– Το Βερολίνο ανατρέπει την αρχική του πολιτική της σχεδόν αυτόματης χορήγησης του καθεστώτος του πρόσφυγα, σε όσους κατάγονται από την Συρία, προκειμένου να προστατευθεί από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Οι γερμανικές Αρχές θα αρχίσουν να παίρνουν άμεσα προσωπικές συνεντεύξεις από τους Σύρους, που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Γερμανία, δήλωσε μία εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών στο πρακτορείο «Reuters», κάτι που σημαίνει, ότι το Βερολίνο ανατρέπει την αρχική του πολιτική της σχεδόν αυτόματης χορήγησης του καθεστώτος του πρόσφυγα, σε όσους κατάγονται από την Συρία.
Από τα τέλη του 2014 για τους Σύρους πρόσφυγες ίσχυε μια απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης ασύλου, που τους εξαιρούσε από την υποχρέωση να δώσουν προσωπική συνέντευξη. Οι επικριτές αυτής της πρακτικής ισχυρίζονται, ότι με τον τρόπο αυτό το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να περάσει στην Ευρώπη μαχητές του για να διαπράξουν επιθέσεις.

«Ο κανονισμός θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, ανεξαρτήτως της χώρας καταγωγής των προσφύγων»

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί κατηγορηματικά να επιβάλει περιορισμούς στην είσοδο των μεταναστών στην Γερμανία, τονίζοντας, ότι η χώρα της έχει καθήκον να προσφέρει άσυλο σε ανθρώπους, που προσπαθούν να γλιτώσουν από πολέμους και διώξεις.
«Ο κανονισμός θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, ανεξαρτήτως της χώρας καταγωγής των προσφύγων», ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».
Η Γερμανία έχει υποδεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες από τις αρχές του 2015, δηλαδή τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.berlin