Ενώ η ελληνική επιβατηγός ναυτιλία παραμένει μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της

-Ο ιταλικός Όμιλος πωλεί το 48,5% της HSW , που διέθετε στον  Όμιλο “Attica”, που έτσι αποκτά  τον πλήρη έλεγχο της “Hellenic Seaways”!
-Θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Grimaldi αγοράζει το Superfast III, ενώ οι “Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε.” αγοράζουν το ταχύπλοο πλοίο “HIGHSPEED 7”!

Σημαντικές ανακατατάξεις σημειώνονται στον χώρο της ελληνικής ακτοπλοΐας, καθώς, όπως έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση της εταιρείας “Μινωικές Γραμμές” Α.Ν.Ε., απεμπλέκεται από την ναυτιλιακή εταιρεία “Hellenic Seaways” η ιταλική εταιρεία Grimaldi!
Ο Ιταλός πλοιοκτήτης, Εμμάνουελ Γκριμάλντι, που διέθετε, μέσω των “Μινωϊκών Γραμμών” το 48,5% της εταιρείας “Hellenic Seaways” (HSW), ήρθε σε συμφωνία με τον Όμιλο “Αttica” και πούλησε το ποσοστό αυτό, που διέθετε και έτσι ο Όμιλος “Attica” αποκτά τον πλήρη έλεγχο της “Hellenic Seaways”, καθώς τον περασμένο Αύγουστο ο Όμιλος είχε αγοράσει από την Τράπεζα Πειραιώς το 50,3% της HSW.
Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Η Εταιρεία Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. ανακοινώνει, ότι σήμερα 26/10/2017 υπεγράφη καταρχήν συμφωνία-πλαίσιο με την εταιρεία ATTICA Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών, προκειμένου να προχωρήσει
στην διάθεση του συνόλου των μετοχών, που κατέχει σήμερα στην εταιρεία ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ Α.Ν.Ε. (HSW), καθώς και στην αγορά 2 πλοίων.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία-πλαίσιο

Αναλυτικότερα, η εν λόγω συμφωνία-πλαίσιο περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους και αλληλεξαρτώμενες (en bloc) συναλλαγές, οι οποίες είναι:
• Πώληση από τις Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. στην ATTICA Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών των 37.667.504 μετοχών της εταιρείας ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ Α.Ν.Ε., οι οποίες αντιπροσωπεύουν σήμερα ποσοστό 48,53% του καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι τιμήματος 78.500.000 ευρώ.
• Αγορά του πλοίου “SUPERFAST ΙII” από εταιρεία του Ομίλου Grimaldi, κύριο μέτοχο των Μινωικών Γραμμών, το οποίο ανήκει στην εταιρεία ATTIΚΑ ΦΕΡΡΙΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, 100% θυγατρική της ATTICA Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών, έναντι συνολικού τιμήματος 74.500.000 ευρώ.
• Αγορά από τις Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. του ταχύπλοου πλοίου “HIGHSPEED 7” από την εταιρεία ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ Α.Ν.Ε., έναντι συνολικού τιμήματος 25.000.000 ευρώ.

“Η υλοποίηση της συναλλαγής θα είναι επωφελής για την εταιρεία αλλά και θα συνδράμει μακροπρόθεσα στον εξορθολογισμό της εσωτερικής ακτοπλοϊκής αγοράς και στην διατήρηση ορθού επιπέδου υγιούς ανταγωνισού στον κλάδο”!

Η υλοποίηση της συμφωνίας τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την λήψη των αναγκαίων εταιρικών και άλλων εγκρίσεων. Οι παραπάνω συναλλαγές θα ολοκληρωθούν μόλις πραγματοποιηθεί η απόκτηση ελέγχου της εταιρείας HSW από την ATTICA Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών, για την οποία η τελευταία έχει υποβάλει σχετική γνωστοποίηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, λόγω άλλης συναλλαγής και η οποία βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης.
Οι Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. εκτιμούν, ότι η υλοποίηση της συναλλαγής θα είναι επωφελής για την εταιρεία αλλά και θα συνδράμει μακροπρόθεσα στον εξορθολογισμό της εσωτερικής ακτοπλοϊκής αγοράς και στην διατήρηση ορθού επιπέδου υγιούς ανταγωνισού στον κλάδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ