Ανοικτή επιστολή προς τη μαθητιώσα νεολαία του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου

(c) ellinikignomi.eu

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα στον τύπο τα διαβήματά σας προς το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Μονάχου και προς το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας για τη φετεινή έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στο Λύκειο Μονάχου.

Στη μακροχρόνια ιερατική μου διακονία στο Μόναχο έχω ασφαλώς πολλούς από σας βαπτίσει, και γαλουχήσει στα νάματα της Ορθοδοξίας μας. Για το λόγο αυτό έχω μαζί σας μια όμορφη πνευματική σχέση, η οποία δεν με αφήνει αδιάφορο στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, ως μαθητιώσα νεολαία στο Λύκειο Μονάχου. Επίσης η ιερατική μου μέριμνα για τον μαθησιακό αυτό χώρο σηματοδοτείται και από το γεγονός, ότι επί σειρά ετών, από το 1982 μέχρι το 2011, υπηρέτησα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Μονάχου ως καθηγητής Θεολόγος, αφουγκραζόμενος καθημερινά τις αγωνίες και τα οράματα των μαθητριών και μαθητών μου, μερικοί από τους οποίους είναι ήδη οι γονείς σας.

Συμμερίζομαι τη διαμαρτυρία σας για τη μέχρι σήμερα έλλειψη καθηγητών σε όλους βασικούς τομείς μάθησης και για το φόβο σας και την αγωνία σας, ότι δεν θα μπορέσετε να λάβετε, με την κατάλληλη και απαραίτητη κατάρτιση, μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2018.

Γνωρίζω επίσης και κατανοώ πλήρως τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες της Πατρίδας μας, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πιστεύω όμως ότι η οικονομική αυτή κρίση δεν πρέπει και δεν μπορεί να μετατραπεί σε κρίση παιδείας και μόρφωσης της νεολαίας μας, ιδιαίτερα στη διασπορά. Ο κάθε έλληνας συμπατριώτης μας και συγκεκριμμένα οι γονείς σας, ξενητεύθηκαν με σκοπό καί όραμα να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον με ελληνική παιδεία, αλλά και απρόσκοπτη ενσωμάτωση στη χώρα που ζουν και εργάζονται.

Πληροφορήθηκα με ικανοποίηση, ότι το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας υποσχέθηκε να στείλει καθηγητές στο Λύκειο Μονάχου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2017. Ελπίζω να μπορέσει το Υπουργείο μας να υλοποιήσει τη δέσμευση που ανέλαβε.

Σε περίπτωση όμως που θα υπάρξει δυστοκία εκπλήρωσης των προσδοκιών σας και αναγκαστείτε να προβείτε και πάλι σε κινήσεις διαμαρτυρίας, θα είμαι μαζί σας στο αγώνα, συμπαραστάτης και συνεπίκουρος του δικαιώματός σας, να έχετε τα ίδια συνταγματικά δικαιώματα, ως πρός τη μάθηση και την παιδεία, όπως τα έχει και η ελληνική μαθητιώσα νεολαία που ζει στη Μητέρα Ελλάδα.

Με ευχές και πατρική αγάπη

π. Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία