Πραγματοποιήθηκε στις 21/9/2018 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) στη Βάρη Αττικής, το αντάμωμα των συμμαθητών της τάξης 1982 της ΣΣΕ, 40 χρόνια μετά την είσοδό τους στη σχολή στις 21/9/1978,  ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση 190 χρόνων από την ίδρυση της σχολής.

Η τάξη 1982 της ΣΣΕ ήταν η τελευταία τάξη που αποφοίτησε από την παλιά ΣΣΕ, όπου τώρα στεγάζονται τα δικαστήρια και οι συγκινήσεις και οι χαρές ήταν ποικίλες.

Η ΣΣΕ υπήρξε προσωπικό όραμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της σχολής, τον Ιούνιο του 1828.

Η μακρόχρονη Ιστορία της σχολής είναι συνυφασμένη με αυτή του Ελληνικού Έθνους των νεότερων χρόνων μιας και αποτελεί το φυτώριο από το οποίο ξεπηδούν προσωπικότητες, οι οποίες διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στα πεπραγμένα της Πατρίδας μας.Η σχολή σε όλους τους αγώνες του Έθνους δηλώνει παρούσα συμμετέχοντας ενεργά, αφού αποτελεί τη δεξαμενή των στελεχών τα οποία αγωνίζονται και θυσιάζονται για τα «Ιερά και τα Ιδανικά της Φυλής».

Για την διαμόρφωση των Ευελπίδων σε ηγήτορες, όλο το προσωπικό, ακαδημαϊκό και στρατιωτικό της σχολής, παρέχει εαυτόν ως παράδειγμα και νουθετεί τους νεαρούς Ευέλπιδες, από την εισαγωγή τους στη Σχολή, στα ιδανικά και τις αρχές που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα Αξιωματικό. Το ήθος αποτελεί απαιτούμενο στοιχείο και η ζωή μέσα στη σχολή διέπεται από τον κώδικα τιμήςτων Ευελπίδων.

Εξερχόμενοι από τη σχολή οι Αξιωματικοί έχουν στα χέρια τους τα νέα παιδιά που υπηρετούν τη θητεία τους, τον ανθό της Ελληνικής κοινωνίας, τον οποίο καλούνται να γαλουχήσουν, να εκπαιδεύσουν, να προετοιμάσουν και να τον οδηγήσουν στη νίκη και στη δόξα.

Στο αντάμωμα παραβρέθηκαν 184 συμμαθητές από τους συνολικά 275 εν ζωή, από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και της Κύπρου, μεταξύ των οποίων οι εν ενεργεία συμμαθητές Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και Γενικός Επιθεωρητής Στρατού ΑντιστράτηγοςΝικόλαοςΜανούρης και ο συμμαθητής Πατέρας Μακάριος Ιακωβάκης Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου Σιαμάδων Καλαμπάκας.Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους 30 σύζυγοι συμμαθητών και 5 παλιοί Αξιωματικοί που υπηρέτησαν στη ΣΣΕ, κατά την περίοδο που η τάξη 1982 ήταν Ευέλπιδες, οι Αντιστράτηγοι ε.α. Πολύμερος Χαράλαμπος και Ρήγας Ευάγγελος και οι Υποστράτηγοι ε.α. Σαραντινός Αχιλλέας, Κουβάτης Κωνσταντίνος και Μπούκης Μαρίνος.

Αφού ο Διοικητής της ΣΣΕ και οι επιτελείς του παρουσίασαν το έργο της ΣΣΕ σήμερα, ακολούθησαν παράταξη του Συντάγματος Ευελπίδων, κατάθεση στεφάνου και τρισάγιο για τους αποβιώσαντες 16 συμμαθητές, επιδείξεις από μαθητές των ποικίλων δραστηριοτήτων της σχολής,παράθεση γεύματος και επίδοση αναμνηστικών στους προσκεκλημένους Αξιωματικούς.

Οι συμμαθητές θυμήθηκαν τα παλιά, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα παρέμειναν ανεξίτηλα στο διάβα του χρόνου, ενώο κώδικας τιμής των Ευελπίδων, «Μια φορά Εύελπις, για πάντα Εύελπις», επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά σκορπώντας ρίγη χαράς και συγκίνησης.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ