Αναμφίβολα ή Γερμανία επικρατεί σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την οικονομία, τους πρόσφυγες και την απασχόληση. Το Βερολίνο δίνει όλες τις λύσεις σε ποικιλία προκλήσεων και πολλαπλών προβλημάτων.

Πολλοί Γερμανοί δεν ασχολούνται με το παρελθόν αλλά επενδύουν κτίζοντας το μέλλον, το δε όραμά τους είναι να ταξιδεύουν χωρίς προορισμό.

Την περ. εβδομάδα σε αίθουσα συνεδριάσεων στο Σπίτι της Ευρώπης στο κεντρικό Λονδίνο ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Δημοσιογράφων οργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου «Berlin rules – Europe and the German Way» του τέως Βρετανού διπλωμάτη Sir Paul Lever ο οποίος υπηρέτησε σαν Πρέσβης της χώρας του στην Γερμανία από το 1997 έως το 2003.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και καθηγητής δημοσιογραφίας William Horsley παρουσιάζοντας τον συγγραφέα τόνισε το υψηλό επίπεδο διπλωματίας στη διάρκεια της αποστολής του με την οποία ενίσχυσε τους δεσμούς Γερμανίας – Βρετανίας και εξήρε την πρωτοποριακή διπλωματική γλώσσα – κατά την έκφραση του – που χρησιμοποιεί στην καταγραφή των γεγονότων.

Ο Sir Paul, αφού ανέπτυξε με γλαφυρότητα τη σημασία του βιβλίου του δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από γνωστούς δημοσιογράφους των βρετανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (MME) καθώς επίσης και από τον συμπατριώτη μας Δώρο Παρτασίδη. Σε ερώτηση για το ρόλο που διαδραματίζουν στην ΕΕ μικρές χώρες όπως οι Μάλτα, Λουξεμβούργο, Εστονία, Λατβία, Κύπρος και Λιθουανία απάντησε ότι αυτές οι χώρες είναι επικερδείς και εκπροσωπούνται σε όλα τα ιδρύματα της Ευρώπης όπως οι μεσαίες και μεγάλες χώρες.

Andreas Tambourides