Αλλά σταδιακή υποχώρηση της ικανοποίησης των επισκεπτών από την ταξιδιωτική εμπειρία τους στην Αθήνα!
– Ποιοι είναι οι παράγοντες, που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Αθήνας!

Περισσότερους τουρίστες και αύξηση εσόδων στα ξενοδοχεία, αλλά σταδιακή υποχώρηση της ικανοποίησης των επισκεπτών από την ταξιδιωτική εμπειρία τους στην Αθήνα, δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της GBR Consulting για τον τουρισμό στην ελληνική πρωτεύουσα, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, μιλώντας στην 47η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2017, τα συνολικά έσοδα των ξενοδοχείων (RevPAR) επέστρεψαν στα επίπεδα του 2008, κλείνοντας μια ψαλίδα επταετίας. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, η μέση τιμή των δωματίων
στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας δεν έχει επανέλθει ακόμη στα επίπεδα του 2008. Η μέση πληρότητα είχε αύξηση 4,2%, η μέση τιμή δωματίου (ARR) παρουσίασε αύξηση 4,6% και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) ήταν αυξημένα κατά 8,5%, σε σχέση με την
αντίστοιχη περίοδο του 2016, ενώ οι αφίξεις αλλοδαπών στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» παρουσιάζουν αύξηση 5%. Επίσης, ο βαθμός ικανοποίησης των ξένων τουριστών υποχώρησε από το οκτώ στα δέκα το 2015, στο 7,7 στα δέκα το 2017.

Τα ξενοδοχεία της Αθήνας φαίνεται, πως χάνουν ένα μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς η Αθήνα παύει εφέτος να είναι η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης!

Ακομη, ενώ το 2015, το 95% των ξένων επισκεπτών δήλωνε, ότι θα σύστηνε σε άλλους ένα ταξίδι στην Αθήνα, το ποσοστό αυτό μειώθηκε εφέτος στο 91%.
Παρά την αύξηση της ζήτησης, που διαφαίνεται από τις επιδόσεις αυτές, προβλήματα, όπως η ηχορύπανση, η κακή συντήρηση δρόμων και πεζοδρομίων, η ελλιπής συντήρηση κτιρίων και η έλλειψη πινακίδων, κατεβάζουν το βαθμό ικανοποίησης (στην κλίμακα από το 1 έως το 10) των τουριστών από 7,9 το 2016 στο 7,7, γυρνώντας στα επίπεδα του 2012.
Αντίστοιχη κάμψη παρατηρείται και στο ποσοστό των επισκεπτών, που θα σύστηναν την Αθήνα ως προορισμό, με υποχώρηση στο 91%, έναντι 94% το 2016 και 96% το 2014. Ως βασικότεραρ προβλήματα αναφέρθηκαν τα γκράφιτι και η έλλειψη καθαριότητας, η έλλειψη «πρασίνου», η επαιτεία και οι κλοπές.
Παράλληλα, την ώρα, που οι πληρότητες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία, η μέση τιμή δωματίου δεν έχει καταφέρει να φθάσει στα επίπεδα του 2008, προ κρίσης.
Παρ’ όλα αυτά, στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, τα ξενοδοχεία της Αθήνας φαίνεται, πως χάνουν ένα μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς η Αθήνα παύει εφέτος να είναι η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης λόγω της υποχώρησης των τιμών στην Κωνσταντινούπολη (-16%).

Ποιοι είναι οι παράγοντες, που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Αθήνας

Όπως τόνισε ο κ. Βασιλικός, οι κυριότεροι παράγοντες, που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα, είναι η αλλοίωση της προσφοράς με την λειτουργία πολύ περισσότερων ξενοδοχείων, σε σχέση με όσα μπορεί να καλύψει η αγορά, το γεγονός, ότι τα μη ξενοδοχειακά δωμάτια (από πλατφόρμες στην οικονομία διαμοιρασμού) έχουν
ξεπεράσει σε πλήθος τα ξενοδοχειακά, η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων (ΕΝΦΙΑ, διπλασιασμός ΦΠΑ, αυξημένο κόστος δανεισμού σε σχέση με άλλες χώρες, το νέο τέλος διαμονής), ενώ, επιπλέον εμπόδιο αποτελεί και η καθυστέρηση μεγάλων επενδύσεων στην πόλη.
Από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΕΞΑΑ-Α, ο
Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Τζιάλλας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης επισκεπτών της Αθήνας, εξέφρασε την άποψη, οτι θα πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση στην κινεζική γλώσσα, για την
διευκόλυνση των Κινέζων επισκεπτών.
Στο περιθώριο της ΓΣ της Ένωσης, βραβεύθηκε και ο ιδρυτής της ιστορικής τουριστικής έκθεσης Xenia, κ. Τάσος Koύμανης, για την πολυετή προσφορά του στον κλάδο. Η Xenia είχε διακόψει την λειτουργία της το 2012 και από εφέτος, μετά την εξαγορά από την
εταιρεία Forum AE, επανέρχεται στην τουριστική αγορά.