-Με το κοινό μικρότερο και κατακερματισμένο, δεκάδες τηλεοπτικά προγράμματα πέφτουν συνεχώς στην αφάνεια, ενώ πολλά κανάλια εξαφανίζονται, καθώς τα “καταπίνουν” δίκτυα με πιο δημοφιλή προγράμματα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα, που έρχονται για την τηλεόραση και γενικότερα για τα τηλεοπτικά προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί κατά την άποψη πολλών κριτικών να διανύουμε την «χρυσή εποχή» της τηλεόρασης, ωστόσο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Bloomberg”, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα…bloomberg1-1
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η βιομηχανία του θεάματος θα μεταδώσει εφέτος περισσότερα από 400 αυθεντικά τηλεοπτικά shows, ενώ θα ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για κορυφαία ταλέντα και εξωτικούς προορισμούς, με την ελπίδα της δημιουργίας των επόμενων «Mad Men» ή «Game of Thrones». Αυτή η πληθώρα των προγραμμάτων ποιότητας είναι, που έχει ωθήσει τους κριτικούς να κάνουν λόγο για «χρυσή εποχή» της τηλεόρασης. Ωστόσο, όπως κάθε τηλεθεατής γνωρίζει, είναι αδύνατο να μπορεί κανείς να παρακολουθεί όλες τις εκπομπές.

“Αυτό, που συνηθίζαμε να αποκαλούμε “χρυσή” εποχή της τηλεόρασης, έχει μετατραπεί σε μια “χρυσή” βιασύνη”

«Θα έπρεπε να παρακολουθείτε τηλεόραση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για τουλάχιστον οκτώ μήνες για να μπορείτε να έχετε επαφή με κάθε εκπομπή, που προβλήθηκε την περασμένη περίοδο», αναφέρει σε ένα υπολογισμό, που έκανε και αναφέρει στο δημοσίευμά του το “Bloomberg”.
Με τόσα πολλά τηλεοπτικά προγράμματα να “κυνηγούν” ουσιαστικά τόσους λίγους θεατές, οι ειδικοί της βιομηχανίας εκτιμούν, ότι τα περισσότερα προγράμματα θα χάσουν χρήματα και τα μισά προγράμματα, που τρέχουν, πιθανότατα θα εξαφανιστούν την επόμενη χρονιά.
«Η αγορά έχει πλημμυρίσει με πάρα πολλούς ανθρώπους, που κυνηγούν το ίδιο βραβείο» αναφέρει ο πρόεδρος της “NBC Universal’s”, Jeff Wachtel, ο οποίος συμπληρώνει: «Αυτό, που συνηθίζαμε να αποκαλούμε “χρυσή εποχή” της τηλεόρασης, έχει μετατραπεί σε μια “χρυσή βιασύνη”».

“Πολλά κανάλια θα εξαφανιστούν, καθώς τα δίκτυα με τα πιο δημοφιλή προγράμματα “καταπίνουν” τους αντιπάλους, που αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν αρκετές επιτυχίες από μόνοι τους”

«Με πολλά προγράμματα να ακυρώνονται με αυξανόμενη συχνότητα, οι ειδικοί λένε, ότι πολλά κανάλια θα εξαφανιστούν, καθώς τα δίκτυα με τα πιο δημοφιλή προγράμματα “καταπίνουν” τους αντιπάλους, που αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν αρκετές επιτυχίες από μόνοι τους», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Bloomberg”.
Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταδίδουν όλο και περισσότερα προγράμματα, ακόμη και αν το κοινό λιγοστεύει. Το πολυπόθητο κοινό ηλικιών από 18 έως 49 ετών, που παρακολουθεί καλωδιακή τηλεόραση, έχει μειωθεί κατά 11%, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον ερευνητή Moffett Nathanson.
Ένας λόγος είναι, ότι οι θεατές αφήνουν τα ακριβά πακέτα της καλωδιακής τηλεόρασης για φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως το Netflix και το Hulu.

“Το 2000, το 10% των αρχικών σειρών ακυρώθηκαν. Σήμερα περισσότερες από τις μισές δεν προωθούνται για δεύτερη σεζόν”

Με το κοινό μικρότερο και κατακερματισμένο, δεκάδες τηλεοπτικά προγράμματα πέφτουν στην αφάνεια. Τα δίκτυα της καλωδιακής τηλεόρασης κρατούν τέτοιου είδους προγράμματα στον αέρα, ελπίζοντας, ότι οι τηλεθεατές θα τα αναζητήσουν. Ωστόσο οι ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται ολοένα και πιό απειλητικά.
«Το 2000, το 10% των αρχικών σειρών ακυρώθηκαν. Σήμερα περισσότερες από τις μισές δεν προωθούνται για δεύτερη σεζόν», λέει ο Liam Boluk, στρατηγικός σύμβουλος επικοινωνίας στο ενημερωτικό δελτίο ειδήσεων “REDEF”.

“Τώρα υπάρχουν περισσότερα καλά πράγματα στην τηλεόραση για να δουν οι άνθρωποι, από όσο χρόνο έχουν”

«Το αυθεντικό πρόγραμμα δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό για τα δίκτυα της τηλεόρασης, αλλά είναι περισσότερο κοστοβόρο και επιρρεπές στην αποτυχία από οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία της τηλεόρασης», επισημαίνει ο Boluk.
«Η ειρωνεία είναι, πως μετά από χρόνια διαμαρτυρίας, ότι δεν υπήρχε τίποτα, που άξιζε να παρακολουθήσει κανείς στην τηλεόραση , οι θεατές λένε τώρα, ότι είναι συγκλονισμένοι από τις πολλές επιλογές», μεταδίδει το “Bloomberg”.
«Τώρα οι άνθρωποι λένε, ότι υπάρχουν περισσότερα καλά πράγματα στην τηλεόραση για να δουν, από όσο χρόνο έχουν», λέει ο David Poltrack, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για το πρόγραμμα στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS από το 1980.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ