Καθώς παραμένει εξαιρετικά χαμηλός ο αριθμός τους!
-Στην χώρα μας, παρά την αυξανόμενη λϊστα αναμονής για κατάλληλα μοσχεύματα, αντιστοιχούν μόλις 4,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Απογοητευτική είναι η εικόνα, που εμφανίζει η χώρα μας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, παρά την μικρή αύξηση, που παρουσίασε, σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων το 2017!
Συγκεκριμένα, από τις αρχές του έτους έως και τις 11/10/2017, είχαν πραγματοποιηθεί στην χώρα μας 153 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, έναντι 151, που διενεργήθηκαν συνολικά το 2016. Από το σύνολο των μεταμοσχεύσεων, που έγιναν εφέτος, οι 106 ήταν από πτωματικούς δότες. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το 2017 στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 4,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Ο δείκτης της ελληνικής πορείας των μεταμοσχεύσεων κατά την τελευταία δεκαετία ανεβοκατεβαίνει, καθώς, από τους 8,9 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2008, μια επίδοση-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, οι δότες μειώθηκαν στους 4,1 ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2010. Στην συνέχεια αυξήθηκαν στους 7,2 ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2011 και μειώθηκαν σε μόλις 3,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2015.
Και αυτό γίνεται, όταν η λίστα αναμονής για το κατάλληλο μόσχευμα συνεχώς αυξάνεται. Αυτή την στιγμή σε αναμονή για μεταμόσχευση βρίσκονται περίπου 1.400 ασθενείς και, συγκεκριμένα, 1.219 ασθενείς περιμένουν το κατάλληλο νεφρικό μόσχευμα, 158 ασθενείς ηπατικό μόσχευμα και 36 ασθενείς καρδιακό μόσχευμα.
Αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων, κατά το διάστημα 2012-2016 διενεργήθηκαν 862 αλλογενείς (από δότη) και 1.063 αυτόλογες (από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς) μεταμοσχεύσεις.
Ο χρόνος αναμονής για μια αλλογενή μεταμόσχευση κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες και η εύρεση ιστοσυμβατού δότη για αλλογενή μεταμόσχευση γίνεται μέσα από μια παγκόσμια «δεξαμενή», που αριθμεί περισσότερους από 15 εκατομμύρια δότες.

Ειδική επιστημονική εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το ΕΚΠΑ την Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017, με θέμα την δωρεά οργάνων και μυελού των οστών

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τονίζουν την ανάγκη αύξησης του αριθμού των εθελοντών δοτών και την δωρεά αίματος ομφαλίου λώρου σε δημόσιες τράπεζες, καθώς και ενίσχυσης των μονάδων μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών, με αύξηση των κλινών και ανάλογη στελέχωση σε προσωπικό. Πάνω από όλα, όμως, εστιάζουν στην ανάγκη ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εντέλει συμμετοχής του κοινωνικού συνόλου και των κοινωνικών φορέων στην δωρεά οργάνων.
Στο πλαίσιο αυτό το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), διοργανώνει ειδική επιστημονική εκδήλωση για την δωρεά οργάνων και μυελού των οστών, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, και ώρα 18.00  στο Αμφιθέατρο  «Α. Αργυριάδης» του ΕΚΠΑ, (Πανεπιστημίου 30). Την εκδήλωση, που γινεται στα πλαίσια του εορτασμού 180 χρόνων από την ίδρυση του ΕΚΠΑ, θα συντονίσουν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Π. Σηφάκης. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν δεδομένα για τις μεταμοσχεύσεις και την σημασία της δωρεάς οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων από τον καθηγητή, πρόεδρο του ΕΟΜ, κ. Ανδρ. Καραμπίνη, τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Ι. Μπολέτη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, κ. Π. Παναγιωτίδη, τον υπεύθυνο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου  «Ευαγγελισμός» κ. Δ. Καρακάση, τον επιστημονικό υπεύθυνο της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Οραμα Ελπίδας», κ. Στ. Γραφάκο και τον καθηγητή-υπεύθυνο της Μονάδας Αιματολογίας-Ογκολογίας στο «Αγία Σοφία» κ. Αντ. Καττάμη.