Αποσύρθηκε η βράβευση της «Γαλάζιας Σημαίας» από δεκαεννέα ακτές της χώρας μας

-Όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις, οι ακτές αυτές δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος, αν και η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Δεκαεννέα ακτές, βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2017 και έχασαν το βραβείο τους, επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος, όπωςδιαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις, αν και η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, όπως αναφέρεται, εξαιρετική.
Όπως ανακοινώθηκε, οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν σε παροχή
υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.
Τα μέλη της εθνικής επιτροπής κρίσεων και η συντονιστική επιτροπή του προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Οι ακτές στην Ελλάδα, από τις οποίες αποσύρεται η βράβευση

Οι 19 ακτές, από τις οποίες αποσύρονται οι βραβεύσεις για τους ανωτέρω λόγους, είναι οι εξής:
– Ακτή Αγιόκαμπος/Golden Beach, Δήμος Αγιάς, Λάρισα
– Ακτή Ελάνη/Elani Bay, Elani Bay Resort, Δήμος Κασσάνδρας, Χαλκιδική
– Ακτή Ποταμός Α, Δήμος Χερσονήσου, Ηράκλειο
– Ακτή Βουρλιά, Δήμος Σητείας, Λασίθι
– Ακτή Ν. Μεσάγγαλα 3, Δήμος Τεμπών, Λάρισα
– Ακτή Βλυχάδα, Δήμος Λοκρών, Φθιώτιδα
– Ακτή Ιεραπέτρα ΙΙ, Δήμος Ιεράπετρας, Λασίθι
– Ακτή Βούλισμα, Δήμος Αγ. Νικολάου, Λασίθι
– Ακτή Αγ. Τριάδα, Δήμος Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκη
– Ακτή Μύρτος, Δήμος Κεφαλονιάς, Κεφαλληνία
– Ακτή Αργάσι/Χρυσή Ακτή, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
– Ακτή Λαγανάς/Κεντρική, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
– Ακτή Λαγανάς/Αη Σώστης 2/Λιμανάκι, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
– Ακτή Λαγανάς/Zante, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
– Ακτή Μπανάνα, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
– Ακτή Αγία Μαρίνα, Δήμος Αίγινας, Αττική
– Ακτή Καμάρι 1, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες
– Ακτή Καμάρι 2, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες
– Ακτή Αγ. Γεώργιος, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες

«Οι ακτές, που τους αφαιρέθηκε εφέτος η βράβευση, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής απόκτησης βράβευσης με Γαλάζια Σημαία το έτος 2018″!

Παρά το γεγονός, ότι τα νερά στις ακτές χαρακτηρίζονται ποιοτικώς εξαιρετικά, όπως ανέφερε η υπεύθυνη προγράμματος για τις Γαλάζιες Σημαίες, κ. Δαρεία Βουρδουμπά, «…οι αξιολογητές κατά την διάρκεια απροειδοποίητων επισκέψεών τους διαπίστωσαν θέματα, σε όλες τις ακτές, από όπου αποσύρθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες, που άπτονται των προϋποθέσεων και αφορούν μεταξύ άλλων, στην καθαριότητα, την ασφάλεια των λουομένων, δράσεις περιβαλλοντικές και δυνατότητες πληροφόρησης επισκεπτών και λουομένων».
Όπως ανέφερε η κ. Βουρδουμπά, «οι ακτές δεν έχουν δικαίωμα υποβολής απόκτησης βράβευσης με Γαλάζια Σημαία το έτος 2018, εκτός από περιπτώσεις όπως για παράδειγμα θέσης ναυαγοσώστη, που, ενώ είχαν γίνει οι διαδικασίες, υπήρξαν κολλήματα, που ως αποτέλεσμα είχαν την έλλειψη των συγκεκριμένων αναγκαίων ατόμων, που αφορά φυσικά και την ασφάλεια λουομένων. Τέτοιες περιπτώσεις θα εξετασθούν από την Επιτροπή. Στις περιπτώσεις, όμως, που δεν τηρήθηκαν αυστηρά οι προϋποθέσεις και οι όροι, δυστυχώς, για την επόμενη χρονιά χάνεται το δικαίωμα υποβολής αίτησης»!