Με τον πλεον ξεκάθαρο τρόπο η Εκκλησία της Ελλάδος απάντησε στις επικρίσεις, που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες το προσκύνημα του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της Αποστολικής Διακονίας.ieronimos
Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, επισκέφθηκαν τον τόπο, όπου συρρέουν κατά χιλιάδες οι πιστοί για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα, στέλνοντας το μήνυμα, πως η Εκκλησία στηρίζει σε ανώτατο επίπεδο το προσκύνημα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τουλάχιστον 200.000 πιστοί προσκύνησαν ήδη τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, ενώ, εκτός από την μεγάλη προσέλευση του κοινού, εντυπωσιακή είναι και η υπομονή των προσκυνητών, που είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν για ώρες στην ουρά, μέχρι να έρθει η σειρά τους να προσκυνήσουν.
Σε δηλώσεις του προς τα Μ.Μ.Ε., ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, παρέδωσε τους επικριτές στην κρίση της Ιστορίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε:
«Ακούγονται διάφορα σχόλια, λόγια, από διάφορους επισήμους και μη, τα οποία δεν θέλω εγώ να σχολιάσω, τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα. Γι’ αυτά θα μιλήσει η Ιστορία».
Συμπλήρωσε, ακόμη, πως «κυρίως αυτοί οι άνθρωποι είναι άνθρωποι των λόγων και τα λόγια μας έχουν κουράσει. Και τα λόγια φέρανε αυτόν τον τόπο σε αυτήν την κατάσταση, που είναι, γιατί έλειψε ο λόγος. Χρειαζόμαστε λόγο αυτήν την εποχή και όχι λόγια. Η Αγία Βαρβάρα έκανε το θαύμα της και έδειξε, πως είναι στις καρδιές των ανθρώπων, αλλά είναι και μια ανακεφαλαίωση της πίστεως μας, ότι τα ιερά λείψανα είναι αυτά, που δυναμώνουν και κάνουν τους ανθρώπους πρότυπα σε αυτήν την κοινωνία, πρότυπα, για τα οποία έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη σε όλους τους χώρους».

ΘΑ ΜΕΤΑΝΙΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΡΑΤΟΥΣ

Σε ερώτηση, που δέχθηκε ο κ. Ιερώνυμος, σχετικά με δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, περί ωριμότητας για έναρξη διαλόγου για τον χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, η απάντηση ήταν σύντομη και ξεκάθαρη: «Τώρα να μην χαλάσουμε την ατμόσφαιρα! Αυτό θέλει πολλή συζήτηση και έχουμε απαντήσεις ολοκληρωμένες. Αυτοί που σκέφτονται αυτά τα πράγματα, θα το μετανοήσουν».
Ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε την υπομονή των πιστών, που κατα χιλιάδες φθάνουν στο προσκύνημα. «Θαυμάζω το μεγαλείο τον ψυχισμό αυτού του λαού μας. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν τον λαό! Δεν πρέπει να τον ξεχνάμε και να τον περιφρονούμε, αλλά και συγχρόνως η αισιοδοξία μας για το αύριο κρύβεται στις καρδιές αυτών των ανθρώπων» είπε ο κ. Ιερώνυμος, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσπάθεια που γίνεται για την συγκέντρωση φαρμάκων. «Έρχονται αυτοί οι άνθρωποι για να προσκυνήσουν, αλλά έχουν και τα χέρια τους γεμάτα με αγάπη, με φάρμακα, που είτε προμηθεύονται, είτε είναι δικά τους» είπε χαρακτηριστικά.

«ΔΕΝ ΗΡΘΑΜΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ»

Την δική του απάντηση στις επικρίσεις για την μεταφορά του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο έδωσε και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολικής Διακονίας» Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος.
«Αυτός ο λαός δίδει ένα μάθημα σε όλους εμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας, πως «εμείς δεν είμαστε εδώ για να υποκαταστήσουμε η να αμφισβητήσουμε ή να απορρίψουμε την ιατρική επιστήμη, γι αυτό μαζεύουμε και φάρμακα…».
Ο κ. Αγαθάγγελος υπενθύμισε την ιστορία του ναού της Αγίας Βαρβάρας από τον οποίο ονομάστηκε και ο Δήμος, όπου βρίσκεται.
«Η συμβολική έξοδος του ιερού λειψάνου σε ένα νοσοκομείο της χώρας, το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο του «Αγίου Σάββα», είναι συμβολική, ακριβώς γιατί η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των λοιμωδών νοσημάτων. Πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη την ιστορία αυτής της τοπικής κοινωνίας. Εδώ υπήρχε το προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας, 50 μέτρα πιο πάνω ήταν η γειτονιά των λεπρών, πιο κάτω είναι το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων, στην γωνία είναι το Δημόσιο Ψυχιατρείο. Όλα αυτά χτίστηκαν από την πολιτεία, που σεβάστηκε την παράδοση αυτού του λαού και συνέδεσε όλα αυτά τα θεραπευτικά ιδρύματα με το σπίτι της Αγίας Βαρβάρας
Σημείωσε δε, πως «οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, μας δείχνουν κάθε ημέρα, ότι έχουν ανάγκη να ακουμπήσουν κάπου, να διατηρήσουν πνευματικές αντιστάσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και υπήρξαν σκέψεις για παράταση της παραμονής του ιερού λειψάνου στην Αθήνα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης πιστών απ’ ολόκληρη την χώρα, μέχρι στιγμής φαίνεται, πως δεν θα δοθεί παράταση και το ιερό λείψανο θα αναχωρήσει από την χώρα την Κυριακή 24 Μαΐου.
Πηγή: www. orthodoxia.info/news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ