Μαρμάρινη προχυτική φιάλη με αζουρίτη στο εσωτερικό της. Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδος (2700 – 2400/2300 π.Χ.). Φωτογραφία: Ειρήνη Μίαρη© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νέα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης  20 Μαΐου έως 29 Αυγούστου 2022.

 Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί φέτος τον Αμερικανό καλλιτέχνηBrice Mardenνα παρουσιάσει το έργο του σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.Η έκθεση με τίτλο «Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα» θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Σταθάτου και θα διαρκέσει από τις 20 Μαΐου έως τις 29 Αυγούστου 2022.Πρόκειται για την πρώτη μουσειακή έκθεση του σημαντικού καλλιτέχνη στην Ελλάδα, η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε στενή συνεργασία με τον Mardenκαι τον επιμελητή και εικαστικό Δημήτριο Αντωνίτση.

Πήλινο καλαθόσχημο αγγείο με πλαστικές προτομές αιγοειδών και εγχάρακτη διακόσμηση. Πρωτοκυπριακή Ι περίοδος (2500 – 2300 π.Χ.).
Φωτογραφία: Ειρήνη Μίαρη © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο Marden, που διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του και έχει στο ενεργητικό του μια πορεία εξήντα ετών,εξακολουθεί να συναρπάζει με τη χειρονομιακή του απλότητα. Το έργο του αντλεί από τη μακρά ιστορία της τέχνης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από τον Μινιμαλισμό και τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό όσο και από την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση.

Τα τελευταία πενήντα χρόνια o καλλιτέχνης εμπνέεται από το ελληνικό τοπίο και από την ελληνική αρχαιότητα. Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκινάει το 1971. Αμέσως μαγεύεται από το ελληνικό φως και αγοράζει το πρώτο του σπίτι στην Ύδρα μαζί με την Έλεν, τη γυναίκα του που είναι επίσης ζωγράφος. Έκτοτε περνούν εκεί ένα διάστημα κάθε καλοκαίρι. Η καθαρότητα του υδραϊκού τοπίου έχει επηρεάσει βαθιά τον Marden, ο οποίος παρατηρεί τη φύση και δημιουργεί.

Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα περιλαμβάνει έργα από όλο το εύρος της δουλειάς του καλλιτέχνη που αποκαλύπτουν τον συντονισμό του Marden με τη μεταφυσικότητα της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Ζωγραφικοί πίνακες, σχέδια, σημειωματάρια που φανερώνουν την οξεία παρατηρητικότητα και τη σπάνια αφαιρετική του ματιά, θα παρουσιαστούν σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, προσκαλώντας τον θεατή να αποκωδικοποιήσει το εικαστικό λεξιλόγιο αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη.

Λίγα Λόγια για τον BriceMarden

Ο Brice Mardenγεννήθηκε το 1938 στο Bronxville της Νέας Υόρκης. Zει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο, όπως σε αυτές των:Tate του Λονδίνου, Kunstmuseum της Βασιλείας, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης, SolomonR. GuggenheimMuseum της Νέας Υόρκης, WhitneyMuseumofAmericanArt της Νέας Υόρκης, PhiladelphiaMuseumofArt, HirshhornMuseumandSculptureGarden της Ουάσινγκτον, ArtInstituteofChicago, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο, SaintLouisArtMuseum, MuseumofFineArts του Χιούστον, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και Muséedesbeaux-artsduCanadaστην Οτάβα.

Brice Marden
Cisterna, 1971-1981
55 x 64 εκ.
Λάδι σε ξύλο
Συλλογή του καλλιτέχνη
Φωτογραφία: Ειρήνη Μίαρη © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στις μεγάλες εκθέσεις του περιλαμβάνονται η έκθεση στο Μουσείο SolomonR. Guggenheimστη Νέα Υόρκη (1975), η έκθεση Paintings, Drawings, Etchings 1975–80 στο Μουσείο Stedelijkστο Άμστερνταμ (1981, η οποία ταξίδεψε στη WhitechapelArtGalleryστο Λονδίνο), η έκθεση ColdMountainστο DiaCenterfortheArtsστη Νέα Υόρκη (1991, η οποία ταξίδεψε στο WalkerArtCenterστη Μιννεάπολη, στοMenilCollectionστο Χιούστον, και στο StädtischesKunstmuseumστη Βόννη), η έκθεση ARetrospectiveofPaintingsandDrawingsστο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (2006–07, η οποία ταξίδεψε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και στο HamburgerBahnhof–MuseumfürGegenwartστο Βερολίνο), η έκθεση Moroccoστο MuséeYvesSaintLaurentστο Μαρακές (2019), η έκθεση ThinkofThemasSpaces: BriceMardensDrawingsστο MenilCollectionστο Χιούστον (2020), και η έκθεση BriceMarden. InnerSpace στο KunstmuseumBasel στη Βασιλεία (2022).

 

ΜουσείοΚυκλαδικήςΤέχνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ