Οι συνολικές αναλήψεις στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες ξεπερνούν ημερησίως τα 400 εκατομμύρια ευρώ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τα νέα από το μέτωπο των εκροών στην χώρα μας προβληματίζουν και προκαλούν εύλογη ανησυχία. Και αυτό γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Ιανουάριος ξεκίνησε άσχημα, καθώς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αναλήψεις σε ημερήσια βάση από το δίκτυο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank) υπολογίζεται στα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ!Money-Euro
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ωστόσο φοβούνται ανά πάσα στιγμή για κάποιο απότομο και μεγαλύτερο «ξέσπασμα», και γι” αυτό και από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδας βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς συναγερμού.
Η εντολή, που έχει δοθεί σε όλα τα δίκτυα, είναι να ενημερώνουν εγκαίρως για τις ανάγκες τους σε μετρητό την επομένη, έτσι ώστε η ΤτΕ να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της κατά τον καλύτερο τρόπο, ενώ σαφής είναι και η οδηγία, που τονίζει, ότι κανένα ΑΤΜ δεν πρέπει να μείνει χωρίς cash όλο αυτό το διάστημα. Ακόμα και για τεχνικούς λόγους.
Αυτές είναι οι δύο βασικές αρχές του σχεδίου για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου πανικού, κυρίως μεταξύ των μικροκαταθετών, που μπορεί να προκληθεί ακόμα και από ένα τυχαίο γεγονός.
Η ίδια στρατηγική είχε εφαρμοσθεί και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και το 2012, με την διαφορά, ότι τότε ήταν αυτονόητο το backup από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σ.σ. και όντως είχε επιβεβαιωθεί με την αποστολή στην Ελλάδα δύο Μπόινγκ, γεμάτων ευρώ, από την Φραγκφούρτη). Αυτή την φορά, όμως, η αεροκομιδή δεν είναι καθόλου αυτονόητη και αυτός είναι ο λόγος, που ανησυχούν περισσότερο οι αρμόδιες τραπεζικές αρχές.