MSF staff in shock in one of the remaining parts of MSF's hospital in Kunduz, in the aftermath of sustained bombing 03 October 2015. Photo: ©MSF

– Σύμφωνα με τις προβλέψεις της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, τα επόμενα πέντε χρόνια σε 15 μεγάλες οικονομικά χώρες, αναμένεται να χαθούν πάνω από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ οι πιό πληττόμενοι εργαζόμενοι θα είναι οι γυναίκες!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Κατά τις εκτιμήσεις διεθνών πολιτικών και οικονομικών αναλυτών, η “Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση” είναι εδώ, έχει ήδη αρχίσει και ήταν το κύριο θέμα της εφετινής συνάντησης των εκπροσώπων της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ στο Νταβός.giatroi1
Προβάλλεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως η “επανάσταση” στα εργασιακά, ως η “βιώσιμη ανάπτυξη”, που θα σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, ωστόσο, όπως λένε οι ίδιοι, οι εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, έχει και το τίμημά της, καθώς τον λογαριασμό θα πληρώσουν, όχι οι επενδυτές, αλλά οι εργαζόμενοι. Και αυτό λέγεται, περισσότερη ανεργία.
Όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ, τα επόμενα πέντε χρόνια σε 15 μεγάλες οικονομικά χώρες, που αντιστοιχούν περίπου στο 65% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, αναμένεται να χαθούν, δηλαδή να καταργηθούν εντελώς πάνω από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Τα δύο τρίτα των εκτιμώμενων χαμένων θέσεων αναμένονται να πλήξουν τους κλάδους της εργασίας γραφείου και διοικητικών υπηρεσιών, καθώς έξυπνα μηχανήματα θα αναλάβουν περισσότερες εργασίες ρουτίνας

Αυτό θα συμβεί, λόγω των μεγάλων αλλαγών στην αγορά εργασίας, αλλά κυρίως, εξαιτίας της αύξησης της χρήσης ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης.
Κατά τους αναλυτές, η εν λόγω μελέτη αναφέρει μια συνολική απώλεια 7,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, που θα αντισταθμιστεί από την δημιουργία 2 εκατομμυρίων νέων θέσεων κατά την επόμενη πενταετία. Τα δύο τρίτα των εκτιμώμενων χαμένων θέσεων αναμένονται να πλήξουν τους κλάδους της εργασίας γραφείου και διοικητικών υπηρεσιών, καθώς έξυπνα μηχανήματα θα αναλάβουν περισσότερες εργασίες ρουτίνας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μέγεθος της επιπρόσθετης απώλειας θέσεων εργασίας είναι ανησυχητικό, εάν αυτό αθροιστεί με τους11.000.000 ανέργους, που προβλέπει, ότι θα υπάρξουν μέχρι το 2020 η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Οι πιό πληττόμενοι εργαζόμενοι θα είναι οι γυναίκες, καθώς η εργασία τους συχνά εστιάζεται σε τομείς χαμηλής ή επιβραδυνόμενης ανάπτυξης, όπως οι πωλήσεις, η εργασία γραφείου και οι διοικητικές υπηρεσίες

Οι ίδιοι αναλυτές υπογραμμίζουν, ότι η μελέτη αναδεικνύει τις προκλήσεις, που απορρέουν από τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες αυτοματοποιούν και καθιστούν περιττές πολλές ενέργειες, που εκτελούνται από τον άνθρωπο, από τον τομέα της μεταποίησης μέχρι εκείνον της ιατρικής φροντίδας. Τα δύο τρίτα των απωλειών σε θέσεις εργασίας, εξαιτίας των νέων τεχνολογιών, θα αφορούν τον διοικητικό τομέα, αφού έξυπνα μηχανήματα αναλαμβάνουν τα πιο κοινά καθημερινά καθήκοντα.
Οι πιό πληττόμενοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι οι γυναίκες, καθώς η εργασία τους συχνά εστιάζεται σε τομείς χαμηλής ή επιβραδυνόμενης ανάπτυξης, όπως οι πωλήσεις, η εργασία γραφείου και οι διοικητικές υπηρεσίες, αναφέρει η συγκεκριμένη Μελέτη.

«Ψευδής είναι η Μελέτη, επειδή αποκρύπτει πολλά στοιχεία, καθώς οι συντάκτες της προειδοποιούν για το τι μέλλει γενέσθαι, κρύβοντας, όμως, λόγια και αριθμούς»

Ενώ οι άνδρες αναμένεται να κερδίσουν τα επόμενα πέντε χρόνια σχεδόν μία θέση εργασίας για κάθε τρεις, που χάνονται, οι γυναίκες θα χάσουν περισσότερες από πέντε θέσεις για κάθε μία, που κερδίζουν.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, η “απαισιόδοξη” αυτή Μελέτη, που είναι κατασκεύασμα, όσων χαράσσουν την πορεία όλης αυτής της “δήθεν” επανάστασης, κρίνεται μάλλον ως “αισιόδοξη” και ψευδής, καθώς αυτή αποκρύπτει πολλά στοιχεία. Οι συντάκτες της Μελέτης προειδοποιούν για το τι μέλλει γενέσθαι, κρύβοντας, όμως, λόγια και αριθμούς. Τα επαγγέλματα, των οποίων η τύχη διακυβεύεται, είναι πολλά και οι εργαζόμενοι, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, είναι πολύ περισσότεροι, ενώ ο αριθμός εκείνων, που θα απασχοληθούν στις νέες θέσεις εργασίας, τις οποίες θα δημιουργήσουν οι “καινοτόμες” επιχειρήσεις, είναι ελάχιστος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η μεσαία τάξη βρέθηκε υπό διωγμό και τώρα κινδυνεύει να δεχθεί το δεύτερο και τελειωτικό κτύπημα

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, μπορεί η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση, όπως κατονομάζεται, να ήταν η αυτοματοποίηση της παραγωγής, που «πέταξε στους δρόμους» εκατομμύρια εργαζόμενους, αλλά έγινε το 1969, τότε, δηλαδή, που δεν υπήρχε οικονομική κρίση, αλλά άνθιση στην επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη, η οποία εξομάλυνε γρήγορα την κατάσταση .
Όμως, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, από τότε έχουν αλλάξει πολλά! Πριν λίγα χρόνια η ανεργία ξεχείλισε, η οικονομική κρίση πλάκωσε τον πλανήτη, οι επενδυτές έκλεισαν την στρόφιγγα των επενδύσεων, οι αγορές ανέβασαν παντού τα ασφάλιστρα κινδύνου, οι μεγάλες εταιρείες εξαγόρασαν εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και, ή τις αφομοίωσαν, ή τις έκλεισαν, οι τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν και μόνον «λεηλατούν» σπίτια και επιχειρήσεις.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η μεσαία τάξη βρέθηκε υπό διωγμό και τώρα κινδυνεύει να δεχθεί το δεύτερο και τελειωτικό κτύπημα.

«Σήμερα η τεχνολογική αλλαγή συμβαίνει σαν ένα τσουνάμι. Βλέπετε μικρά σημάδια στην ακτή και ξαφνικά το κύμα σαρώνει»!

Οι διεθνείς πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι, με το που τέλειωσε η περσινή συνάντηση του Νταβός, ο Klaus Schwab, ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, παρουσίασε σε άρθρο του τις εκτιμήσεις του, για το τι πρόκειται να γίνει. Σε αυτό έγραφε:
«Στο παρελθόν είχαμε επαναστάσεις – ίσως θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα ως εξελίξεις, – που έγιναν με σχετικά αργό ρυθμό, όπως και τα μακρά κύματα στον ωκεανό. Ο αντίκτυπος της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία ξεκίνησε στην Βρετανία την δεκαετία του 1780, δεν είχε αρχίσει πλήρως να γίνεται αισθητή μέχρι την δεκαετία του 1830 και του 1840. Σήμερα, η τεχνολογική αλλαγή συμβαίνει, είναι σαν ένα τσουνάμι! Βλέπετε μικρά σημάδια στην ακτή και ξαφνικά το κύμα σαρώνει».

«Κοινωνικός και Οικονομικός Αρμαγεδδών»

Στον νέο κόσμο, δεν είναι «το μεγάλο ψάρι, που τρώει το μικρό ψάρι», αλλά είναι το «γρήγορο ψάρι, που τρώει το αργό».
Ως τσουνάμι, περιγράφει την νέα τεχνολογική επανάσταση, αλλά καλύτερα θα της ταίριαζε ο χαρακτηρισμός: «Κοινωνικός και Οικονομικός Αρμαγεδδών».
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, ο χαρακτηρισμός αυτός είναι πιό σωστός, αν φανταστεί κανείς μόνον, ότι στα Ταμεία, που καταρρέουν λόγω της ανεργίας και του δημογραφικού προβλήματος, θα πρέπει να προστεθεί ακόμα περισσότερη ανεργία, χωρίς αυτή την φορά να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
«Μιλάμε για έναν κανονικό πόλεμο! Τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έχει κηρύξει η ελίτ ενάντια στους λαούς, τους οποίους θα βάλει να «φαγωθούν» μεταξύ τους, είτε σε επίπεδο κοινωνιών, είτε σε επίπεδο εθνών», λένε οι αναλυτές.

«Η δημιουργία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μόνον δεινά έχει επιφέρει στην ανθρωπότητα. Είναι το Κέντρο των αποφάσεων της παγκόσμιας ελίτ, όπου κάθε χρόνο καταστρώνουν νέα μέτρα κατά της ανθρωπότητας και υπέρ της τσέπης και της ισχύος τους»

Να σημειωθεί, ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ άρχισε τις εργασίες του το 1971, περίπου 30 χρόνια μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τα οποία καμαρώνουν οι αρχηγοί των εθνών, ότι πέρασαν αναίμακτα, χωρίς νέο Παγκόσμιο Πόλεμο! Και όμως!
«Η δημιουργία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μόνον δεινά έχει επιφέρει στην ανθρωπότητα. Είναι το Κέντρο των αποφάσεων της παγκόσμιας ελίτ, όπου κάθε χρόνο καταστρώνουν νέα μέτρα κατά της ανθρωπότητας και υπέρ της τσέπης και της ισχύος τους, κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων», τονίζουν οι ίδιοι αναλυτές και σημειώνουν:
«Οι πλούσιοι γίνονται ολοένα πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αφού πρώτα πέρασαν από μια περίοδο επίπλαστης ευμάρειας, έτσι, για να γλυκαθούν, ώστε η επιστροφή στον νεοφεουδαρχισμό να «πονέσει» περισσότερο και να βρει τις νέες γενιές απροετοίμαστες, καλοαναθρεμμένες και απόλυτα αμήχανες»!

Οι επαγγελματικές ειδικότητες που θα καταργηθούν σε λίγα χρόνια

Μάλιστα, οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν τις ειδικότητες σε μερικά από τα επαγγέλματα, που πιστεύουν, ότι θα καταργηθούν τα επόμενα χρόνια. Αυτές είναι:
Μάγειροι, Σερβιτόροι, Ρεσεψιονίστ, Οδηγοί ταξί, Οδηγοί λεωφορείων, Οδηγοί νταλίκας, Ιατροί, Οικιακοί βοηθοί,
Καθαρίστριες, Αστυνομικοί, Ειδικότητες στις ένοπλες δυνάμεις, Γραμματείς, Μάνατζερ – υψηλόβαθμα στελέχη,
Μεταφραστές, Τουριστικοί οδηγοί και ξεναγοί κ.α.