Ενώ τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Μ. Βρετανία έφθασε το 0,5%, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά, ότι αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω και θα αγγίξει, στα τέλη του επόμενου έτους, το 2%!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg», στην Μ. Βρετανία παρατηρούνται σε πολλά αγαθά ανατιμήσεις, καθώς πολλές εταιρείες αυξάνουν τις τιμές σε πολλά γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους, εξαιτίας της πτώσης, που έχει σημειώσει στις διεθνείς αγορές η αγγλική στερλίνα.
Σύμφωνα με το «Bloomberg», από τις 23 Ιουνίου, όταν έγινε το δημοψήφισμα, η ισοτιμία του νομίσματος της χώρας έχει υποχωρήσει 10% έναντι του ευρώ και 13% έναντι του δολαρίου.
Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA Group ήταν από τις πρώτες εταιρείες, που προχώρησαν σε αύξηση των τιμών των διαφόρων μοντέλλων των αυτοκινήτων της. Όπως ανέφερε εκπρόσωπός της, από τις αρχές του Αυγούστου τα αυτοκίνητα Peugeot και DS είναι στην Μ. Βρετανία κατά 2% πιο ακριβά, όπως για παράδειγμα, οι τιμές του μοντέλου Peugeot 308, που αυξήθηκαν κατά 435 στερλίνες ή 565 δολάρια.
Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες έχουν διατηρήσει προς το παρόν αμετάβλητες τις τιμές τους, επειδή ανησυχούν, μήπως χάσουν μερίδιο αγοράς. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες τροφίμων και σουπερμάρκετ, όπου ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος.

Ενώ τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Μ. Βρετανία έφθασε, σύμφωνα με μετρήσεις, σε 0,5%, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά, ότι αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω και θα αγγίξει, στα τέλη του επόμενου έτους, στο όριο του 2%!

Όμως, πολλές άλλες επιχειρήσεις έχουν ετοιμάσει ήδη τους καταλόγους με τις αυξήσεις και αυτό αναμένεται να φανεί σύντομα και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Μετά το δημοψήφισμα, εταιρείες υπολογιστών όπως η «ASUSTeK Computer» ανέφεραν, ότι από τον Οκτώβριο θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές κατά 9%. Η «Dell» σε ανακοίνωσή της ανέφερε, ότι η υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας «θα έχει άμεση επίδραση στις τιμές ορισμένων προϊόντων μας, που πωλούνται σε επιχειρήσεις της Βρετανίας». Η εταιρεία έξυπνων κινητών τηλεφώνων «OnePlus» αύξησε την τιμή του πιό δημοφιλούς προϊόντος της, από τις 309 στερλίνες στις 329 στερλίνες, ενώ σε αυξήσεις τιμών προχώρησε και η «HTC Corp».
Η εταιρεία «Headlam Group», που ειδικεύεται στα υλικά για πατώματα, έχει ανακοινώσει, ότι θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις, ενώ και η εταιρεία χαλιών Mohawk Industries ανέφερε, ότι σκοπεύει και αυτή να αναθεωρήσει τους καταλόγους της.
Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Μ. Βρετανία έφθασε, σύμφωνα με μετρήσεις, σε 0,5%. Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά, ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί εφέτος και το 2017 και ότι στα τέλη του επόμενου έτους θα φθάσει κοντά στο όριο του 2%, που θέτει η τράπεζα. Η τελευταία φορά, που ο πληθωρισμός στην Μ. Βρετανία βρέθηκε σε αυτά τα επίπεδα, ήταν τον Δεκέμβριο του 2013.

Big Ben with  city boat in London, UK