Ποιά είναι τα κριτήρια και ποιά στοιχεία και δικαιολογητικά απαιτούνται για την χορήγησή του!

Από τον Ιανουάριο του 2017 θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας, Δ. Καρελα. Η πρώτη πληρωμή αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνει τον Φεβρουάριο του 2017 δηλαδή έναν μήνα μετά την αίτηση των δικαιούχων, κάτι το οποιο ισχύει και στο πιλοτικό πρόγραμμα, που εφαρμόζεται ήδη σε 30 δήμους της χώρας.
Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα νέο προνοιακό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νοικοκυριά, που διαβιούν στους εξής επιλεγμένους Δήμους, ανά Περιφέρεια της χώρας μας: Ορεστιάδα και Καβάλα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νέας Ιωνίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννου Ρέντη και Περάματος στην Περιφέρεια Αττικής, Λέσβου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Καστοριάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Αιγιαλείας και Πύργου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αρταίων στην Περιφέρεια Ηπείρου, Ελασσόνας και Τρικκαίων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ζακύνθου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Βέροιας, Παύλου Μελά, Κιλκίς και Κατερίνης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Λαμιαίων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Γόρτυνας και Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, Καλυμνίων και Λέρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Σικυωνίων και Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.ypourgio
Το ΚΕΑ χορηγείται σε νοικοκυριά, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και λειτουργεί συμπληρωματικά με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Το πρόγραμμα μπορεί να συνδυάζει:
-Εισοδηματική ενίσχυση: το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας
-Συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες τους, με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά. Ενδεικτικά αναφέρονται:
*Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων.
* Παροχή σχολικών γευμάτων.
* Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.
* Ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
* Ένταξη σε προγράμματα, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.
* Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
* Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης.
* Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Πότε και πως μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση για χορήγηση του ΚΕΑ

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα κριτήρια δεν θα αλλάξουν για τους δικαιούχους. Εφ’ όσον ισχύσουν αυτά τα κριτήρια και η αίτηση θα είναι σύμφωνα με τα παρακάτω.
Οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση αυτοπροσώπως στα ΚΕΠ ή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας των Δήμων. Εναλλακτικά, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική αίτηση, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΚΕΑ (keaprogram.gr).
Σημειώνεται, ότι η ανοιχτή διαδικασία υποβολής αιτήσεων επιτρέπει στα άτομα να υποβάλουν αίτηση, όταν αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση. Τα άτομα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή να απευθυνθούν στον Δήμο για βοήθεια, όπου θα συμπληρώσουν την αίτηση με την βοήθεια υπαλλήλου του Δήμου. Στην αίτηση (είτε υποβάλλεται ηλεκτρονικά, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία) αναγράφονται οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τα δικαιολογητικά, που είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωσή της και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων. Στην αίτηση γίνεται σαφές το γεγονός, ότι οι δικαιούχοι οφείλουν να αναφέρουν όποιες αλλαγές υπάρξουν στις συνθήκες διαβίωσής τους εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της μεταβολής (σχετικά με την περιουσία ή την σύνθεση του νοικοκυριού κλπ.). Επίσης διευκρινίζεται, ότι τα άτομα ενδέχεται να επιλεγούν για επαλήθευση των πληροφοριών στον Δήμο ή ότι ενδέχεται να δεχθούν κατ’ οίκον επισκέψεις. Η αίτηση περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την ένταξη στο πρόγραμμα, όπως: ταυτότητα, διαμονή, εισόδημα και περιουσία.

Ποιά στοιχεία και δικαιολογητικά απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης για την χορήγηση του ΚΕΑ

Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά, που όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συλλέξουν, πριν ξεκινήσουν την διαδικασία υποβολής της αίτησης, είναι: Αριθμός ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, πληροφορίες για το εισόδημα και για τα περιουσιακά στοιχεία, απόδειξη διαμονής, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού και IBAN και, για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα.
Σε περίπτωση, που οι αιτούντες επιλέξουν να υποβάλουν την αίτηση μέσω Δήμων ή ΚΕΠ, πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν υπογεγραμμένο (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) το έντυπο συναίνεσης, με το οποίο δηλώνουν, ότι συναινούν στις διασταυρώσεις των στοιχείων όλων των ενήλικων μελών του νοικοκυριού. Το έντυπο συναίνεσης είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του προγράμματος
Εάν δεν υπάρχει κάποια αναντιστοιχία στα στοιχεία, που δηλώθηκαν, οι αιτούντες θα λαμβάνουν απάντηση με την υποβολή της αίτησης. Εάν υπάρχουν αναντιστοιχίες μεταξύ των στοιχείων, που έχουν δηλωθεί στην αίτηση και των στοιχείων, που τηρούνται στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, ο αιτών θα ειδοποιείται, ότι η αίτησή του δεν θα προχωρήσει μέχρι να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (υποβάλλονται αποκλειστικά στον Δήμο διαμονής).
Τα νοικοκυριά (με ένα άτομο ή περισσότερα), που υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα Κ.Ε.Α., θα μπορούν να ενταχθούν εφ’ όσον πληρούν ταυτόχρονα 3 κύρια σύνολα κριτηρίων: κριτήρια διαμονής, εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά κριτήρια.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα σύνολα των κριτηρίων αυτών είναι:
*Πρώτον, όλα τα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να μένουν νόμιμα σε έναν από τους Δήμους, που συμμετέχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος.
*Δεύτερον, το συνολικό εισόδημα όλων των μελών του νοικοκυριού τους τελευταίους 6 μήνες (πριν από την υποβολή της αίτησης) πρέπει να είναι κάτω από το όριο εισοδήματος, που προβλέπεται για ένταξη στο πρόγραμμα.
Το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ποικίλει, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Για παράδειγμα, ένα άτομο, που διαμένει μόνο του, θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα, αν το εισόδημά του κατά τους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης ήταν κάτω από 1.200 ευρώ (δηλαδή 200 ευρώ ανά μήνα κατά μέσον όρο). Ένα τετραμελές νοικοκυριό – που αποτελείται από τον σύζυγο, τη σύζυγο και 2 ανήλικα παιδιά — θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΚΕΑ, μόνον εάν το συνολικό εισόδημά τους είναι κάτω από 2.400 ευρώ κατά τους 6 μήνες, πριν από την υποβολή της αίτησης.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι το 20% των μισθών δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το μοναδικό εισόδημα ενός ατόμου είναι 1.400 ευρώ από τον μισθό του κατά τους τελευταίους 6 μήνες. Το 20% από τον μισθό του, που είναι 280 ευρώ, δεν θα ληφθεί υπόψη. Το συνολικό εισόδημά του θα υπολογιστεί ως εξής: 1.400 – 280 = 1.120. Δεδομένου, ότι αυτό είναι κάτω από το όριο του εισοδηματικού κριτηρίου για ένταξη στο πρόγραμμα ενός ατόμου, που διαμένει μόνο του, τότε αυτό το άτομο θα πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ΚΕΑ.

Τα περιουσιακά κριτήρια

*Τρίτον, εκτός από την διαμονή και το εισοδηματικό κριτήριο, θα ισχύουν και τα ακόλουθα περιουσιακά κριτήρια:
-Η φορολογητέα αξία των ακινήτων, που ανήκουν σε πρόσωπο, που υποβάλλει αίτηση ατομικά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ. Για ένα τετραμελές νοικοκυριό — που αποτελείται από τον σύζυγο, την σύζυγο και 2 ανήλικα παιδιά — η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 135.000 ευρώ (για κάθε επιπλέον μέλος το όριο για την φορολογήσιμη ακίνητη περιουσία αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ). Η μέγιστη φορολογητέα αξία των ακινήτων για κάθε νοικοκυριό είναι 150.000 ευρώ.
-Η συνολική αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (για παράδειγμα, λογαριασμοί ταμιευτηρίου, μετοχές, ομόλογα, κ.ο.κ) όλων των μελών του νοικοκυριού, που έχουν δηλωθεί στο τελευταίο Ε1, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εξαμηνιαίου εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού.
Η αντικειμενική δαπάνη για μηχανοκίνητα οχήματα, που ανήκουν σε μέλη του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, όπως υπολογίζεται για φορολογικούς σκοπούς στο Ε1.
Επίσης, τα νοικοκυριά που κατέχουν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής (άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών), αεροσκάφη, ιδιωτικά ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α.

Το δικαίωμα στην καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης ισχύει από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, από αυτόν, κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση

Το δικαίωμα στην καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης ισχύει από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, από αυτόν, κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση και έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Για παράδειγμα, για όσους πολίτες υποβάλλουν αίτηση στις 18 Ιουλίου, το δικαίωμα στην εισοδηματική ενίσχυση θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο και θα λάβουν πέντε πληρωμές (Αύγουστος – Δεκέμβριος), ενώ για όσους υποβάλλουν αίτηση τον Οκτώβριο, το δικαίωμα θα ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και θα λάβουν δύο πληρωμές (Νοέμβριος – Δεκέμβριος). Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα από τις αρχές του 2017.
Σημειώνεται, πως στους υπόλοιπους 295 δήμους, που δεν είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα, συνεχίζονται κανονικά τα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ