Αρνήθηκε η Κυπριακή Κυβέρνηση να αποδεχθεί την αξίωση των τροϊκανών να εκπλειστηριάζονται οι κατοικίες των δανειοληπτών, που αδυνατούν να εξυπηρετούν τα τραπεζικά τους δάνεια.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση έλαβε σοβαρά υπόψη της την προτροπή του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για κοινό μέτωπο εναντίον της λιτότητας και των απαράδεκτων απαιτήσεων των δανειστών και αποφάσισε να αποπέμψει την τρόϊκα από την Κύπρο. Η Λευκωσία, στην ίδια γραμμή με την Αθήνα, απέρριψε τις αξιώσεις των δανειστών, να εκπλειστηριάζονται τα σπίτια, όσων χρεωστούν στις τράπεζες. Κάτω από την πίεση της Κυπριακής Κοινής Γνώμης, όλων των κομμάτων, αλλά και της Κυπριακής Βουλής, η Κυπριακή Κυβέρνηση αρνήθηκε να υποκύψει στην αξίωση αυτή της τρόϊκας και, έτσι, οι εκπρόσωποί της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κύπρο.

KIPROS

“Με δεδομένη την περαιτέρω αναστολή της αποτελεσματικής εφαρμογής του πλαισίου των εκποιήσεων, η επίτευξη συμφωνίας για αξιολόγηση δεν ήταν δυνατή κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης”, τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση για την Κύπρο, που εξεδωσαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία υπογραμμίζεται επίσης, ότι “η εφαρμογή του πλαισίου των εκποιήσεων και η υιοθέτηση μιας σύγχρονης νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας είναι βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος”.
Όπως επισημαίνεται, “ομάδες προσωπικού (σε τεχνικό επίπεδο) της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επισκέφθηκαν την Λευκωσία από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου και συζήτησαν με τις Κυπριακές Αρχές, την πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης, τις προτεραιότητες και τα ορόσημα για το επόμενο διάστημα, καθώς και τη σημασία μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης”.
Στην συνέχεια, στην ανακοίνωση της τρόϊκας αναφέρεται, ότι “οι ομάδες σημείωσαν την πρόοδο, που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και τις προκλήσεις για την προσεχή περίοδο. Η εφαρμογή του πλαισίου των εκποιήσεων και η υιοθέτηση μιας σύγχρονης νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας είναι βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος. Τα βήματα αυτά στοχεύουν στην μείωση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Κύπρο.
Με δεδομένη την περαιτέρω αναστολή της αποτελεσματικής εφαρμογής του πλαισίου των εκποιήσεων, η επίτευξη συμφωνίας για αξιολόγηση δεν ήταν δυνατή κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Οι ομάδες (της τρόικας) προσβλέπουν σε μια έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μόλις υπάρξουν οι συνθήκες για μια θετική κατάληξη”