«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι ανησυχίες για την ασφάλεια σε άλλες χώρες, έχουν στρέψει τους ξένους επισκέπτες σε πιο ασφαλείς προορισμούς, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» ιδιαίτερη αύξηση παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην τουριστική κίνηση προς τις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, στις Καναρίους Νήσους της Ισπανίας υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση σε τουριστικά καταλύματα, καθώς οι κρατήσεις εφέτος είναι έως και 20% υψηλότερες. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός, ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι ανησυχίες για την ασφάλεια σε άλλες χώρες, έχουν στρέψει τους ξένους επισκέπτες σε πιο ασφαλείς χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, αναφέρει το δημοσίευμα του «Bloomberg».
«Υπάρχουν πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Έπρεπε να προσλάβουμε νέο προσωπικό και να αναθεωρήσουμε τον σχεδιασμό μας για το καλοκαίρι για να καλύψουμε την νέα ζήτηση», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας «Seaside Hotels» που διαθέτει δύο πεντάστερα ξενοδοχεία στα νησιά. «Έχουμε επίσης πολλούς πελάτες που έμειναν σε εμάς δύο φορές εφέτος, διότι ο τόπος μας είναι ασφαλής προορισμός».

«Όταν ο τουρισμός πάει αρκετά καλά, πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι δεν είναι μια περίοδος αιχμής ή μόδα, αλλά μια τάση. Και θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την τάση»

Μετά τις πολλαπλές επιθέσεις στην Γαλλία και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναμένουν εφέτος ο αριθμός των επισκεπτών τους να φθάσει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, καθώς οι τουρίστες αναζητούν τον ήλιο σε προορισμούς, που θεωρούνται ασφαλέστεροι. Για την Πορτογαλία, αυτό βοηθά τις προσπάθειες να καθιερωθεί η χώρα ως ταξιδιωτικός προορισμός για όλη την χρονιά, ενώ όπως δήλωσε ο Πορτογάλος Υπουργός Οικονομίας, Μανουέλ Καλντέϊρα Καμπράλ, «η Πορτογαλία πάντα εμφανίζεται ως ασφαλής προορισμός», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι η Πορτογαλία δεν θεωρεί την κατάσταση αυτή δεδομένη, καθώς, μετά τα «τραγικά γεγονότα» στην Γαλλία και την Τουρκία, η χώρα έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Η πορτογαλική Κυβέρνηση παρέχει πιστωτικές γραμμές για καινοτόμα ξενοδοχειακά έργα καθώς και στήριξη στους ιδιοκτήτες παλαιότερων μονάδων, προκειμένου να ανακαινίσουν τα ξενοδοχεία τους. Παράλληλα, δημιουργεί ένα δίκτυο ελεύθερου wifi στα ιστορικά κέντρα της χώρας και απλοποιεί την νομοθεσία για ενοικιάσεις μικρής διάρκειας σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ποιότητα και την βιωσιμότητα του τουριστικού κλάδου στην Ισπανία, δήλωσε ο Καμπράλ. Η κυβέρνηση επίσης προσπαθεί να βοηθήσει τη Λισαβόνα να προσελκύσει μεγάλα συνέδρια, όπως το «The Web Summit» του Νοεμβρίου, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια νεοφυών επιχειρήσεων στον κόσμο.
«Όταν ο τουρισμός πάει αρκετά καλά, πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι δεν είναι μια περίοδος αιχμής ή μόδα, αλλά μια τάση», δήλωσε ο κ. Καμπράλ. «Και θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την τάση».

«Καθώς ολοένα και περισσότεροι αποφεύγουν την Τουρκία, στρέφονται στις χώρες της Ιβηρικής, διότι το προφίλ των επισκεπτών, που προτιμούν την Τουρκία, μοιάζει με αυτό, όσων επισκέπτονται την Ισπανία»

Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας και για τις δύο οικονομίες, αφού παράγει περίπου το 10% του ΑΕΠ στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Στην Ισπανία, οι αφίξεις σημείωσαν άνοδο κατά 7,4% έως τον Μάϊο εφέτος, ενώ οι δαπάνες των επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 7,8%. Στην ίδια περίοδο, οι διανυκτερεύσεις τουριστών στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 13%.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του«Bloomberg», το αντίθετο συμβαίνει στην Τουρκία και την Γαλλία. Η Ένωση ταξιδιωτικών πρακτόρων της Γαλλίας προβλέπει μείωση έως 40% στα έσοδα του 2016. Η Γαλλία, ο πλέον τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, υπέστη μείωση 8,7% των ξένων επισκεπτών το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
«Η Τουρκία θεωρείται περιοχή συγκρούσεων», δήλωσε ο καθηγητής Χοσέπ Φραντσέσκ Βαλς, λέκτορας στο ESADE Business School στην Ισπανία και τονίζει: «Καθώς ολοένα και περισσότεροι την αποφεύγουν, στρέφονται στις χώρες της Ιβηρικής, διότι το προφίλ των επισκεπτών, που προτιμούν την Τουρκία, δηλαδή Ευρωπαίοι οικογενειάρχες, που ψάχνουν τον ήλιο, μοιάζει με αυτό όσων επισκέπτονται την Ισπανία».
Ωστόσο, σύμφωνα με το «Bloomberg», ο αντίκτυπος αυτός δεν περιορίζεται μόνον στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά φθάνει και στην Ιταλία, αφού, σύμφωνα με την «Starwood Hotels & Resorts Worldwide», στην Κόστα Σμεράλντα της Σαρδηνίας, η εταιρεία αυτή κατέγραψε ρυθμούς ανάπτυξης 33% το πρώτο εξάμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
«Υπήρξε σημαντική αύξηση στις κρατήσεις από Ιταλούς και ξένους ταξιδιώτες διότι, πράγματι, νιώθουν πιο ασφαλείς τώρα στην Ιταλία», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ρόμπερτ Κόρεν, ένας εκ των αντιπροέδρων της εταιρείας.

spain