Σημειώθηκαν ένοπλες συγκρούσεις, κυρίως σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ενώ σε 265 ανέρχονται μέχρι τώρα οι νεκροί και πάνω από 1400 οι τραυματίες!
-Ευρεία εκκαθάριση επιχειρεί τωρα η τουρκική Κυβέρνηση στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Δικαιοσύνη, καθώς περισσότεροι από 3.000 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί με την κατηγορία, ότι είχαν συμμετοχή στο πραξικόπημα, ενώ, πάνω από 2700 δικαστές έχουν καθαιρεθεί και απομακρυνθεί από τις θέσεις τους!

Σε 265 ανέρχονται μέχρι τώρα οι νεκροί του αιματοβαμμένου και αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ πάνω από 1400 είναι οι τραυματίες, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας.
Επίσης, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, περισσότεροι από 3.000 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί με την κατηγορία, ότι είχαν συμμετοχή στο πραξικόπημα. Επίσης, πάνω από 2700 δικαστές στην γειτονική χώρα έχουν καθαιρεθεί και απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, σε μία πρωτοφανή εκκαθάριση, που διενεργεί, με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική Κυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να ελέγχει πλήρως την κατάσταση.
Όπως είναι γνωστό, πραξικοπηματίες του τουρκικού στρατού, που ανήκαν σε όλα τα Όπλα, επεχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία, διαθέτοντας, μάλιστα, καταδιωκτικά αεροπλάνα και άρματα μάχης. Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Sputnik» υποστήριξε, ότι οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες, δεν πήραν χαμπάρι το πραξικόπημα, που σχεδιαζόταν στην Τουρκία, άλλες πηγές, όμως, ανέφεραν, πως οι Αρχές Ασφαλείας και η Κυβέρνηση της Τουρκίας είχαν ενημερωθεί πολύ πιο πριν για μια επικείμενη απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ένοπλες συγκρούσεις, που ακολούθησαν, κατά τις οποίες σημειώθηκαν πρωτοφανείς σκηνές βίας στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, στοίχισαν την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, όπως επίσης αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Κατάωτις συγκρούσεις αυτές σημειώθηκαν και μεγάλες υλικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές, καθώς βομβαρδίστηκε το τουρκικό Κοινοβούλιο και διάφορα κυβερνητικά κτίρια, ενώ υπήρξαν καταστροφές και στην ιδιωτική περιουσία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν σκληρές μαχες μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων της στρατοχωροφυλακής και σκληροπυρηνικών πραξικοπηματιών, που οδήγησε στην εξόντωση πολλών πραξικοπηματιών

Το πραξικόπημα αυτό προκάλεσε τη βίαιη απάντηση της Άγκυρας και την εσπευσμένη επιστροφή από τις διακοπές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατόρθωσε να ελέγξει την κατάταση, με την έκκλησή του προς τον τουρκικό λαό, μέσω μηνύματός του, που μεταδόθηκε από το κινητό του τηλέφωνο, να βγεί στους δρόμους και να αντιταχθεί στους πραξικοπηματίες.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΠρόεδροςΤαγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, προερχόμενος από το θέρετρο Μαρμαρίς και τον υποδέχθηκε ένα συμπαγές πλήθος υποστηρικτών του, αψήφησε τους πραξικοπηματίες, προβλέποντας την αποτυχία της εξέγερσης και διαβεβαιώνοντας, ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του «μέχρι το τέλος».
«Αυτοί, που κατέβηκαν με άρματα μάχης θα συλληφθούν επειδή αυτά τα άρματα μάχης δεν τους ανήκουν», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, οι οπαδοί του οποίου απάντησαν μαζικά στο κάλεσμά του να βγουν στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης για να αντιταχθούν στο πραξικόπημα. Λίγες ώρες μετά, οι πραξικοπηματίες αποδείχθηκαν ανίκανοι να καταλάβουν την εξουσία και άρχισε η παράδοση των στρατιωτικών μονάδων, που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν σκληρές μαχες μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων της στρατοχωροφυλακής και σκληροπυρηνικών πραξικοπηματιών, που οδήγησε στην εξόντωση πολλών πραξικοπηματιών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τους Αμερικανούς την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, προκειμένου να δικαστεί στην χώρα του με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

Αφού ο Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε, πως όλα είναι «σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο», ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο τα χαράματα, ότι «υπάρχουν στην Τουρκία μια Κυβέρνηση κι ένας Πρόεδρος εκλεγμένοι από τον λαό» και πως «αν θέλει ο Θεός, θα ξεπεράσουμε αυτή την δοκιμασία».
Μετά την τελική αποτυχία των πραξικοπηματιών, στους γεμάτους κόσμο, δρόμους της Κωνσταντινούπολης, καθώς ο λαός παρέμεινε στους δρόμους για να υπερασπιστεί την εκλεγμένη Κυβέρνηση, βρέθηκε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την συνοδεία βαριά οπλισμένων σωματοφυλάκων, πραγματοποιώντας την πρώτη του -πανηγυρική- εμφάνιση από την ώρα που έφυγε από το αεροδρόμιο,
Σε ομιλία του στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Κωνσταντινούπολη, που φώναζε υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής στους πραξικοπηματίες, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, πως τέτοιου είδους αιτήματα ενδεχομένως θα συζητηθούν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Χαμογελαστός και ήρεμος, ο Ερντογάν τόνισε, ότι η απόπειρα ανατροπής της Κυβέρνησης διαπράχθηκε από μια μειονότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δικές μας, όχι εκείνες της παράλληλης δομής. Εγώ είμαι ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στο δίκτυο του μεγάλου πολιτικού του αντιπάλου και εχθρού, Φετχουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, τον οποίο κατηγορεί, ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, όπως και άλλες απόπειρες ανατροπής του. Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τους Αμερικανούς την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, προκειμένου να δικαστεί με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Politico: «Ήταν θέατρο σκηνοθετημένο από τον Ερντογάν, που παρουσιάστηκε ως πραξικόπημα»! – Οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που, πιθανώς, ανήκουν στους πραξικοπηματίες ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην χώρα μας!

Σκληρή δήλωση για το θέμα αυτό πραγματοποίησε και ο Τούρκος Υπουργος Εργασίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Χαμπέρουρκ», ο οποίος δήλωσε, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα!
«Όσο κρατάνε εκεί τον Φετχουλάχ Γκιουλέν οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αυτές που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα αυτό», είπε χαρακτηριστικά,
Από την πλευρά του, ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, μιλώντας σε ΜΜΕ στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε το πραξικόπημα σκηνοθετημένο,
παίρνοντας και πάλι σαφείς αποστάσεις από αυτό.
Ανάλογος είναι και ο χαρακτηρισμός δημοσιογράφου του περιοδικού «Politico», που έγραψε, ότι «δεν ήταν πραξικόπημα, ήταν θέατρο», κάνοντας λόγο για «θέατρο σκηνοθετημένο από τον Ερντογάν, που παρουσιάστηκε ως πραξικόπημα».
Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και μια μαρτυρία Τούρκου στρατιώτη, που συμμετείχε στο πραξικόπημα, ο οποίος δήλωσε, ότι αυτός και οι συνάδελφοί του δεν γνώριζαν τίποτε περί πραξικοπήματος! «Νομίζαμε, πως ήταν άσκηση», ανέφερε χαρακτηριστκά.
Σημαντικό γεγονός, που επηρεαζει άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και η άφιξη, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος, στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, ενός τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που, πιθανώς, ανήκαν στους πραξικοπηματίες και οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην χώρα μας.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δημιούργησε διεθνείς διπλωματικές αντιδράσεις, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες πολλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Κυβέρνηση Ερντογάν, καταδικάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, η έκδοση των οποίων έχει ήδη ζητηθεί από την τουρκική Κυβέρνηση, εξακολουθούν να κρατούνται στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης,
Σημειώνεται, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε, πως μίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε, ότι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, θα επιστραφούν το συντομότερο δυνατό στην Τουρκία.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε άμεσα, με ανακοίνωσή του την συνομιλία των δύο Υπουργών, αλλά άφησε ξεκάθαρα ανοιχτό το ζήτημα της έκδοσης, καθώς, προφανώς δεν συμμερίζεται την βεβαιότητα του Τσαβούσογλου. Έτσι, αναμένεται να μιλήσουν για το θέμα αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι εξελίξεις αυτές στην Τουρκία δημιούργησαν διεθνείς διπλωματικές αντιδράσεις, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες πολλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Κυβέρνηση Ερντογάν, καταδικάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος. Ταυτόχρονα, όμως, δημιούργησαν κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούνται από την τουρκική Κυβέρνηση, ότι είχαν κάποια συμμετοχή στο πραξικόπημα ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι, οι επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που διεξάγει η αμερικανική πολεμική αεροπορία από την αεροπορική βάση του Ινστιρλίκ ανεστάλησαν, εξαιτίας του κλεισίματος του εναέριου χώρου, όπως γνωστοποίησε ένας Αμερικανός αξιωματικός.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, συναντήθηκε με τους συμβούλους του, αρμόδιους για τους τομείς της εθνικής ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής, με τους οποίους συζήτησε την κατάσταση στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

TOURKIA

Επίσης, εντυπωσιακό είναι το γεγονός, πως η Αίγυπτος άσκησε βέτο στην προσπάθεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να πάρει απόφαση «κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος ενάντια σε δημοκρατική εκλεγμένη Κυβέρνηση στην Τουρκία». Οι εκπρόσωποι της Αιγύπτου στο Συμβούλιο Ασφαλείας αιτιολόγησαν το βέτο, λέγοντας πως δεν είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου να αποφασίζει, ποιά Κυβέρνηση «εξελέγη δημοκρατικά».
Σημαντικό αντίκτυπο είχε το πραξικόπημα και στην μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, καθώς υπήρξε ξεσηκωμός κατά των πραξικοπηματιών!
Μάλιστα, με κοινή ανακοίνωσή τους, το μειονοτικό «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (ΚΙΕΦ), η «Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρεία της Μειονότητας Δυτικής Θράκης» (ΠΕΚΕΜ) και ο «Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας», κάλεσαν τους πολίτες -μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, να μεταβούν το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους για τις «αποτρόπαιες και προδοτικές πράξεις» των αξιωματικών, που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Στην συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση-πρόσκληση, και μετά την επιστροφή τους από την Αλεξανδρούπολη, κάλεσαν τους πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από το Γενικό Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, για να διαδηλώσουν την συμπαράστασή τους προς τη νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι μερικές ώρες μετά την καταστολή του πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι συγκοινωνιακές της διασυνδέσεις με τις περισσότερες χώρες, όπως και με την Ελλάδα, καθώς επέρχεται σταδιακή ομαλοποίηση της κατάτασης και η επιστροφή της Τουρκίας στην καθημερινότητα.