Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την εκτίμηση, ότι η ενδεχόμενη κατάργηση του αγωγού “South Stream” δεν θα έχει αντίκτυπο στον Νότιο Διάδρομο και την σημασία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), καθώς αυτός δεν στηρίζεται σε πολιτικά κριτήρια, διατυπώνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, κ. Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.
Πρόσφατα, ο Αζέρος διπλωμάτης διήνυσε την ελληνική όδευση του αγωγού TAP σε όλο της το μήκος του, από τα ελληνοαλβανικά μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, δηλαδή μια διαδρομή περίπου 600 χιλιομέτρων, και είχε περισσότερες από 50 συναντήσεις με τις τοπικές Αρχές και τους αρμόδιους φορείς της Βόρειας Ελλάδας.south
΄Οπως υποστηρίζει, παρότι δεν είναι μυστικό, ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν άλυτα προβλήματα, που σχετίζονται με το ΤΑΡ, αυτά δεν είναι ανυπέρβλητα και μπορούν να επιλυθούν μέσω ειλικρινούς και καλοπροαίρετου διαλόγου, ενώ η γενικότερη τάση απέναντι στο έργο είναι θετική.
Ο κ. Μουσταφάγιεφ προσθέτει στην συνέντευξή του,’ότι ο TAP μπορεί μεν σε πρώτη φάση να καλύπτει μόνον τις χώρες Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, αλλά στα επόμενα στάδιά του, – με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν πρόσθετοι όγκοι αερίου, προθυμία των χωρών υποδοχής και ευνοϊκή κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές και επενδυτικές αγορές-, έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα Δυτικά Βαλκάνια, μέσω της Αλβανίας και τού προγραμματισμένου Ionic-Adriatic Pipeline, καθώς και τις χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης.
Στο μεταξύ, η διαδρομή που διασχίζει ο Νότιος Διάδρομος, μέρος του οποίου αποτελεί και ο TAP, μοιάζει πλέον με απέραντο εργοτάξιο. Στο Αζερμπαϊτζάν και στην Γεωργία τα συνεργεία έχουν ξεκινήσει ήδη εντατικά τις εργασίες τους, χτίζοντας εξέδρες, υποθαλάσσιους αγωγούς και σταθμούς συμπίεσης.
Στην Τουρκία οι διαδικασίες “τρέχουν” ολοένα ταχύτερα, ενόψει της έναρξης της ενεργού φάσης κατασκευής του αγωγού TANAP, την άνοιξη του 2015, ενώ εξελίξεις σημειώνονται στην Ελλάδα και την Αλβανία για την δημιουργία του TAP, ο οποίος θα αρχίσει το 2019 να μεταφέρει στην Ευρώπη το φυσικο αέριο από το γιγάντιο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ. ΄Hδη, στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου έχουν μέχρι στιγμής υπογραφεί συμβάσεις, ύψους περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από το συνολικό κόστος του έργου, που ανέρχεται στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ