Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αρνητικά βλέπει την πρόταση Γιούνκερ η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
Με κεντρικό της άρθρο η ιστοσελίδα της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη iskra μιλά περί «σχεδίων για άνευ όρων υποταγή της χώρας, που ετοιμάζουν οι δανειστές».syriza
Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «εξαιρετικά αρνητική εντύπωση προκάλεσε αποκλειστικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν, όπου τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το Φθινόπωρο.
Πρώτη προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να νομοθετηθούν μέτρα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (!), αλλαγές στον ΦΠΑ και αύξηση της έκτακτης εισφοράς για ορισμένα εισοδηματικά κλιμάκια. Παράλληλα η συζήτηση για ασφαλιστικό και εργασιακά μετατίθεται για το Φθινόπωρο.

«Μια συμφωνία με τους «Θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει!»

Πάντως, την ύπαρξη του κειμένου διέψευδαν μέχρι στιγμής, τόσο η ελληνική Κυβέρνηση, όσο και εκπρόσωπος του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.
Κατά την iskra «έχει γίνει πρόδηλο πλέον, ότι οι δανειστές, όταν αναφέρονται σε «μεταρρυθμίσεις», στην πραγματικότητα εννοούν αντιλαϊκού χαρακτήρα απορρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, σαν αυτή του λιμανιού του Πειραιά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Υπό αυτό το πρίσμα το στοίχημα για την Κυβέρνηση είναι να επιδείξει μία αυξημένη αντίσταση απέναντι στις εντεινόμενες απειλές, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και τις πιέσεις που δέχεται, να βάλει στο «ψυγείο» το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα. Μια συμφωνία με τους «Θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει!».