Τις τρεις πρώτες διακρίσεις στο πλαίσιο του πρώτου εκπαιδευτικού κύκλου “Energy Scouts”, ο οποίος ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Young Energy Europe, της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Κλίμα (EUKI), απένειμε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στον πρώτο εκπαιδευτικό κύκλο συμμετείχαν συνολικά 11 εργαζόμενοι από έξι εταιρίες και συγκεκριμένα από τις Emmantina Hotel, Greenesco, ICON GROUP ΤΕΧΝΙΚΗ Ι.Κ.Ε., LidlHellas, Palmyra Beach Hotel και Γεωρυθμική ΑΤΕ, οι οποίοι παρουσίασαν τις ιδέες τους για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του αποτυπώματος CO2 στις εταιρίες τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του κλίματος.

Η απονομή των διακρίσεων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που διοργανώθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2019, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων 2, στο Κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Στην πρώτη θέση του “Energy Scouts” διακρίθηκε η πρόταση των Ι. Ζητωγιάννου και Ν. Πρόβη από την εταιρεία ICON GROUP ΤΕΧΝΙΚΗ Ι.Κ.Ε., με αντικείμενο τη βελτίωση του μικροκλίματος στον εργασιακό χώρο και την ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας με χρήση φυσικών πόρων.

Η πρόταση της κ. Ε. Ούτσιου από την Lidl Hellas, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, είχε ως αντικείμενο τη διαχείριση ενέργειας των καταστημάτων και τις δυνατότητες εξοικονόμησης, παρουσιάζοντας λύσεις με τις οποίες καθίσταται εφικτή η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης για τον κλιματισμό του χώρου των καταστημάτων και των αποθηκών τους.

Ο κ. Στέφανος Βασιλάκης από το Ξενοδοχείο Palmyra Beach Hotel, που κέρδισε την τρίτη θέση, παρουσίασε επεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας σε ξενοδοχεία, εστιάζοντας στα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αντικαθιστώντας τη χρήση πετρελαίου με φυσικό αέριο για τις ανάγκες ζεστού νερού χρήσης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αναφέρθηκε στις δράσεις που προωθούν την περιβαλλοντική ευαισθησία και την πράσινη επιχειρηματικότητα, οι οποίες αποτελούν αναγκαιότητα στο σημερινό περιβάλλον μιας εταιρίας.  Ο κ. Κελέμης συνεχάρη τους συμμετέχοντες “Energy Scouts”, καθώς αποτελούν τους πρώτους απόφοιτους ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος για την εξοικονόμηση ενέργειας στην επιχείρηση και την προστασία του κλίματος.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη του έργου Young Energy Europe, κα Janine Hansen από την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), αναφέρθηκε στους στόχους και τις προσδοκίες του έργου. Επισήμανε ότι εκτός από την Ελλάδα, το έργο Young Energy Europe, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU) υλοποιείται ταυτόχρονα στην Τσεχία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που αποτελούνταν από τον κ. Βασίλειο Τσολακίδη, Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), τον κ. Παντελή Λεβαντή, Πρόεδρο του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων της Ελλάδος (SBC Greece), την κα Μιχαέλα Μπαλή, Διευθύντρια του Γερμανικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Germany Trade and Invest) για την Ελλάδα και την Κύπρο και τον κ. Αντώνη Βούλτσιο, πιστοποιημένο γενικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της γερμανικής εταιρίας μετρητικών οργάνων TESTO επέλεξε από τα έργα που παρουσίασαν οι “Energy Scouts“ τα τρία που διακρίνονταν για τη μεθοδικότητά τους.

Η κα Hansen συνεχάρη όλους τους “Energy Scouts” και τους παρέδωσε βεβαιώσεις συμμετοχής. Η ομάδα που διακρίθηκε στην πρώτη θέση, θα ταξιδέψει τον Ιούνιο του 2019 στο Βερολίνο για να παρουσιάσει και εκεί την καινοτόμο ιδέα της στην πανευρωπαϊκή συνάντηση των “Energy Scouts“. Οι “Energy Scouts” της δεύτερης και τρίτης θέσης θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στην Έκθεση του Αννοβέρου, όπου στο ειδικό περίπτερο της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με θέμα το έργο Young Energy Europe.

Ο επόμενος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος „Energy Scouts“, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν στα πλαίσια του έργου Young Energy Europe, την άνοιξή και το φθινόπωρο του 2019. Οι ακριβείς ημερομηνίες και ο χώρος διεξαγωγής του προγράμματος θα ανακοινωθούν στην ειδική ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου για την εκπαίδευση.

Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ