. Σύμφωνα με έρευνα-μελέτη μεγάλης εταιρείας, με αντικείμενο τις μελλοντικές προβλέψεις και υπολογισμούς, οι ΗΠΑ θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία από την Κίνα

– «Ωστόσο, η έξοδος της Βρετανίαςαπό την Ευρωπαϊκή Ένωση εγείρει πολλά ερωτήματα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την βεβαιότητα, ότι η Βρετανία και η Ε.Ε. θα συμφωνήσουν σε ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα μετά το Brexit, εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως η έξοδος της Βρετανίας «εγείρει πολλά ερωτήματα» για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η ειδική σχέση ΗΠΑ και Βρετανίας θα αντέξει, υπογραμμίζει ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα «Financial Times», που δημοσιεύθηκε την στιγμή, που ο Αμερικανός Πρόεδρος προσέρχονταν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην Βαρσοβία.
Για το ΝΑΤΟ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, ότι δεν έχει αμφιβολία, πως η Βρετανία θα παραμείνει ένα από «τα πιο ικανά μέλη του ΝΑΤΟ σε αμυντικό επίπεδο» ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην συνέντευξή του και στην ανάγκη επιβεβαίωσης από το ΝΑΤΟ της υποστήριξης της συμμαχίας σε κάθε κράτος-μέλος της, ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., αλλά και ενίσχυσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

ipa-simaia