’ ’πού του Χάρου» γιατί, «η Χάρους περ’ ξε γνιάζιστι κι’ η ξενιτιά μαυρίζει», σε «αραχνιάζει», σε περνάει στην ανυπαρξία και στην απόλυτη μοναξιά.
Μουσική διδασκαλία, σκηνοθετική επιμέλεια και εποπτεία: Καϊμάκης Γιάννης Βοηθοί και οργανωτική επιτροπή: Γκολέση Αθανασία, Μιχαήλ Δωροθέα, Νέσσερη Μαρία, Παρρή -Νίκα Δήμητρα, Παπαστρατή Δάφνη, Ντόντουλου Βαλασία Πρωταγωνιστές (με σειρά εμφάνισης): Μιχαήλ Δωροθέα, Κλωτσοτήρα Λία, Κλω- τσοτήρα Ανδριάνα,Γκολέση Αθανασία, Βασιλικούδης Άγγελος Νάι, διπλή φλογέρα, γκάιντα: Καϊμάκης Γιάννης Κρουστά: Παπάς Κώστας, Καλαθάκης Νίκος Κατασκευές οργάνων, Φωτογραφία: Ακτσόγλου Παύλος Φωτισμοί, τεχνική υποστήριξη: Παπάς Κώστας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ