Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μ΄ ένα άρθρο – φωτιά η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» υπενθυμίζει στο Βερολίνο, ότι η σημερινή ανάπτυξη και ευημερία της Γερμανίας οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην μεγαλοψυχία 20 κρατών-δανειστών της Γερμανίας, που διέγραψαν το 1953 τα χρέη από τα δάνεια αυτά της Γερμανίας, που προέρχονταν από την εποχή της Δημοκρατΐας της Βαϊμάρης και από το 1945, κατά το ήμισυ. Μεταξύ αυτών, που συγκατατέθηκαν τότε στην γενναία αυτή διαγραφή του μισού χρέους της Γερμανίας, ήσαν και οι Έλληνες.
Ο συντάκτης του άρθρου Harold Meyerson, συγκρίνει την νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του Κόνραντ Αντενάουερ στην Γερμανία, υποστηρίζοντας, ότι και οι δύο κλήθηκαν να διαχειριστούν την κακοδιαχειριση των χωρών τους. karamanlis+086
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος υπενθυμίζει «αυτό, που χρόνια τώρα όλος ο πλανήτης λεει σε Μέρκελ και Σόϊμπλε: Η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να θυμάται πάντα, ότι η ανάπτυξη και η ευημερία της οφείλονται στην μεγαλόψυχη απόφαση των αντιπάλων της στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, να διαγράψουν το 50% των χρεών της! Τελεία και παύλα, λοιπόν, με την εμμονή της δημοσιονομικής “ορθοδοξίας”, η οποία έχει τινάξει στον αέρα όλη την Ευρώπη».

«Η εμμονή της Γερμανίας οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή»

Το άρθρο γίνεται ακόμη σκληρότερο στην συνέχεια, αναφέροντας, ότι η εμμονή της Γερμανίας οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή.
“Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 50%. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 26% και η κατανάλωση κατά 40%. Το χρέος ανήλθε στο 175% του ΑΕΠ, ενώ τα κεφάλαια από τα δάνεια, που παραχώρησαν η Γερμανία και τα άλλα κράτη στην Ελλάδα, δόθηκαν, είτε για την κάλυψη των επιτοκίων, είτε για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Μόλις το 11% εξ αυτών δόθηκε πραγματικά στην ελληνική κυβέρνηση”, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Κλείνοντας το άρθρο ο Harold Meyerson υπενθυμίζει την συμφωνία του Λονδίνου το 1953, όπου, όπως προαναφέραμε, 20 κράτη, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας, που είχαν δανείσει χρήματα στην Γερμανία της εποχής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και μετά το 1945, συμφώνησαν να μειώσουν το χρέος της Γερμανίας κατά το ήμισυ. Υπενθυμίζει, επιπλέον, ότι τα κράτη αυτά συμφώνησαν, ότι η αποπληρωμή του χρέους της Γερμανίας δεν θα γινόταν από τις κυβερνητικές δαπάνες, αλλά αποκλειστικά από τις εξαγωγές.