Η αρχική χωρητικότητα του TAP θα είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο με την δυνατότητα να επεκτείνει την χωρητικότητά του μέχρι και στο διπλάσιο.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε, ότι η ρωσική κρατικη εταιρεία φυσικού αερίου «Gazprom» μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αγωγό «Trans-Adriatic Pipeline » (TAP) για να μεταφέρει φυσικό αέριο, αν η Μόσχα τελικά κατασκευάσει τον αγωγό «Τurk Stream», που θα προμηθεύει την Ελλάδα με φυσικό αέριο. Σημειώνεται, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία συμμετοχή στον TAP. Οι εταίροι του είναι η BP, η Statoil της Νορβηγίας, η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, η βελγική Fluxys, η ENAGAS της Ισπανίας και η AXPO με έδρα την Ελβετία.fisiko aerio
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Brendan Devlin, σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας σε συνέδριο με τίτλο «Η μετά τον «South Stream» εποχή», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών «Martens», υποστήριξε, ότι είναι απίθανο να εμφανιστεί άλλος μεγάλος αγωγός, εκτός από τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, επειδή «οι αγορές είναι πολύ μικρές» στην περιοχή.

Οι τρείς νότιοι αγωγοί φυσικού αερίου προς ΕΕ: Ο αγωγός του Νοτίου Καυκάσου, ο αγωγός TANAP μέσω της Τουρκίας, και ο αγωγός TAP από Ελλάδα σε Ιταλία

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου αναφέρεται στους τρεις αγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του TAP, που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν προς την ΕΕ. Ο «Αγωγός του Νοτίου Καυκάσου» από το πεδίο φυσικού αερίου Shah Deniz μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, ο αγωγός TANAP μέσω της Τουρκίας, και ο αγωγός TAP, που θα ξεκινά από την Ελλάδα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Αλβανίας και μέσω ενός υποθαλάσσιου τμήματος της Αδριατικής στην Ιταλία. Το πρώτο αέριο αναμένεται να εισρεύσει μέσω του αγωγού Νοτίου Καυκάσου το 2019-2020. Επίσης, κάποιο τμήμα του αναμένεται να μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Ελλάδα στην Βουλγαρία και βορειότερα.
Η Ρωσία πρόσφατα ακύρωσε το έργο του αγωγού «South Stream», που θα παρείχε φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Αντί αυτού, η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει τον «Τurk Stream», μεταφέροντας φυσικό αέριο προς την Τουρκία και, στην συνέχεια, σε ένα κομβικό σημείο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Όπως εξήγησε πρόσφατα ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Vladimir Chizhov, η Ρωσία έχει αλλάξει τακτική. Αντί να κατασκευάζει αγωγούς φυσικού αερίου,, θα μεταφέρει φυσικό αέριο στα σύνορα της ΕΕ, από όπου οι πελάτες, που το θέλουν, θα το παίρνουν με δικούς τους αγωγούς.

Η αρχική χωρητικότητα του TAP θα είναι 10 bcm / y0, με την δυνατότητα να επεκτείνει την χωρητικότητά του έως και 20 bcm / y.

Σε μια πρόσφατη εκδήλωση του «Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής» (EPC) ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Andrey Konoplyanik δήλωσε, ότι η χώρα του πρόκειται να χρησιμοποιήσει το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο προς όφελός της, αντί να διαμαρτύρεται γι ‘αυτό.
Ερωτηθείς, εάν αυτό σημαίνει, ότι ο «South Stream» θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον TAP για να μεταφέρει προς την δύση μέρος του αερίου, που θα προέρχεται μέσω του «Τurk Stream», ο Devlin δήλωσε, ότι ο TAP έχει μια πρόβλεψη για επέκταση κατά 50%, σε περίπτωση, που υπάρχει φορτωτής, εκτός από το Αζερμπαϊτζάν.
Η αρχική χωρητικότητα του TAP θα είναι περίπου δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως (bcm / y0, με την δυνατότητα να επεκτείνει την χωρητικότητά του έως και 20 bcm / y. Η Ρωσία έχει δηλώσει, ότι ο «Τurk Stream θα έχει ικανότητα 63 bcm / y.
«Δεν έχει σημασία, ποιος είναι ο αποστολέας, και δεν με νοιάζει, αν είναι ρωσικό φυσικό αέριο, φυσικό αέριο της Λιβύης ή φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Η εσωτερική αγορά λειτουργεί έτσι. Αυτοί είναι οι κανόνες, που έχουμε θεσπίσει για την Ρωσία, ή για την Gazprom», δήλωσε ο Devlin.
«Και εφόσον απαιτούμε από αυτούς να εφαρμόσουν τους εν λόγω κανόνες, είναι ελεύθεροι και ευπρόσδεκτοι να χρησιμοποιήσουν αγωγούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ίδια βάση. Στο ερώτημα, αν μπορούν να χρησιμοποιούν ΤΑΡ, από μια κανονιστική και πολιτική άποψη, η απάντηση είναι ναι», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ωστόσο, διπλωμάτες πιστεύουν, ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια η Ρωσία να ολοκληρώσει τον «Τurk Stream» και εκτιμούν, ότι το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν από τον αγωγό TAP θα έχει προτεραιότητα στην εξεύρεση πελατών, πολύ πριν φτάσει το ρωσικό φυσικό αέριο από τον ίδιο αγωγό.