Οι περισσότεροι Δήμοι της Κρήτης δηλώνουν, πως δεν έχουν κατάλληλους χώρους, επισημαίνοντας παράλληλα, πως ο τουρισμός και η τουριστική σεζόν, δεν μπορούν να μπουν σε επισφάλειες και κινδύνους με τέτοιες πρωτοβουλίες από το αρμόδιο Υπουργείο.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, που προέρχονται από τον τοπικό Τύπο της Κρήτης, αρνητικές απαντήσεις αναμένεται να εισπράξει από τους Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης το Υπουργείο Εσωτερικών, στο αίτημά του προς τις τοπικές Αρχές για την υπόδειξη κατάλληλων χώρων στην Κρήτη, για την ενδεχόμενη φιλοξενία προσφύγων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι υπήρξαν αρχικά διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, πως η Κρήτη μαζί με την Πελοπόννησο δεν εμπλέκονται στην παρούσα φάση στον σχεδιασμό διαχείρισης του προσφυγικού, αλλά και στο ότι, το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει φθάσει ακόμη στην Περιφέρεια Κρήτης αλλά και σε πολλούς Δήμους του νησιού!
Το συγκεκριμένο έγγραφο του Υπουργείου προς την Περιφέρεια και τους Δήμους της Κρήτης ζητά από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να υποδείξουν «κατάλληλους» προς στέγαση των προσφύγων χώρους, δίνοντας, μάλιστα, και συγκεκριμένες προδιαγραφές.prosfiges-foto
Το έγγραφο έχει τον χαρακτήρα του «επείγοντος» και στάλθηκε σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, παρ’ ότι εκτιμάται, ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν να στέλνονται παντού πρόσφυγες για εγκατάσταση άμεσα. Και αυτό, γιατί οι πρώτες λύσεις θα αναζητηθούν στην ηπειρωτική χώρα.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι της Κρήτης θα κρατήσουν την ίδια κοινή στάση και σκοπεύουν να απαντήσουν αρνητικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας, πως στις περιοχές τους δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών

Στο σχετικό έγγραφο δίνονται και συγκεκριμένες προδιαγραφές για τους χώρους προσωρινής εγκατάστασης και φιλοξενίας προσφύγων, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι μπορεί να είναι αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακοί χώροι, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία κ.ά., ενώ γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση στο ότι οι χώροι αυτοί θα πρέπει να ηλεκτροδοτούνται και να διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο και ύδρευση. Ακόμη ζητείται να είναι δίπλα σε αστικά κέντρα και να έχουν άμεση πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι συγκεκριμένοι όροι και προδιαγραφές, όπως παρατίθενται στο σχετικό έγγραφο, φαίνεται, με βάση το ρεπορτάζ, πως οδηγούν σε ένα κύμα αρνητικών απαντήσεων από την συντριπτική πλειονότητα των Δήμων του νησιού.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι περισσότεροι δήμαρχοι θα κρατήσουν την ίδια κοινή στάση και σκοπεύουν να απαντήσουν αρνητικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας, πως στις περιοχές τους δεν υπάρχουν τέτοιοι κατάλληλοι χώροι προς υπόδειξη, όπως τους σκιαγραφεί και τους ορίζει, βάσει προδιαγραφών, το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεν θα πρέπει να διαταραχθεί το κρίσιμο κομμάτι του τουρισμού στην Κρήτη»!

Οι δήμαρχοι, ιδίως εκείνοι των τουριστικών Δήμων, στέκονται επίσης με νόημα και στην παράμετρο της επικείμενης έναρξης της τουριστικής σεζόν, καθώς και στο γεγονός, όπως σημειώνουν, πως δεν θα πρέπει να διαταραχθεί το κρίσιμο κομμάτι του τουρισμού.
Την ίδια ώρα αναδεικνύεται ένα κλίμα έντονης αναστάτωσης, προβληματισμού και καχυποψίας στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης.
Και αυτό, επειδή πολλοί δήμαρχοι αναρωτιούνται, γιατί το έγγραφο αυτό αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών εστάλη προς συγκεκριμένους, μόνο, ΟΤΑ της Κρήτης, καθώς, μόλις τρεις Δήμοι, αυτοί της Ιεράπετρας, Χερσονήσου και Σητείας, επιβεβαίωσαν την παραλαβή του εγγράφου!

«Ο τουρισμός μας, η τουριστική σεζόν, δεν μπορεί να μπει σε επισφάλειες και κινδύνους με τέτοιες πρωτοβουλίες από το αρμόδιο Υπουργείο»

Από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, που, επίσης, δεν παρέλαβε το έγγραφο, δήλωσε τα εξής:
«Επισήμως δεν έχει έρθει τίποτε στην Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου. Μάλλον το e-mail δεν είναι γρηγορότερο από το περιστέρι! Τέλος πάντων, για να το σοβαρέψουμε, είναι ένα πάγιο έγγραφο, που έχει το ενδιαφέρον του για εκεί, που υπάρχει πρόβλημα και χρειάζεται να βρεθούν χώροι. Δεν αλλάζει κάτι. Θεωρώ, πως η Κρήτη δεν περιλαμβάνεται αυτή την στιγμή στον σχεδιασμό διαχείρισης του προσφυγικού. Καλό είναι, βεβαίως, να υπάρχει μια προετοιμασία και μέριμνα, όμως είναι κακό, το να ανησυχούμε».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης, δεν έκρυψε την ανησυχία του και τον έντονο προβληματισμό του.
«Ο τουρισμός μας, η τουριστική σεζόν, δεν μπορεί να μπει σε επισφάλειες και κινδύνους με τέτοιες πρωτοβουλίες από το αρμόδιο Υπουργείο.
Εμείς από την πλευρά μας, ως Δήμος, θα στείλουμε μια απάντηση, η οποία θα είναι αρνητική σε όλες της τις διαστάσεις», ανέφερε ο δήμαρχος Χερσονήσου.

Οι περισσότεροι Δήμοι της Κρήτης δηλώνουν, πως δεν έχουν κατάλληλους χώρους για να διατεθούν ως χώροι διαμονής μεταναστών και προσφύγων

Ανάλογες ήσαν και οι δηλώσεις και άλλων δημάρχων, όπως αυτών των Δήμων Σητείας, Φαιστού, Ιεράπετρας και Βιάννου, που τόνισαν, ότι δεν διαθέτουν στους Δήμους τους κατάλληλους χώρους για να διατεθούν ως χώροι διαμονής μεταναστών και προσφύγων.
Πάντως, ο μοναδικός δήμαρχος, που κινήθηκε σε διαφορετικό μοτίβο, ήταν ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, που δήλωσε, πως θα απαντήσει θετικά, υποδεικνύοντας έναν συγκεκριμένο χώρο και συγκεκριμένα τον χώρο του παλιού Ψυχιατρείου στα Λιβάδια, που βρίσκεται κοντά στον αστικό ιστό, μεταξύ Σούδας και Χανίων, αλλά όχι μέσα σε αυτόν.
Τέλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ιατρός, Ανδρέας Μαμαντόπουλος, επεσήμανε, πως, αν και η Ιεράπετρα πάντα είχε την διάθεση της προσφοράς, δεν διαθέτει τις υποδομές και τις δυνατότητες για φιλοξενία προσφύγων, σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες.
Τόνισε, μάλιστα, ότι μόνον το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, το γνωστό σε όλους ΕΚΕΠΥ, έχει δικαίωμα να διατάξει έναν Δήμο να φιλοξενήσει πρόσφυγες ή μετανάστες σε περίπτωση κρίσης, αν για παράδειγμα ο πληθυσμός αυτός βρεθεί εν μέσω μιας ανθρωποκτόνου επιδημίας, ενός λοιμού εξαιτίας κάποιας θανατηφόρας μεταδιδόμενης μολυσματικής ασθένειας, ή ενός λιμού, όπου οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν από την πείνα λόγω έλλειψης τροφίμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ