«Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής καί αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ἑερμηνείες των οποιωνδήποτε ἐεπικριτών ἤ πολεμίων της».
«Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι ενός Υπουργού» προειδοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος σε επιστολή, που απευθύνει στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη, σαν απάντηση στην επίθεση και τις απόψεις του κ. Φίλη κατά της Εκκλησίας, σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας στην περίοδο της Κατοχής και της επταετίας.
Ουσιαστικά, χωρίς προσχήματα και διπλωματικές ευγένειες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με πολύ σκληρή γλώσσα βάζει στην θέση του τον κ. Φίλη, τονίζοντας, ότι «η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ἑενός Λαού καί όχι, βεβαίως, ενός Υπουργού, όταν, μάλιστα, παραθεωρούνται θεμελιώδεις Συνταγματικές διατάξεις (Άρθρο 13) και διατάξεις τουῦεκτελεστικούῦ Νόμου τουῦισχύοντος Συντάγματος (Άρθρο 2, Ν. 590/1977)».
«Οἐεπίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής καί αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ἑερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ἤ πολεμίων της» σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Τα ερωτήματα του Αρχιεπισκόπου, που δείχνουν, ότι στην περίοδο της Δικτατορίας ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας ήταν συνεπής καί αδιάβλητος για την αποστολή της

Ο κ.Ιερώνυμος σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του, πως, αν οι πλασματικές επικρίσεις θεωρούν, ότι η Εκκλησία συνεργάστηκε με την Δικτατορία, τότε:
1. Γιατί εκθρονίστηκε αυθαιρέτως, παρανόμως καί ἀαντικανονικώς ο ἀσθεναρώς αρνηθείς να παραιτηθεί, γηραιός ἈΑρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος;
2. Γιατί απαγορεύθηκε η συνέλευση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και γιατί συγκροτήθηκε μία ὀολιγομελής «αριστίνδην» Σύνοδος εκλεκτών της Δικτατορίας, Αρχιερέων, τόσο για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, όσο και για την διοίκηση της Εκκλησίας, ἀαντί της Ιεραρχίας;
3. Γιατί εκδιδόταν ανά εξάμηνο μια νέα νομοθετική παράταση για την απαγόρευση της συνελεύσεως της Συνόδου της Ιεραρχίας μέχρι τό 1970;
4. Γιατί σε ολόκληρη την επταετία απαγορεύθηκε οποιοσδήποτε διορισμός, έστω και ενός θεολόγου, στην Μέση Εκπαίδευση;
5. Γιατί δεν συνδέθηκε το πλασματικό σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» με τις θεσμικές εκφράσεις μιας πρόθυμης σε συνεργασία, όπως υποστηρίζουν σκοπίμως οι επικριτές της, Εκκλησιαστικής ηγεσίας;».

ieronimos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ